joi, 17 martie 2011
CIUPERCI UMPLUTE
Aceasta varianta de ciuperci umplute ne place tare mult, este o mincare buna si consistenta!
Ciupercile champignon sint tare frumoase, albe si apetisante ! Intotodeauna cumpar ciuperci pentru ca arata foarte bine, pina ajung acasa am vreme sa ma gindesc ce fac cu ele .
Curatate , spalate si scurse, ciupercile, putin sarate in interior, le umplu cu urmatorul amestec : cascaval ras fin, sunca sau salam de buna calitate taiat cubulete foarte mici, daca mai trebuie sare, piper din belsug si un ou. Dupa ce sint umplute, deasupra ciupercilor mai pun un pic de cascaval ras pentru ca sa se rumeneasca foarte frumos!Pe fundul unei tavi pun putin ulei si asez ciupercile, le dau la cuptor la foc potrivit pentru 25 de minute.
Sint foarte decorative si gustoase!
marți, 15 martie 2011
TIRAMISU CU FRUCTE
Simplu, usor de facut si foarte, foarte bun !
Pentru asta avem nevoie de piscoturi (4 folii) un compot de piersici (ideal este facut in casa ) , 500 g mascarpone, 500 ml frisca lichida, 2 pachete crema de vanilie de la dr. Oetker, 5 oua, 200 g zahar si fructe (de sezon, de care se gasesc )
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, se adauga frisca si se bate pina la intarire ( eu le pun in blender).
Se adauga mascarpone si crema de vanilie si se bate cu mixerul la viteza foarte mare, iese o crema pufoasa si aromata.
Se scurg fructele din compot si in acest sirop se inmoaie piscoturile, nu foarte tare pentru ca vrem sa aiba tinuta.
Constructia tortului este simpla : un rind de piscoturi, un strat subtire de crema, fructe taiate subtire, iar un strat subtire de crema, apoi iar piscoturi , crema, fructe, ultimul strat find crema in strat mai gros putin. Se decoreaza cu fructe dupa gust si se lasa la rece macar 3-4 ore. Din cantitatea asta tortul iese mare dar se poate face si mai micut, cu reducerea ingredientelor ca si cantitate.
Este gustos si racoritor, un desert excelent !
luni, 14 martie 2011
PESTE LA GRATAR
Ieri a fost prima zi de primavara adevarata, cu mult soare si caldura , drept urmare, s-a impus un peste la gratar!
Ne place crapul romanesc oglinda pentru ca este mai dulce si mai gustos iar la gratar se topeste toata grasimea in exces, ramine numai bun !
Un crap de circa 1,5 kg il impart in 2: din cap si coada fac un bors de peste iar restul, taiat in 4, merge pe gratar.
Intotdeauna il condimentez si il las sa stea macar 1 ora, ca sa se macereze, il ung cu un pic de ulei si il pun in formele pentru gratar,astfel foarte usor se intoarce, nu se sfarima si este gata cam in 15-20 de minute daca focul este bun.
Cu un pic de orez condimentat alaturi, mujdei de usturoi si un pahar de vin alb, prinzul de duminica a fost minunat, gustos si insorit !
duminică, 13 martie 2011
PASTA DE ARDEI COPTI CU USTUROI
Iarna,dar si vara , langa friptura, merge perfect o pasta de ardei copti!
Cativa catei de usturoi(5-6) se pun in tocator, se adauga putin ulei de masline si se toaca marunt.Peste aceasta pasta se pun ardeii copti, bine scursi de zeama, se toaca impreuna cu usturoiul si apoi se condimenteaza cu un pic de sare si piper.
Este excelenta langa friptura sau pur si simplu pe paine prajita !
Cativa catei de usturoi(5-6) se pun in tocator, se adauga putin ulei de masline si se toaca marunt.Peste aceasta pasta se pun ardeii copti, bine scursi de zeama, se toaca impreuna cu usturoiul si apoi se condimenteaza cu un pic de sare si piper.
