sâmbătă, 25 mai 2013
Papanasi prajiti (varianta dietetica si rapida)
Am avut in frigider cam 300 grame branza de vaci slaba si ii expira termenul de valabilitate asa ca , repede, ceva trebuia facut.
Am amestecat branza cu o lingura de indulcitor, 2 oua, 1 lingura amidon alimentar, esenta de vanilie si rom .
Cu lingura,in tigaia de clatite din fonta, incinsa la maximum, am pus amestecul si am lasat cate 4 minute pe fiecare parte, la foc mic.
Au iesit ceva fel forma de clatite - papanasi, foarte gustosi si pufosi, numai buni pentru o gustarica dulce si extrem de rapida.
Peste marinat la cuptor
Va amintiti galetusele cu peste marinat de cumparat? Pe langa peretii galetusei te imbie pestele, morcovul , ceapa iar cand o desfaci ai parte de surpriza : in mijloc, doar zeama, ceapa si morcov. Totdeauna mi-a fost ciuda ca ma pacalesc singura dar totusi cumparam. Acum am incercat acasa , varianta dietetica, sa vad ce gust o avea si daca va intra reteta pe lista bucatelor des facute de mine. A intrat deja, a iesit foarte, foarte buna .
Am folosit : 1,5 kg merluciu (trunchi), 100 ml otet de vin de 9 grade, 300 ml apa, sare, piper boabe, frunze de dafin ,6 cepe potrivite si 6 morcovi noi.
Am taiat pestele in bucati cam de 2 cm, l-am asezat in tava mai mica, sa stea inghesuit, deasupra am pus ceapa taiata rondele subtiri si morcovul taiat in felii subtiri , piperul boabe, frunzele de dafin iar peste tot am pus amestecul de apa cu otetul si sare.
Am acoperit tava cu folie si am pus-o in cuptorul incins pentru 2 ore, la foc mic.
A iesit o mancare rece minunata, spornica si gustoasa !
miercuri, 15 mai 2013
Rulouri din piept de pui umplute cu ficatei
Au avut mare trecere rulourile astea de pui, acum, cand sunt legume proaspete de sezon (ridichi, ceapa verde ) .
Am portionat si batut pieptul de pui intre 2 folii, usor, ca sa nu se rupa .
Am presarat cu sare si piper .
Am tocat marunt o ceapa rosie mica si 3 catei de usturoi si am pus totul intr-o tigaie antiderenta. Cand s-au calit putin, mai mult infierbantat, am pus peste o cana de suc de rosii facut in casa, sare, piper , un ardei gras rosu macinat si un pic de boia iute. Dupa ce a dat un clocot, am pus ficateii de pui taiati in bucati mici si am lasat la inabusit, pana ce nu a mai fost deloc lichid si a scazut foarte bine.
Am pus cate o lingura de umplutura in mijlocul bucatii de piept, am rulat cu grija si le-am pus intr-o tavita de silicon (ca acelea pentru cozonac ) aliniate, asa, ca sarmalutele, putintel inghesuite. Aranjarea lor in felul acesta a facut ca rulourile sa prinda contur frumos, fara a mai fi nevoie sa fie prinse cu scobitori sau legate cu ata ca sa isi pastreze forma .Am pus o jumatate de cana de apa peste rulouri, am presarat cu cimbru si am dat la cuptor pentru 50 de minute.
Au iesit minunate ca si gust, usor condimentate,numai bune de mancat cu legume !
vineri, 10 mai 2013
Prajitura cu branza de vaci si goji, fara aluat
Branza de vaci, gatita in felul acesta este foarte tentanta!
Este destul de dietetica prajitura, avand in vedere ca nu are aluat si de data asta am pus indulcitor !
Seamana cu prajitura aceasta si cu aceasta dar in varianta dietetica.
Deci, 1 kg de branza de vaci dietetica, 9 oua, 2 pachete de budinca de vanilie, 4 linguri de indulcitor, 2 fiole esenta de vanilie, 2 fiole esente de rom, 1 praf de copt si 4 linguri de goji.
Am hidratat goji in apa timp de o ora.
Am amestecat branza cu galbenusurile, esentele, budinca ,goji si praful de copt. Apoi am batut albusurile spuma cu indulcitorul, am amestecat si am pus in 2 tavi : una normala, cu inel si una din silicon, in forma de trandafir.Au stat la copt 45 de minute . Probabil ca la cea din silicon trebuia sa mai am rabdare sa se raceasca mai bine ca sa iasa din forma perfect(data viitoare de tinut minte ) insa, fata de prajitura din tava normala,a avut tinuta mult mai buna, nu s-a lasat deloc . Ar fi mers coapta si in tava dreptunghiulara, cand s-a racit se putea taia frumos , in patratele.
Cantitatile sunt mari dar pot fi reduse pastrand proportiile .
A iesit o prajitura savuroasa si extrem de gustoasa !
duminică, 5 mai 2013
luni, 29 aprilie 2013
Chiftelute de pui si curcan
Chiftelutele din carne de pui si curca sunt foarte dietetice si foarte bine venite .
Cam 300 g piept de pui si 3oo g piept de curcan, tocate prin sita mijlocie, impreuna cu ceapa verde, usturoi verde si frunze de patrunjel, se amesteca bine cu sare, piper si 1 ou. Deasupra se presara 1 lingura cu tarate psyllium,se amesteca bine si se lasa la odihna vreo 10 minute, apoi se fac chiftelutele si se aseaza pe foaie de silicon in tava mare.
Se coc 45 de minute la foc potrivit.
Imi place sa le coc pe folia de silicon, nu s-au ars deloc la baza si nu s-au lipit deloc, avand in vedere ca nu au grasime .
