Varianta aceasta de ciorba este putintel dietetica, in sensul ca am eliminat taieteii de casa si am degresat carnea total.
Un tacam de curcan,pai precis spatele, curatat de grasime si piele, l-am fiert impreuna cu o ceapa tocata marunt, morcov, patrunjel, ardei gras verde, ardei gras rosu, rosii , un dovlecel si o lingura de sare. Toate deodata le-am fiert in kukta, capata astfel un gust exceptional zeama .
Dupa ce a fiert, am scos carnea de pe os, in bucatele mici (vecine bune cu zdrentele),am acrit cu suc de rosii facut in casa, fara conservanti si zahar, a tras un clocot bun si am batut bine 3 oua, dupa care le-am turnat in fir subtire in ciorba care clocotea.Au iesit niste zdrente gustoase si minunate, a mai dat un clocot ,am luat oala de pe foc si am aromatizat ciorba cu leustean si patrunjel verde.
A iesit foarte, foarte buna si plina de vitamine, taman buna pentru vremea aceasta , ideala pentru dieta de primavara !
luni, 15 aprilie 2013
miercuri, 3 aprilie 2013
Turte cu tarate, varianta imbunatatita
Pentru ca fac mereu aceste turte, am tot modificat reteta, cum mi
s-a parut ca ar fi mai buna. Astfel, acuma fac 900 de grame de amestec, astfel : 440 g faina integrala , 160 g faina alba 650, 200 g tarate grau, 50 g tarate de psyllium, 50 g tarate de ovaz. La acesta cantitate pun 50 g de drojdie, cam 4 linguri de ulei de masline, sare si 600 ml de apa calduta. Le pun in masina de paine pe programul de framantat aluat si las 1 ora, timp in care si dospeste. In rest, fac totul la fel ca in reteta mai jos descrisa .
Pentru ca tendinta este de a manca putina paine , m-am gandit sa fac niste turte cu tarate, ceva intre saleurile alea coapte in forma pe aragaz si turta clasica, coapta pe plita. Au iesit minunate adica foarte , foarte subtiri si s-au copt tare bine, foarte bune la gust ,crocante si pot inlocui cu succes o gustare(un pachetel la serviciu) sau pot fi mancate langa ciorba sau orice fel de mancare.
Asadar, am facut un aluat din jumatate de kilogram de faina amestecata cu tarate (faina de grau 650 = 2oo grame ,tarate de grau = 300 grame), sare, un pliculet cu drojdie uscata, 1 lingurita de zahar si 2 linguri ulei de masline. L-am lasat la dospit o jumatate de ora.
Arata cam asa
L-am impartit in 20 de bucati si fiecare bucata am intins-o pe planseta
Foile se intind foarte, foarte subtiri, datorita uleiului din compozitie, cu conditia sa le intindeti de la mijloc catre margine si sa le tot intoarceti,la fiecare intoarcere iar le intindeti , pana cand sunt foarte subtiri. Eu nu le-am dat forma regulata, le-am lasat asa cum s-a intins aluatul.
Le-am copt in tigaia de clatite, din fonta groasa, cam cate un minut pe fiecare parte. S-au rumenit foarte frumos
Asa am rezolvat problema painii, fac aceste turte cam de doua ori pe saptamana,sunt suficiente pentru doua persoane, pe saturate.
sâmbătă, 23 martie 2013
Merluciu pane la cuptor
Trunchiul de merluciu este ideal pentru acest fel de mancare !
Foarte frumos si cu miros excelent, peste a fost taiat in bucati generoase si puse intr-un bait de mirodenia, ulei, piper, busuioc, ardei iute si usturoi pudra .
Am pus in punga inchisa ermetic si am dat la rece pentru vreo 3 ceasuri, timp in care am transplantat rasadurile pentru anul asta .
Foarte frumos si cu miros excelent, peste a fost taiat in bucati generoase si puse intr-un bait de mirodenia, ulei, piper, busuioc, ardei iute si usturoi pudra .