Este excelenta langa friptura sau pur si simplu pe paine prajita !
vineri, 11 martie 2011
TARTA CU BRINZA SARATA
In wekend este randul meu sa gatesc asa ca m-am gandit sa fac o tarta cu branza sarata (branza Focsani , pentru cunoscatori ).
Aluatul de tarta este cel clasic : 300g faina, sare, 8o ml ulei si 100 ml de vin.Amestecate toate, se realizeaza aluatul de tarta, se pune in tava, se modeleazam se inteapa cu furculita si se coace 15 minute, cu foaia de hartie si fasolea deasupra.
Dupa aceea, se scoate din cuptor, se aduna fasolea si se depoziteaza (poate fi folosita si altadata) si se lasa putin la racit , tot in tava
Apoi se asaza umplutura(branza Focsani amestecata bine, bine cu ou - eu am pus 600 grame de branza si 2 oua )
si se mai da la cuptor 30 de minute,pana ce se rumeneste.
Este buna, sarata si delicioasa!
Aluatul de tarta este cel clasic : 300g faina, sare, 8o ml ulei si 100 ml de vin.Amestecate toate, se realizeaza aluatul de tarta, se pune in tava, se modeleazam se inteapa cu furculita si se coace 15 minute, cu foaia de hartie si fasolea deasupra.
Dupa aceea, se scoate din cuptor, se aduna fasolea si se depoziteaza (poate fi folosita si altadata) si se lasa putin la racit , tot in tava
Apoi se asaza umplutura(branza Focsani amestecata bine, bine cu ou - eu am pus 600 grame de branza si 2 oua )
si se mai da la cuptor 30 de minute,pana ce se rumeneste.
Este buna, sarata si delicioasa!
joi, 10 martie 2011
GHIVECI
Ghiveciul ramine o mincare de baza pe timpul iernii, cita vreme nu este slobod la cartofi atita cit am dori noi.
In conditiile acestea, toamna, cind este abundenta, pun pe iarna in borcane de 1700 ml o adunatura de legume (morcov, conopida ,mazare, vinete, dovlecel, fasole verde, patrunjel radacina)oparite in prealabil, doar in apa cu sare, puse in borcan fierbinti si deasupra se toarna bulion de rosii crud. Se inchide ermetic borcanul si se dustuleste pret de1 ceas si uite asa am tot timpul legume bune pentru gatit.
Ca sa fac un ghiveci bun, atunci calesc o ceapa , rastorn legumele peste ceapa, asezonez cu sare, piper, usturoi, pun in tava ceramica si dau la cuptor.
Dupa ce porneste un clocot, pun o mina de orez , amestec bine si mai las in cuptor 20 de minute, timp in care orezul fierbe si in acelasi timp absoarbe toata zeama de la legume.
Mai las in cuptor pret de 10 -15 minute, cu focul oprit si de abia dupa aceea il las la racit .
Macrou in sos tomat
Ne place pestele foarte mult, in orice fel gatit!
Macroul intra in categoria celui mai des gatit peste , facut in sos de rosii.
Se calesc 2 cepe mari, se adauga 2 sau 3 ardei grasi taiati cubulete, se pun condimente (sare, piper, boia iute de ardei, foi de dafin ), o jumatate de borcan de bulion , o cana de apa si, la urma ,pestele (cam 1 kg) taiat in bucati de 3-4 cm latime.
Se da la cuptor pentru 40 de minute, se scoate si se aromeaza cu patrunjel si marar tocat.
Alaturi, un pilaf de orez si ai obtinut o mincare absolut delicioasa !
luni, 7 martie 2011
ARIPIOARE DE PUI CU CIUPERCI PLEUROTUS
Mincarea de aripioare de pui cu ciuperci pleurotus este deosebita ca si gust, este o mincare de duminica excelenta.
Pentru asta am avut nevoie de 1 kg de aripioare de pui, 1/2 kg de ciuperci pleutorus, , o ceapa rosie mare, ulei de masline, 300 g smintina, o lingura de faina, piper, sare, boia de ardei iute.
