marți, 26 iulie 2016
Saramura de pui
Pentru ca este vara si este abundenta de legume proaspete, o saramura cu ciocanele de pui reprezinta o tentatie grozav de gustoasa.
Asadar, 6 ciocanele de pui, fara piele, le-am pus pe grill si le-am tinut pana ce s-au rumenit frumos pe toate partile.
Separat, pe o tabla de inox am copt 6 ardei grasi, 2 cepe curatate , 4 rosii si un ardei iute.
Legumele le-am curatat si le-am tocat cubulete, apoi le-am pus la fiert, cu 1,5 l apa. Am mai adaugat sare, piper, o crenguta de cimbru si o foaie de dafin. Cand a dat in fiert, am pus ciocanelele de pui si am lasat la fiert domol, inabusit, cam 30 de minute. Depinde ce fel de pui este, la puiul de tara este nevoie de mai mult timp.
La sfarsit, dupa ce am luat de pe foc, am pus 3 catei de usturoi tocat marunt impreuna cu cateva fire de patrunjel verde.Am lasat vasul acoperit sa se odihneasca mancarea pret de 10 minute.
A iesit o mancare delicioasa, cu gust de vara. Alaturi merge minunat o mamaliga molcuta.
joi, 2 iunie 2016
Pogacele fragede cu unt si cascaval
Nu imi apartine reteta, am primit-o de la o doamna deosebita, doamna Lidia, care m-a asigurat de bunatatea si fragezimea lor. Chiar asa este, sunt exceptionale, spornice, o portie inseamna doua tavi mari de aragaz, cam 100 de bucati.
Asadar, ingredientele sunt acestea :
- 500 grame faina
- 250 grame unt
- 2 galbenusuri
- 200 g smantana
- 2 lingurite sare (reteta originala e cu 3 lingurite )
- 20 grame drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar
- 100 cascaval razuit
- 1 varf de cutit de turmeric (asta doar pentru o culoare deosebita).
Se prepara aluatul astfel : faina se amesteca bine cu untul, se pune sarea, galbenusurile , zaharul, cascavalul razuit si , la urma se pune smantana in care s-a dizolvat drojdia. Aluatul se omogenizeaza si se pune la frigider peste noapte, invelit in folie.
A doua zi, se intinde in foaie subtire de 0,5 cm si se taie cu forma de pogacele. Se coc la 180 de grade, timp de 25-30 de minute, pana ce se rumenesc. Cresc foarte frumos la copt si nu le-am uns cu nimic pe deasupra.
Sunt delicioase, fragede si merg de minune langa un pahar de bere sau de vin .
sâmbătă, 14 mai 2016
Chiftele in sos de rosii cu busuioc si oregano
Uneori, gatesc mai mult decat trebuie, asa ca, mai congelez din mancaruri. Asa este si povestea chiftelelor congelate, care au constituit
baza mancarii de astazi, un sos excelent.
Asadar, 3 cepe albe le-am taiat marunt si le-am calit usor in ulei de floarea soarelui.
Peste ceapa am rasturnat un borcan de rosii cherry in sos tomat, pus in pivnita in august, cand gemeau tufele de rosii sub greutatea rodului. Au stat rosiile astea impecabil,dupa reteta aceasta cand desfaci borcanul. juri ca sunt atunci culese. Toate bio, au fost conservate natural.
am portivit de sare, piper, busuioc macinat si oregano, apoi am pus chiftelele congelate
si le-am lasat sa dea un clocot
Apoi am rasturnat totul intr-un vas termorezistent
si am dat la cuptor pentru 30 de minute.
A iesit o bunatate, un sos exceptional la gust iar chiftelele s-au imbibat de dulceata rosiilor si au fost savuroase. Langa mancarea asta minunata, au mers ridichile momentului, albe si mov, gustoase si crocante.
Poftiti la masa !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)