sâmbătă, 5 septembrie 2015

Carnati cu carne de curcan


 Nu, nu a venit Craciunul, nici macar frigul si , totusi, am facut carnati ! Doar am probalit, sa vad ce si cum, sa stiu ce am de facut la iarna, cand va fi frig. Nu de alta, dar, am taiat curcanii si curcile de  anul asta. Am hotarat ca pe curci scrie CARNATI, asa ca am facut de proba, sa vedem ce gust or avea. 
Am facut din 3 kilograme carne de curca (jumatate piept , jumatate  pulpa superioara )si 3 kilograme  carne de porc de lucru. Le-am tocat amestecat, prin sita mare , amestecat cu 120 grame de sare, 2 capatani de usturoi tocate si facute pasta , 12 grame piper negru macinat si 2 lingurite de boia de ardei afumata. Toate trebuie framantate  bine, bine (usturoiul l-am lasat inauntru de data asta ) .Carnatii i-am facut cu mate de porc si i-am lasat peste noapte  in frigider , pe un gratar, ca sa se zvante. Fiind foarte cald, nu incape discutie de afumat, asa ca,
 i-am pus la congelator, vidati. Am prajit cativa, pentru degustare, ca sa aflam ce am facut, bine sau nu. Au iesit exceptionali ca si gust, condimentati si aromati. 
In concluzie, anul acesta carnatii vor fi in parte egala carne de porc cu carne de curca, doar ca, in iarna, le vom da si un fum usor. 
Pentru consum imediat, se pot face si vara, gustosi si sanatosi, nu din pravalie, plini de E-uri. 

miercuri, 2 septembrie 2015

Taitei in lapte - dulcele copilariei




Daca inchid ochii, si acum vad dulapul tip masa  din bucataria de vara, plin de  strachini cu taitei in lapte, un dulce la indemana ,  care ne potolea pofta de bunatati. Umplea mama  strachinile, le lasa la racit, le punea in dulap si zavora dulapul, sa nu apuce pisicile sa isi bage botul. 
Lua 1 litru de lapte , dar, il indoia cu apa si asa se inmultea numarul strachinilor din dulap iar noi mancam dietetic, fara sa stim. 
Sa incep asa : am taiat curcile, alea erau pline de oua, asa ca, am facut taitei de casa, dupa care am pus repejor la facut si o portie generoasa de taitei in lapte.
Taiteii, reteta clasica : 60 g ou + 90 grame de faina , framantat, lasat sa odihna apoi , la masina ,confectionare  taitei subtiri. 
Mai simplu de atat nu se poate: se pune laptele la fiert, se indulceste (eu am pus indulcitor),se pune si  un vard de cutit de turmeric pentru o culoare aurie  iar cand clocoteste, se adauga taiteii si se lasa la fiert timp de 10 minute. Fara adaosuri de arome, simplu. Dupa ce au fiert, se ia vasul de pe foc, se lasa acoperit 15 minute si abia apoi se desarta in alt vas. Se pot manca simplu sau, cu adaos de marmelada de caise, acrisoara. 
Au iesit extraordinar de gustosi, simpli si minunati. 

sâmbătă, 29 august 2015

Ciorba aita de pui cu afumatura , sau, o altfel de radauteana


Pentru ca este august si particip la provocarea initiata de Gina Bradea in  Traditie si gastronomie romaneasca iar gazda lunii august , Cristina Iuliana Pana a stabilit ca si tema ciorbele si supele romanesti, am gatit o ciorba de afumatura cu piept de pui, dreasa din belsug si acompaniata  cu ardei iute, apreciata si la loc de cinste in casele ardelenilor. Este o varianta de ciorba radauteana, adaptata locului.
Asadar, am pus la fiert niste coaste afumate (cam 1 kg ) , 3 morcovi mari, 2 radacini de patrunjel, o ceapa mare si doi cartofi. Au fiert 45 de minute, in oala sub presiune.
Dupa ce s-a racit putin, am scos carnea afumata de pe oase si am strecurat supa.
Am pus supa strecurata  iar pe foc, am adaugat un piept de pui taiat bucatele , un ardei iute taiat marunt si carnea afumata,
A fiert pieptul de pui, cam 10 minute si am adaugat 2 linguri de otet.
Separat, am facut dresura : am tocat marunt 6 catei de usturoi, am batut 3 oua, am pus 3 linguri de smantana si o mana  de leustean tocat marunt, toate amestecate bine intr-o cratita. Apoi, cu polonicul, incetisor, am pus din supa clocotita peste dresura, amestecand incontinuu, pana ce am incorporat toata supa in dresura. Nu se mai pune pe foc.Sare nu am mai pus, au fost suficient de sarate oasele afumate.  Astfel, ciorba a iesit galbena si frumoasa, cu o aroma inconfundabila de afumatura, usturoi si leustean . Se acopera cu capac si se lasa asa 10 minute.
Ciorba este deasa,nu este rara, fiecare lingura de zeama are bucatele de carne.
Va doresc pofta buna !