Am tocat ceapa, ama calit-o in ulei, am pus peste aripioarele si le-am calit, am pus sarea, piperul si boiaua iute , o cana de apa si am fiert totul 30 minute.
Dupa asta, am desfacut 1 lingura de faina intr-un pahar de apa rece, am adaugat smintina si apoi am trecut totul prin sita, ca sa nu fie cocoloase.
Am pus amestecul peste mincare, am lasat sa dea un clocot bun si am dat jos de pe foc.
Linga, am facut o mamaliguta si am taiat o lebenita murata.
vineri, 4 martie 2011
ECLER
Eclerul este o prajitura rapida , simpla si buna pe care o mincam cu mare placere!
Aluatul este simplu, pentru o tava de aragaz avem nevoie de 250 ml apa, 100 ml ulei, 3 oua (trebuie sa fie mari, iar daca sint mici atunci se pun 4 oua) , 125 g faina de grau de calitate superioara, 000 si o jumatate lingurita de sare. Apa, impreuna cu uleiul si sarea se pune la fiert. La primul clocot, se ia de pe foc oala si se pune toata faina, se amesteca repede , se aseaza oala iar pe foc(nu direct pe flacara) si se mai amesteca pina ce se aluatul se dezlipeste de fundul oalei. Se raceste pe apa rece, amestecind continuu iar cind este aproape rece, se pun ouale pe rind, pina ce se inglobeaza toate in aluat si acesta devine omogen, destul de moale.
Din aluat, cu cornetul se fac bastonase de circa 10 cm, care se aseaza in tava neunsa si la distanta de 3 cm intre ele. Se coc 30 de minute, primele 10 minute la foc mare si 20 de minute nu se deschide usa cuptorului.
Ele cresc frumos si devin aurii. Se scot din cuptor si se lasa la racit la cald, in bucatarie.
Taiate pe jumatate pe lungime, se vor umple cu crema de vanilie( 3 galbenusuri se bat bine cu 200 g de zahar pe o cratita cu apa clocotita, pina ce compozitia arata ca o smintina subtire, se da de pe foc, se adauga vanilia si se lasa la racit. Cind compozitia este aproape rece, se inglobeaza untul pina la omogenizare) sau, mai rapid, cu o budinca de vanilie imbogatita cu un pachet de unt.
Pudrate cu zahar pudra si decorate cu un pic de ciocolata, eclerurile sint foarte gustoase .
Daca mai ramin pe a doua zi, atunci ele se pastreaza acoperite cu folie pentru ca altfel se usuca prea tare.
joi, 3 martie 2011
JUMARI
Noi nu taiem porc dar jumarile, in fiecare an, nu lipsesc asa ca avem zi speciala de facut jumari.
Cumparam pentru asta fleica de porc, brazdata bine cu carnita, dar sa lase si grasime ca sa se poata face jumarile aurii si crocante.
Le taiem in bucati potrivite , egale ca marime, sa se faca deodata.
O mina de slanina curata se taie in betigase mici, se pune in tigaia incinsa si se amesteca pina ce se lasa untura. Apoi se scot bucatile de slanina si peste untura incinsa se pun bucatile de fleica , la foc mare si se amesteca .Nu ar trebui sa se prinda pentru ca pe fundul cratitei este deja untura.
Daca fac mai multe, atunci incep in 2 cratite iar dupa ce se mai lasa, rastorn totul intr-o cratita, sa se faca uniform.
Dupa ce s-au aurit, le scot cu o paleta si le pun pe un gratar peste care am asternut prosoape absorbante din hirtie, astfel jumarile vor ramine curate, fara urme de untura pe ele.
In ziua in care se fac jumarile. obligatoriu o mincare va fi asa : mamaliga ca aurul, ochiuri, brinza de oaie si jumari
Nu lipseste pe masa : farfuria cu muraturi
moarea trandafirie si acidulata
si bineinteles o lebenita murata
Jumarile le congelez in pungute de dimensiune mica, pentru o mincare.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)