Merg foarte bine cu sos de iaurt si usturoi verde !
Cam 300 g piept de pui si 3oo g piept de curcan, tocate prin sita mijlocie, impreuna cu ceapa verde, usturoi verde si frunze de patrunjel, se amesteca bine cu sare, piper si 1 ou. Deasupra se presara 1 lingura cu tarate psyllium,se amesteca bine si se lasa la odihna vreo 10 minute, apoi se fac chiftelutele si se aseaza pe foaie de silicon in tava mare.
Se coc 45 de minute la foc potrivit.
Imi place sa le coc pe folia de silicon, nu s-au ars deloc la baza si nu s-au lipit deloc, avand in vedere ca nu au grasime .
Merg foarte bine cu sos de iaurt si usturoi verde !
duminică, 28 aprilie 2013
Macrou la cuptor cu sos de usturoi si patrunjel - varianta dietetica
Macroul ramane un peste foarte gustos si usor de facut.
Fata de reteta precedenta de MACROU LA CUPTOR, de data aceasta am inlocuit folia de aluminiu cu hartie de copt si am eliminat total uleiul.
In rest, la fel : pestele, curatat , se aseaza in tava pe rondele de ceapa rosie, se presara cu condimente ( am avut facute in casa din legume uscate, piper, curry, sare, rozmarin, usturoi pudra si marar uscat ) , deasupra se pun feliute de ceapa si se acopera cu hartie de copt.
Se da la cuptor pentru 45 de minute , la foc mare.
Alaturi , un delicios sos de usturoi cu patrunjel verde : usturoiul, bine maruntit impreuna cu patrunjelul si putina sare (eu l-am pus in blender) si apoi cu apa rece.
Iese excelent la gust si insoteste tare bine pestele.
Poftit la o portie, este delicios pestele !
Pentru azi, tuturor care au nume de floare, le daruiesc primul buchet de flori de anul acesta, din gradina mea
joi, 25 aprilie 2013
Piure de spanac cu iaurt si ficatei de pui
Pentru azi, spanac, bineinteles, tragem tare sa eliberam locul din sera pentru rosii, castraveti , ardei......
Spanacul se spala bine si se rupe marunt.
Intr-o tigaie antiaderenta, am incalzit o ceapa tocata marunt(fara ulei) pana ce a dezvoltat miros bun si apoi am pus o jumatate de cana de apa (cam 150 g)Pe rand, cate un pic, am pus spanac si am amestecat pana ce s-a inmuiat usor si a scazut in volum , apoi am mai pus o cana de apa, sare , piper , usturoi tocat marunt si am lasat la fiert cu capacul pus.
Cand nu a mai fost lichid, am pus in blender, l-am facut piure si l-am amestecat cu un iaurt.
A iesit foarte, foarte bun mai ales ca peste el am pus ficatei de pui, facuti cu ceapa si usturoi!
Ficateii i-am facut asa : am tocat 3 cepe marunt, le-am incalzit in tigaie antiaderenta, la fel, fara ulei ,am pus ficateii si i-am lasat sa se caleasca putin impreuna si am pus o cana de apa, piper, sare si usturoi tocat marunt. Am lasat asa sa fiarba inabusit cam 15 minute si gata,au iesit foarte gustosi, taman buni de pus pe spanac !
Poftiti la o portie ,acum e momentul sa mancam verde, ca vine vara !!!
miercuri, 24 aprilie 2013
Salata de spanac cu ridichi si ceapa verde
Pentru ca in sera am belsug de spanac, am decis sa trec la salate asa ca, am facut o salata exceptionala de spanac proaspat cules!
Spanacul frunze ( si ceva codite ca nu m-am obosit sa le tai , erau prea fragede ) l-am spalat bine, bine.
Ceapa verde am curatat-o si am spalat-o spalata bine.
Ridichile le-am taiat rondele subtiri , le-am presarat cu sare si le-am lasat asa pret de 15 minute, ca sa se inmoaie si sa lase apa.
Am amestecat spanacul taiat cu ceapa verde si cu ridichile, mai putin apa lasata de ridichi.
In acea apa, am pus putin otet si am amestecat apoi cu toata salata, fara nici un pic de ulei.
A iesit o salata delicioasa, cu mult gust de verde si extrem de gustoasa!
marți, 23 aprilie 2013
Supa crema de conopida
Pentru astazi, o delicioasa supa crema de conopida !
Am pus la fiert o ceapa taiata marunt, un morcov, un patrunjel radacina , sare , piper si ardei gras rosu tocat marunt ( da o culoare foarte frumoasa mancarii si un gust foarte bun) congelat din toamna . Dupa ce au fost fierte, am adaugat conopida ( tot de la borcan, pusa simplu in apa pe iarna in borcane de 1,700 kg )
A iesit foarte, foarte gustoasa, poftiti cu nadejde la o portie !
Am pus la fiert o ceapa taiata marunt, un morcov, un patrunjel radacina , sare , piper si ardei gras rosu tocat marunt ( da o culoare foarte frumoasa mancarii si un gust foarte bun) congelat din toamna . Dupa ce au fost fierte, am adaugat conopida ( tot de la borcan, pusa simplu in apa pe iarna in borcane de 1,700 kg )
si a mai dat un clocot bun . Am scurs conopida , am pus-o in blender si am macinat-o bine , apoi am amestecat iar cu zeama. Separat, am batut bine 2 oua cu un iaurt si cu usturoi tocat . Peste aceasta dresura am pus crema de conopida incetisor, cu polonicul, pana ce s-a incorporat toata .
La urma am pus patrunjel proaspat cules din gradina, taiat marunt .
A iesit foarte, foarte gustoasa, poftiti cu nadejde la o portie !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)