Am facut-o in mare graba si de aceea, probabil, aspectul nu este la egalitate cu gustul !
O bucata de cas de oaie am taiat-o felii de jumatate de cm grosime pe care le-am pus pentru un minut in microunde, asezate frumos pe o farfurie.
Casul s-a inmuiat si l-am pus pe planseta iar cu mainile, asa, ca la cozonac, a facut o foaie.Practic s-au imbinat toate acele felii in una mare.
Peste foaie am pus somon afumat si fasii de ardei gras rosu, apoi am rulat strins cu ajutorul foliei alimentare si am dat la rece pentru doua ore. Nu a iesit perfecta rulada ca aspect, trebuia sa stea mai mult la rece dar gustul a fost nemaipomenit de bun , poate fi un aperitiv aspectuos si demn de luat in seama !
29 februarie 2012
18 februarie 2012
Pranz de iarna
Este frig si inca merge mincarea un pic mai grasa asa ca, pentru acest wekend, pranzul este compus din :
- paine de casa facuta cu faina de secara si seminte de in
- friptura la ceaun sau , daca vreti, tochitura cu carne de porc si carnati afumati
si,omniprezentele muraturi asortate
Deci, poftiti la masa !!!
- paine de casa facuta cu faina de secara si seminte de in
- friptura la ceaun sau , daca vreti, tochitura cu carne de porc si carnati afumati
si,omniprezentele muraturi asortate
Deci, poftiti la masa !!!
16 februarie 2012
Mincare de conopida cu piept de pui
Este extraordinar de confortabil sa mergi doar in pivnita si sa iei conservele de care ai nevoie pentru gatit!Practic lucrezi cu semipreparate, ceea ce inseamna ca foarte, foarte repede poti gati!
Conopida pusa la borcan cu suc de rosii face parte din aceasta categorie si este tare, tare gustoasa.
O ceapa mica tocata marunt se caleste in ulei, se adauga pieptul de pui taiat cubulete mici si se caleste pina ce isi schimba culoarea carnea, se adauga sare, piper si conserva de conopida. Se lasa la fiert cam 15 minute. Alaturi, 1 lingura de faina se desface cu 50 ml de apa rece,se strecoara prin sita inoxidabila ,se rastoarna peste mincare si se da un clocot .
Cind se ia mincarea de pe foc, se aromatizeza cu 2 linguri de usturoi pisat cu sare.
Este o mincare extrem de rapida si de buna!
15 februarie 2012
Supa de usturoi cu crutoane de paine
Foarte bun aceasta supa, delicioasa si sanatoasa !
Baza acestei supe este concentratul de supa de legume, de pui, de gaina, de ce avem in casa.
3 linguri de smintina, batute bine cu doua oua, cu 2 linguri zdravene de usturoi pisat si o mina de leustean verde taiat marunt, aceasta este dresura pentru supa de usturoi. Se procedeaza astfel: peste dresura se pune supa clocotita, amestecind continuu, astfel nu se brinzeste oul si smintina iar apoi se acopera si se lasa 10 minute sa ia gust.
Se serveste fierbinte, cu crutoane de paine prajita, este foarte, foarte buna!!!
12 februarie 2012
Paine cu faina de secara si seminte de in
Mi s-a facut pofta de o paine de casa asa ca am facut 2 baghete, crocante si usoare ca fulgul !
Am amestecat 350 g de faina alba de paine, tip 650, cu 150 g de fainta integrala de secara, cu o lingurita rasa de sare, 25 g de drojdie, 1 lingurita de miere de albine, 2 linguri de seminte de in si apa calduta ( pina la consistenta unui aluat nu foarte moale).
Am framintat si am lasat la crescut o jumatate de ora.
Am impartit aluatul in doua si i-am dat forma de baghete, le-am crestat si le-am pus pe hirtie de copt in tava si am mai lasat la dospit inca o jumatate de ora.
Le-am copt 45 de minute la foc potrivit!
Au iesit doua paini foarte, foarte gustoase!
05 februarie 2012
Supa de gaina cu taitei de casa
E frig, ninge si deja m-am hranit ! Musai sa mincam un pic mai gras asa ca am facut o supa de gaina, cu taitei de casa !
Am pus carnea de gaina cu patrunjel, morcov, cartofi , ceapa, sare si piper boabe la fiert,in apa rece, cam o jumatate de ora in kukta.
Dupa ce au fiert toate, zeama strecurata prin sita inoxidabila o impart de regula in doua : o parte o congelez si o folosesc de regula cind sint in criza de timp si o parte o fac imediat .
Taiteii sint facuti de mine in casa(ideal era sa fac din cei subtiri, subtiri dar, alta data ) asa ca ii fierb direct in supa, 5 minute, dupa care las sa se odihneasca supa 10 minute.
Este buna, fierbinte, gustoasa si hranitoare!
Poftiti la o portie !
Felul doi, tagliatelle cu ciuperci si sunca ! Stiu, septe feluri de bucate, tot fasole amestecate , la mine tagliatelle, dar ce sa fac, sint lenesa sa fac altceva !
Foarte, foarte bun totul !
04 februarie 2012
Tarta cu ciuperci
Din categoria mincaruri cu ciuperci, azi am facut o tarta !
Aluatul, simplu: 250 g faina, un ou, 75 g de unt, sare si o lingurita de praf de copt, toate amestecate si date la frigider pentru o ora.
