marți, 6 august 2013
Paine integrala neframantata
De foarte mult timp mi-am propus sa fac si eu o paine neframantata. M-au tentat gaurile care arata ca este bine crescuta si bine coapta.
Nu este asa de frumoasa si de crescuta ca cea din faina alba dar, cum noi mancam in mod deosebit paine integrala, am zis ca merge si asa.
Reteta nu imi apartine, este culeasa de pe blogurile gospodinelor care au avut bunavointa de a impartasi si altora din experienta lor.
Am modificat-o putin, adica am pus mai multa apa deoarece mi s-a parut ca nu este destul de moale aluatul.
Cantitatile au fost asa :
500 grame faina integrala, 13 g drojdie proaspata, 450 ml apa calduta si 2 lingurite rase de sare.
Intr-un castron, peste faina amestecata cu sarea am pus drojdia dizolvata in apa calduta , am omogenizat , am acoperit castronul cu o folie si am pus la frigider pentru 17 ore. Dupa asta, am scos aluatul, pe un blat infainat bine l-am impaturit de 2 ori si , pe un prosop de bumbac, peste care am pus faina,l-am lasat sa creasca pret de 1 ora.
Am infierbantat bine un ceaun de fonta, cu capac si am pus in el aluatul, cu partea crescuta in jos. Am acoperit iar si am dat la cuptor pentru 25 de minute. Am luat capacul si am mai lasat 15 minute la cuptor.
Data viitoare am sa pun pe fundul ceaunului o bucata de hartie de copt pentru ca la cuptorul cu gaz , focul vine de jos si s-a cam prea rumenit baza painii.
Pentru prima incercare, painea a iesit exceptionala. Ce are deosebit fata de painea normala este faptul ca are elasticicitatea painii facute in cuptorul de la tara, ars cu lemne adica este cumva ca un burete ce revine imediat dupa apasare.
Coaja este foarte crocanta, miezul moale iar despre miros, sa nu mai vorbim ! Cum eu inca nu mananc paine, am fost realmente pedepsita sa simt doar mirosul. Degustatorul sef a dat nota 10 pentru aceasta painica!
joi, 1 august 2013
Vinete umplute cu piept de pui
Pentru ca in piata tarabele gem sub greutatea vinetelor, tare m-a tentat sa fac ceva bun cu vinete.
Astfel, am cumparat trei vinete frumoase, coapte,inchise la culoare si stralucitoare . Le-am taiat pe lungime , le-am scobit cu o lingurita si le-am sarat putin,lasandu-le astfel timp de 15 minute. Dupa ce le-am scurs de zeama lasata, le-am bagat in cuptorul incalzit pentru 15 minute.
Separat, am pus 300 grame de piept de pui tocat intr-o tigaie incinsa, pana ce se rumeneste putin. Apoi, am pus o ceapa taiata marunt, doua rosii maruntite la blender, miezul scos din vinete (acesta a stat presarat putin cu sare si apoi stors bine ) , piper, usturoi tocat, sare , cimbru si patrunjel verde.Toate acestea au stat pe foc pana ce nu a mai fost zeama deloc in tigaie. Am dat la racit si apoi am amestecat cu 2 oua si am pus umplutura in vinetele care deja aveau aspect de corabioare si am mai dat la cuptor pentru alte 30 de minute.
Au iesit minunate la gust si peste ele am pus sos de iaurt cu usturoi.
Pentru cine are voie se manance cas sau telemea, se poate razui pe deasupra si vinetele vor capata o alta savoare .
vineri, 19 iulie 2013
Briose din branza de vaci cu caise - varianta dietetica
Pentru ca inca sunt la regim, am facut briose din branza de vaci cu goji dar si cu caise, special pentru sotul meu.