Am pus in punga inchisa ermetic si am dat la rece pentru vreo 3 ceasuri, timp in care am transplantat rasadurile pentru anul asta .
Am scos pestele de la rece, l-am dat prin faina alba, ou batut(cu sare si piper) si apoi prin pesmet, l-am pus in tava tapetata cu hartie si am dat la cuptor, la foc mare, pentru 40 de minute .
Langa acest peste grozav, o mamaliguta molcuta
si un mujdei de usturoi facut cu smantana din belsug.
A iesit delicios, fara prajeala si fara mustrari de constiinta !!!
Poftiti la o portie generoasa !!!
Prajitura cu fructe
Pentru ca este wekend si pentru ca este frig afara, musai sa fie in casa ceva dulce si cum cel mai simplu si usor de facut este prajitura cu fructe, imediat am confectionat-o !
RETETA AICI !
Visinele sunt puse in borcane de 400 g , fara samburi si doar cu suc propriu iar murele sunt din compot, la fel , pus in borcane de 400 g. Este ceva de lucru in sezon insa daca ne gandim la abundenta din pivnita care acopera nevoile pe un an intreg, chiar merita!
De data asta fara glazura, fara zahar pudra deasupra, a iesit suficient de dulce de la abudenta fructelor!
Pe langa asta, portie zdravana de TURTE CU TARATE, bune si gustoase. La reteta veche, am mai adaugat si 4 linguri de psyllium, a fost mult mai elastic aluatul si mai usor de intins.
Foarte bine se pastreaza, inlocuiesc cu succes painea, sunt foarte, foarte bune !
marți, 12 martie 2013
Chiftele de spanac si branza
Pentru ca vine primavara si, odata cu ea, vine si abundenta de frunze comestibile, m-am gandit sa fac ceva deosebit din spanac, asa ca am ales chiftelutele !
Am oparit 1 kg de spanac in apa cu sare, l-am lasat sa se raceasca, l-am stors bine si l-am dat prin masina de tocat carne, cu ciurul mare.
Apoi, peste spanacul tocat, am pus 2 oua, sare, piper, 2 linguri zdravene de pesmet macinat fin si 200 grame de cas de oaie razuit marunt. Am modelat chiftelele cu mana unsa de ulei si le-am pus la copt in tava tapetata cu hartie.
Au stat in cuptor cam 30 de minute, pana ce s-au rumenit usor la baza.
Pot fi consumate simple sau cu un piure de cartofi moale si untos alaturi sau langa ceva carne fiarta, prajita , cum vreti si cum puteti !
sâmbătă, 9 martie 2013
Mucenici moldovenesti 2013
Poftiti la mucenici moldovenesti !!! Sunt scosi din cuptor de 5 minute, miros exceptional, a cozonac, miere si nuca !
Sunt din belsug, ajung pentru toata lumea, poftiti!
Sunt din belsug, ajung pentru toata lumea, poftiti!
vineri, 8 martie 2013
Meniu de 8 martie 2013
De la o vreme, petrecerile acasa , in intimitate, sunt tare reusite , asa ca am stabilit un meniu simplu si delicios :
cu o garnitura simpla de orez picant si cu ardei capia copti
bineinteles ca de la borcan , pusi in toamna si acum doar rasturnati in farfurie
si cateva clatite cu cascaval
dar si cu ciocolata
Totul a fost simplu si bun, delicios si demn de sarbatoare !
sâmbătă, 2 martie 2013
Sambata - zi de ciuperci
Vinerea e zi de facut piata si aproape fara exceptie, in fiecare vineri cumpar ciuperci : nu stiu cum le fac dar sunt asa de frumoase si ieftine, pana ajung acasa am timp sa ma gandesc .
Azi, simplu si bun : ciuperci prajite, cu mamaliga si mujdei, o reeditare a acestei minunate retete
Poftiti la masa !
