marți, 17 ianuarie 2012
Tagliatelle de casa
Cam asa arata pastele mele facute in casa, cu oua adevarate, din alea cu galbenusul aproape portocaliu!
Am cintarit ouale si pentru un ou am pus o data si jumatate faina (ou = 60 g, faina = 90 g) si am facut un aluat splendid, de culoarea aurului , pe care l-am lasat sa se odihneasca 1 ora.
Pastele le-am facut prin masina de taitei, si le-am pus la uscat cuminti,aliniate, pe 2 bote acoperite cu fete de masa de bumbac.
Le las la uscat, bine, bine dupa care voi captusi o cutie de carton cu hirtie de copt si le voi pune in aceasta, acoperite cu capac, la rece, in camara.
Cum tentatia a fost foarte, foarte mare, am si facut o portie de paste cu ciuperci si sunca , dupa reteta obisnuita, au iesit divine !
duminică, 8 ianuarie 2012
Iahnie de fasole
Iahnie de fasole cred ca este cea mai dorita mincare de dupa sarbatorile de iarna, cind traditia spune ca nu ai voie sa maninci fasole de la Craciun si pina la Boboteaza !
Cum la Craciun am reciclat parte din friptura de porc facuta la ceaun adica am congelat-o, acum a fost binevenita la fasole.
Iahnia am facut-o cu fasole mica, alba, dulce si gustoasa, a avut si afumatura, a avut si ardei gras rosu congelat pentru culoare si gust, a avut si cimbru pentru aromatizare perfecta.
A iesit nemaipomenita, alaturi cu un pahar de moare de pe muraturile asortate, limpede ca si cristalul, gustoasa si usor iute, acidulata.
A fost musai sa mincam si un pic de paine prajita cu iahnia asta exceptionala, totul a iesit pe masura poftei !!!
duminică, 1 ianuarie 2012
Meniu de Revelion
Pentru ca am stat acasa si l-am avut invitat la masa doar pe Ion (sotul meu cu care anul acesta implinesc 30 de ani de casatorie ) , masa a fost de fapt masuta, scaunele au fost de fapt fotolii si de restul, foarte lejer!
Meniul a fost destul de bogat, cu bucate proaspat pregatite :
carnati de casa in aluat de pizza
snitele de porc in crusta de susancrap oglinda la gratar
oua umplute
salata de cascaval cu oua si usturoi
nuci coapte si cascaval de Napolact, facut in grota de la Taga
carne de curcan la cuptor pe pat de legume
un tort tiramisu
si o sampanie deosebita
sâmbătă, 31 decembrie 2011
vineri, 30 decembrie 2011
SARBATORI
Am facut de toate si anul acesta de Craciun dar daca nu au fost copiii acasa parca nu au mers asa de bine , din pacate !
Primul lucru, am impodobit casa :
Am facut cozonacul meu moldo-ardelenesc, a iesit exceptional
am facut islere
am facut saratele
am facut sarmalute in foi de varza acra iar printre ele am pus costita afumata natural de catre sotul meu, la fum de lem de prun , arata mai bine decit orice prosciuto din pravalie
, am facut friptura de porc la ceaun si cirnati prajiti , care au mers de minune cu muraturile mele asortate
dar am facut si o pizza, ca trebuia altceva
si a avut margini de brinza in aluat
iar aluatul l-am facut de data asta cu putina untura proaspata in loc de ulei si a iesit pe masura !
Acum gata : care s-au mincat bine, care nu la reciclare, adica in lada frigorifica !
Maine e o noua zi, ultima de anul acesta, zi de gatit proaspat pentru noaptea dintre ani!
Meniul suna cam asa: ciorba acra taraneasca cu afumaturi, oua umplute, salata de cascaval cu oua si usturoi, friptura de curcan pe legume, snitele de porc cu pesmet si susan si , probabil, tiramisu !
Pozele, dupa ce le voi face proaspete si aratoase !
Primul lucru, am impodobit casa :
Am facut cozonacul meu moldo-ardelenesc, a iesit exceptional
am facut islere
am facut saratele
am facut sarmalute in foi de varza acra iar printre ele am pus costita afumata natural de catre sotul meu, la fum de lem de prun , arata mai bine decit orice prosciuto din pravalie
, am facut friptura de porc la ceaun si cirnati prajiti , care au mers de minune cu muraturile mele asortate
dar am facut si o pizza, ca trebuia altceva
si a avut margini de brinza in aluat
iar aluatul l-am facut de data asta cu putina untura proaspata in loc de ulei si a iesit pe masura !
Acum gata : care s-au mincat bine, care nu la reciclare, adica in lada frigorifica !
Maine e o noua zi, ultima de anul acesta, zi de gatit proaspat pentru noaptea dintre ani!
Meniul suna cam asa: ciorba acra taraneasca cu afumaturi, oua umplute, salata de cascaval cu oua si usturoi, friptura de curcan pe legume, snitele de porc cu pesmet si susan si , probabil, tiramisu !
Pozele, dupa ce le voi face proaspete si aratoase !
sâmbătă, 24 decembrie 2011
joi, 15 decembrie 2011
Meniu pentru sarbatorile de iarna
Am inceput deja sa ma gindesc la meniul de sarbatori, sa imi fac lista de ultime cumparaturi !
Cum sarbatorile de iarna tin de la Craciun si pina la Sf.Ion, nu stiu exact ordinea dar stiu ce vreau sa fac :
Rulada de porc cu ciuperci:
Minitarte umplute cu diverse umpluturi sarate
saratele , obligatoriu, fara ele nu se poate
un bors acru, taranesc, cu carne de gaina sau curcan
O oala plina ochi cu sarmale
o paine floarea soarelui , decorativa si gustoasa
un curcan umplut cu mere
o friptura de porc la tava, usturoiata si condimentata
nelipsitul cozonac moldovenesc, fara de care sarbatorile nu au farmec
prajiturele pentru Mos Craciun
islere
salata de oua cu cascaval si usturoi
oua umplute
rulada cu crema de ciocolata si portocale
si, ma mai gindesc pentru ce voi mai face !!!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)