marți, 25 august 2015

Rosii cherry in sos de tomate -conserva pentru iarna



Pentru ca este abundenta, mai facem ceva conserve pentru iarna, naturale si fara conservanti. 
Din capitolul borcaniada 2015, le-a venit randul rosiilor cherry, ca prea s-au copt toate deodata de la caldurile ce au fost. 
Astfel, micutele rosii au fost spalate si , pentru un minut, oparite. Asa s-au decojit foarte usor. 
Separat, de data asta din rosii mari si carnoase, am facut un suc de rosii gros.

Apoi, in borcane de 720 ml, sterilizate, am pus rosiile decojite pana la jumatate, dupa care  am completat cu sucul de rosii. Am capsat borcane si le-am sterilizat  in apa  timp de 60 de minute .
Le-am scos din cratita, le-am sters si le-am pus in pat cald de paturi pana la racire completa. 
Vor fi folosite la sosuri, tocanite, practic, la orice fel de mancare gatita . 

sâmbătă, 22 august 2015

Tort cu 2 creme : ganache si de unt cu mure



Tortul acesta se vrea a fi un tort cu inimioare, conforme cu tematica zilei de azi. L-am inceput de ieri, ca sa am vreme sa il fac in tihna. 
Blatul, este unul cu cacao, simplu si gustos, facut astfel : 5 oua le-am amestecat cu 150 grame de zahar si putina esenta de vanilie, dupa care le-am mixat 30 de minute. Separat, am amestecat 115 grame de faina cu 35 de grame de cacao, le-am cernut de doua ori si le-am amestecat usor , prin rasturnare, cu ouale batute.Am batut usor de masa tava  si  am pus la cuptor , pentru 25 de minute, in cuptorul preincalzit la 170 de grade, intr-o tava cu inel, la care i-am pus  hartie pe fund  iar  marginile le-am uns cu putin unt si tapetat cu faina .Dupa ce s-a scurs timpul, am oprit focul si am mai lasat in cuptor vreme de 30 de minute. 
De abia dupa aceea am scos blatul, l-am lasat la racit si l-am taiat in 3 .


Intre timp, 200 ml de frisca au fost incalziti pana la fierbere, i-am rasturnat peste 200 g de ciocolata neagra taiata marunt , am lasat  5 minute si apoi am amestecat pentru omogenizare .Am lasat sa se raceasca putin si am pus la frigider pentru  1 ora. Dupa asta , am scos de la rece si am mixat, nu foarte mult, doar pana ce si-a schimbat culoarea si a devenit solida si matasoasa. Asta a fost crema ganache. 
Dar, cum mai sunt mure, am zis sa fac si o crema cu mure . Cam 250 de grame de mure, le-am blenduit si apoi le-am trecut prin sita. Din crema de mure rezultata, am luat 4 linguri si am amestecat cu 2 galbenusuri si 120 grame de zahar  si am pus castronul deasupra unei oale cu apa care fierbe,  ca un capac. Apa nu trebuie sa atinga fundul castronului, doar  aburii. Se amesteca incontinuu timp de 10 minute, cu telul para, timp in care se omogenizeaza si devine ca o smantana subtire, bineinteles, de culoarea murelor. Se lasa la racit si , cand ajunge la temperatura bucatariei, se pune un pachet de unt in marginea castronului si  incepe sa se bata usor, pentru  incorporarea lichidului in unt, devenind ca o crema moale. Dupa ce s-a omogenizat untul, se da si crema asta putin la rece . 
Restul de mure ce au fost strecurate, se amesteca cu putina apa si zahar, s epune pe foc si se da un clocot. Acesta va fi siropul pentru blat. 
Dupa ce si siropul s-a racit, se incepe aranjarea tortului : se aseaza prima foaie, se insiropeaza  cu o pensula de silicon , se aseaza crema ganache, apoi se pune a doua foaie, iar se insiropeaza, se pune crema de unt cu mure si , la sfarsit capacul tortuluo, si acesta insiropat pe partea interioara. Astfel asezat, am dat tortul la rece peste noapte. 
A doua zi de dimineata, am mai facut o crema ganache, la fel ca prima, doar ca , dupa ce s-a racit , am turnat-o peste tort , ca si glazura. 
Inainte de a a seza tortul, am taiat doua foi de hartie alba  si le-am pus peste platou, sub tort, ca sa nu se murdareasca deloc platoul la ornare . 

A stat asa putin in bucatarie, pana ce s-a stabilizat glazura, am decorat. am scos hartiile ajutatoare si 
l-am dat la rece pentru 4 ore.