Azi, simplu si bun : ciuperci prajite, cu mamaliga si mujdei, o reeditare a acestei minunate retete
Poftiti la masa !
vineri, 1 martie 2013
Budinca de ficat cu cartofi
Aceasta este o budinca pe care am incercat-o din dorinta de a pregati altfel ficatul si a iesit delicioasa!
Am tocat marunt o ceapa, am calit-o usor si am pus peste ea ficatul trecut prin masina de tocat,(prin sita mare). Am calit pana ce ficatul si-a schimbat culoarea, am adaugat sare, piper si boia iute.
Separat, am curatat cartofi si i-am fiert in apa cu sare. Din acestia am facut un piure molcut, la care am adaugat unt cat o nuca, marar verde tocat marunt si 1 lingura zdravana de smantana groasa.
Intr-o tava de cozonac, am pus hartie de copt si am pus un rand de piure de cartofi, unul de ficat, iar cartofi si iar ficat. Peste ficatul de deasupra am pus 1 ou batut cu o lingura de smantana. Am tinut in cuptor cam 40 de minute, pana ce s-a rumenit frumos deasupra. Am lasat-o sa se intareasca putin in tava si numai dupa aceea am scos-o pe un platou metalic.Alaturi de aceasta budinca minunata am avut chiftele de spanac.
joi, 21 februarie 2013
Prajitura cu visine si mure
Cea mai simpla prajitura de casa : 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 1 lingura de ulei, 1 lingurita praf de copt, 1 praf de sare ,1 borcan de visine si 1 borcan de compot de mure.
Albusurile batute spuma cu sarea, se adauga zaharul si se bate spuma tare, se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul, apoi faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Daca vreti, inainte de a rasturna totul in tava, o lingura de amestec se coloreaza cu putina cacao cernuta si se marmoreaza prajitura. Fructele, scurse bine, se pun peste prajitura si aceasta se da la cuptor pentru 40 de minute.
Separat, din sucul de mure si cel de visine am facut un jeleu subtire, ca o glazura si am pus peste prajitura, dupa ce aceasta s-a racit.
A iesit foarte buna, bogata in fructe, racoritoare si nu foarte dulce !
Albusurile batute spuma cu sarea, se adauga zaharul si se bate spuma tare, se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul, apoi faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Daca vreti, inainte de a rasturna totul in tava, o lingura de amestec se coloreaza cu putina cacao cernuta si se marmoreaza prajitura. Fructele, scurse bine, se pun peste prajitura si aceasta se da la cuptor pentru 40 de minute.
Separat, din sucul de mure si cel de visine am facut un jeleu subtire, ca o glazura si am pus peste prajitura, dupa ce aceasta s-a racit.
A iesit foarte buna, bogata in fructe, racoritoare si nu foarte dulce !
marți, 12 februarie 2013
Slanina afumata - editia 2013
Anul acesta am vrut neaparat sa ne facem noi slanina acasa, sa fie pe gustul nostru si asa a si iesit!
Am cumparat slanina cu soric , tabla, de la macelarie si am
pus-o sa stea cu sare timp de 21 de zile .
Am presarat sare grunjoasa din belsug pe ea si din cand in cand sotul meu a intors tablele.
La capatul a 21 de zile, am dat jos sarea si am oparit slanina in apa clocotita timp de 3-5 minute. In apa am pus usturoi si foi de dafin.
Le-am scos la scurs, le-am legat cu ata de bumbac si le-am pus la uscat, in pivnita, la rece.
Tablele au fost puse in afumatoare si primit doua fumuri ( cu rumegus de fag) la interval de o zi.
A iesit o slanina untoasa,frageda, afumata numai atat cat trebuie.
Am taiat-o in bucati potrivite, le-am ambalat individual si
le-am pus la congelator, in asteptarea legumelor proaspete dar si pentru a face minunatele frigarui
sau pentru un bogat pranz ardelenesc .
Poftiti la masa !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)