Asadar, cantitatea este mare pentru ca am facut mai multe
750 g branza dietetica Lacteea
2 iaurturi dietetice Pilos de 150 g
o cutie branza Ehrman de 250 g
2 plicuri budinca de vanilie de la dr.Oetker
5 linguri indulcitor Clio pudra
1 praf de copt
6 oua
4 linguri goji
esenta de rom si vanilie
4 linguri tarate Psyllium
caise coapte , jumatati
Foarte simplu de facut : goji se hidrateaza cam 15 minute in apa cu un pic de esenta de rom
Toate ingredientele se amesteca si se omogenizeaza bine, se amesteca si cu goji si se pun in formele de briose. Peste ele se pun si caisele desfacute in jumatate, cu partea bombata in sus .
Se coc cam 45 de minute la foc potrivit si nu se deschide cuptorul 25 de minute.
Se lasa se sa se raceasca putin si abia dupa aceea se scot din forme.
Sunt bune si usor de facut , sunt pe lista dulciurilor dietetice pe care le fac frecvent.
Asadar, cantitatea este mare pentru ca am facut mai multe
750 g branza dietetica Lacteea
2 iaurturi dietetice Pilos de 150 g
o cutie branza Ehrman de 250 g
2 plicuri budinca de vanilie de la dr.Oetker
5 linguri indulcitor Clio pudra
1 praf de copt
6 oua
4 linguri goji
esenta de rom si vanilie
4 linguri tarate Psyllium
caise coapte , jumatati
Foarte simplu de facut : goji se hidrateaza cam 15 minute in apa cu un pic de esenta de rom
Toate ingredientele se amesteca si se omogenizeaza bine, se amesteca si cu goji si se pun in formele de briose. Peste ele se pun si caisele desfacute in jumatate, cu partea bombata in sus .
Se coc cam 45 de minute la foc potrivit si nu se deschide cuptorul 25 de minute.
Se lasa se sa se raceasca putin si abia dupa aceea se scot din forme.
Sunt bune si usor de facut , sunt pe lista dulciurilor dietetice pe care le fac frecvent.
Macrou marinat la rece
De cand am invatat sa fac acest macrou marinat (reteta originala vine de la Mamy Viorica si Doina Paula - doua doamne minunate ), nu imi lipseste din frigider acest fel de mancare, este foarte gustos , te poti baza oricand pe o bucatica din asta de peste, daca vrei sa iti potolesti foamea.
Am modificat putin reteta, dupa gustul meu.
Astfel ,se pregatesc 6 bucati de macrou : se curata , se spala si se taie in rondele cam de 2 cm. Eu le tamponez usor cu servet de bucatarie, ca sa fie mai uscate.
Separat, 5 cepe mari de taie rondele subtiri . Intr-o cutie ermetica se incepe asezarea marinatei astfel se incepe cu un rand de ceapa, se aseaza apoi un rand de peste (bucatile asezate destul de inghesuit). Ultimul rand trebuie sa fie ceapa.
Separat, 350 ml otet de vin (eu am avut rosu) , se amesteca cu 700 ml de apa, o lingura de sare, 4 foi de dafin, boabe de piper, o lingurita de piper macinat si o jumatate de lingurita de pudra de chili. Toate acestea de fierb , se lasa la racit si apoi se rastoarna peste ceapa ,se inchide ermetic cutia si se da la frigider pentru 3-4 zile, dupa care se poate consuma.
Este foarte gustos pestele preparat asa si tine cam o saptamana.
sâmbătă, 29 iunie 2013
Meniu pentru zi de sarbatoare
Azi, zi de sarbatoare si de relaxare :
si de restul, admiratul gradinii :
si gata ziua de sarbatoare , maine mai hodinim o data !
- frigarui din piept de pui cu legume la gratar
- crap si scrumbie la gratar
si de restul, admiratul gradinii :
- zorele
- carciumarese
- craite
- crini imperiali
- rosii cherry la ghiveci
- panselutele s-au voinicit langa craite
- piticul adus de copii si paznicul stratului de flori
- cercelusii
- jardinierele pline cu petunii, salvie, busuic si craite
Abonați-vă la:
Postări (Atom)