marți, 17 ianuarie 2012

Tagliatelle de casa


Cam asa arata  pastele mele facute in casa, cu oua adevarate, din alea cu galbenusul aproape portocaliu!
Am cintarit ouale si  pentru un ou am pus o data si jumatate faina (ou = 60 g, faina = 90 g)  si am facut  un aluat  splendid, de culoarea aurului , pe care l-am lasat sa se odihneasca 1 ora.
Pastele le-am facut prin masina de taitei, si le-am pus la uscat  cuminti,aliniate,  pe 2 bote acoperite cu  fete de masa de bumbac.
Le las la uscat, bine, bine dupa care voi captusi o  cutie de carton cu hirtie de copt si le voi  pune in aceasta, acoperite cu capac,  la rece, in camara.
Cum tentatia  a fost foarte, foarte mare, am si facut o portie de paste cu ciuperci si sunca , dupa reteta obisnuita, au iesit divine !


duminică, 8 ianuarie 2012

Iahnie de fasole



Iahnie de fasole cred  ca este cea mai dorita mincare de dupa sarbatorile de iarna, cind traditia spune ca nu ai voie sa maninci fasole de la Craciun si pina la Boboteaza !
Cum  la Craciun am reciclat  parte din friptura de porc facuta la ceaun adica am congelat-o, acum  a fost binevenita la fasole.
Iahnia am facut-o cu fasole mica, alba, dulce si gustoasa, a avut  si  afumatura,  a avut si ardei  gras rosu congelat  pentru culoare si gust, a avut si  cimbru pentru  aromatizare perfecta.
A iesit nemaipomenita, alaturi cu un pahar de  moare  de pe  muraturile asortate, limpede ca si cristalul, gustoasa si  usor iute, acidulata.


A fost musai sa  mincam si un pic de paine prajita  cu iahnia asta exceptionala, totul a iesit pe masura poftei !!!

duminică, 1 ianuarie 2012

Meniu de Revelion

Pentru ca am stat acasa si l-am avut invitat  la masa doar pe Ion (sotul meu  cu care anul acesta implinesc  30 de ani de casatorie ) ,  masa a fost de fapt masuta, scaunele au fost  de fapt fotolii  si de restul, foarte lejer! 


Meniul a fost destul de bogat,  cu bucate proaspat pregatite :
carnati de casa  in aluat de pizza 
snitele de porc in crusta de susan
crap oglinda la gratar
oua umplute
salata de cascaval cu oua si usturoi
nuci coapte  si cascaval de Napolact, facut in grota de la Taga 
carne de curcan  la cuptor pe pat de legume 
un tort tiramisu 
 si o  sampanie deosebita 

AN NOU FERICIT !

vineri, 30 decembrie 2011

SARBATORI

Am facut de toate si anul acesta de Craciun dar daca nu au fost copiii acasa parca nu au  mers asa de bine , din pacate !
Primul lucru, am impodobit casa :







Am facut  cozonacul meu moldo-ardelenesc, a iesit exceptional



am facut islere
am facut saratele
am facut sarmalute in foi de varza acra iar printre ele  am pus  costita afumata  natural de catre sotul meu, la fum de lem de prun , arata mai bine decit orice prosciuto din pravalie
, am facut friptura de porc la ceaun si  cirnati  prajiti , care au mers de minune cu muraturile mele asortate
dar am facut si o pizza, ca   trebuia altceva
si a avut margini de brinza in aluat
iar aluatul l-am facut de data asta cu  putina untura proaspata in loc de ulei si a iesit pe masura !
Acum gata : care s-au mincat bine, care nu la reciclare, adica in lada frigorifica !
Maine e o noua zi, ultima de anul acesta, zi de gatit proaspat pentru noaptea dintre ani!
Meniul suna cam asa: ciorba acra taraneasca cu  afumaturi, oua umplute, salata de cascaval cu oua si usturoi, friptura de curcan pe legume, snitele  de porc cu  pesmet si susan si , probabil, tiramisu !
Pozele, dupa ce le voi face proaspete si aratoase !

joi, 15 decembrie 2011

Meniu pentru sarbatorile de iarna

Am inceput deja sa ma gindesc la meniul de sarbatori, sa  imi fac lista de ultime  cumparaturi !
Cum sarbatorile de iarna tin de la Craciun si pina la Sf.Ion, nu stiu exact ordinea dar stiu ce vreau sa fac : 
Rulada de  porc cu ciuperci:


Minitarte umplute cu diverse  umpluturi sarate

saratele , obligatoriu, fara ele nu se poate
un bors acru, taranesc, cu carne de gaina sau curcan

O oala plina ochi cu sarmale
  o paine floarea soarelui , decorativa si gustoasa

un curcan umplut cu mere

 o friptura de porc la tava, usturoiata si condimentata

nelipsitul cozonac moldovenesc, fara de care sarbatorile  nu au farmec

 prajiturele pentru Mos Craciun

 islere
 salata de  oua cu cascaval si usturoi

 oua umplute

 rulada cu crema de ciocolata si portocale 

si, ma mai gindesc pentru ce voi mai face !!!