Umplutura : o ceapa calita, citeva bucatele de bacon, ciuperci , citeva bucatele de cirnati, sare , piper, toate tinute la foc scazut pina ce scade tot lichidul.
Aluatul se pune in tava de tarta si se inteapa cu furculita.
Peste el se aseaza umplutura iar peste umplutura se razuieste cam 50 de g de cas de oaie si se desarta 2 oua batute bine cu 2 linguri de smintina.
Se da la foc pentru o ora, dupa care se lasa la racit, ca sa se inchege, cel putin 15 minute.
03 februarie 2012
Chiftele din carne de pui cu cas de oaie
Am avut dezghetata o bucata de cas de oaie si m-am gindit sa fac niste chiftelute din carne de pui, cu mijloc de cas.
Am tocat pieptul de pui, 1 ceapa, 2 cartofi, am adaugat un pic de paine muiata in apa, un ou, sare, piper, verdeata,usturoi si 2 linguri de ulei de masline.
Aluatul a iesit molcut. In palma am pus o lingura de aluat, in mijloc am pus o bucatica de cas si am avut grija sa o acopar in totalitate cu aluat, dind forma rotunda clasica a chiftelelor. Apoi am dat prin pesmet amestecat cu susan si am prajit in ulei de palmier incins. Ar fi fost mai dietetice si mai bune in cuptor dar cum gazul are o flacara rosiatica si putere ioc, mai bine am facut sus, la flacara, pe aragaz.
Au iesit tare bune, casul de oaie s-a topit in interior si a dat un gust deosebit chiftelelor !
30 ianuarie 2012
PLACINTA CU CIUPERCI
Am mai avut in casa o jumatate de kg de ciuperci si m-am gindit sa fac o placinta cu ciuperci. A iesit exceptionala la gust!
Am facut aluat din 10 linguri de faina, sare, drojdie cam 30 de grame si o lingura de untura de porc, pe modelul aluatului de pizza, descris la categoria respectiva.
O bucatica de slanina am taiat-o marunt, am calit-o, am pus o ceapa mare taiata peste ea, citeva bucatele de cirnati taiate marunt si la urma am pus ciupercile taiate marunt. Am condimentat totul si am lasat pe foc pina ce a scazut tot lichidul si am lasat la racit.
Am impartit aluatul in 2 si am facut 2 foi si una am pus-o pe fundul tavii(peste hirtia de copt) . Peste aceasta foaie am pus cas de oaie razuit marunt, am pus umplutura cu ciuperci si iar cas de oaie razuit. Apoi, am pus a doua foaie de aluat, am cusut-o cu degetele pe margini si am intepat-o cu furculita.
Am uns cu ou pe deasupra si am lasat-o la cuptor pret de 45 de minute.
O gustare delicioasa, asta a iesit !
29 ianuarie 2012
VARZA A LA CLUJ sau MUSACA DE VARZA ACRA
Fiindca este iarna si este frig, merge tare bine o varza a la Cluj!
Pentru asta este nevoie de 1 kg de carne tocata de porc (din spata de porc, nu din aceea gata tocata, grasa ), 2,5 kg de varza acra tocata, 200 g orez, 2 cepe albe potrivite, piper, foi de dafin, cimbru, si , optional, 300 g costita afumata cruda. Cine o vrea mai dietetica, poate renunta la costita.
Varza acra tocata se stoarce foarte , foarte bine in pumni sau cu ajutorul unei site inoxidabile. Se caleste o ceapa tocata marunt in ulei, pana ce isi dezvolta mirosul si apoi se adauga varza bine stoarsa si se caleste cu totul cam 5-7 minute .
Totul se rastoarna in kukta si se pune la fiert cu apa fierbinte, se adauga 2-3 foi de dafin , o ramurica de cimbru si un varf de cutit de piper. Se fierbe cam 1 ora.
Separat, se caleste o ceapa in putin ulei, se adauga carnea tocata , piper, si se caleste pana scade toata apa de la carnea tocata si carnea prinde crusta aurie. Se ia de pe foc si se amesteca cu orezul spalat.
Intr-o tava inalta, se aseaza mancarea astfel: o treime din varza se aseaza pe fundul tavii, apoi se pune o jumatate din cantitatea de carne cu orez si jumatate din costita afumata, taiata felii.
Urmeaza inca un rand de varza, apoi restul de carne cu orez si costita si se acopera totul cu ultima treime din varza fiarta.
Peste mincarea astfel asezata, se rastoarna apa in care a fiert varza, astfel incat ea trebuie sa acopere in totalitate varza, pentru ca orezul sa aiba suficient lichid pentru a fierbe .
Se da la cuptorul reglat pe foc maxim pentru 45-50 de minute, pana ce apa scade complet si varza se rumeneste.
Se serveste fierbinte, cu smantana si ardei iute !
Pentru asta este nevoie de 1 kg de carne tocata de porc (din spata de porc, nu din aceea gata tocata, grasa ), 2,5 kg de varza acra tocata, 200 g orez, 2 cepe albe potrivite, piper, foi de dafin, cimbru, si , optional, 300 g costita afumata cruda. Cine o vrea mai dietetica, poate renunta la costita.
Varza acra tocata se stoarce foarte , foarte bine in pumni sau cu ajutorul unei site inoxidabile. Se caleste o ceapa tocata marunt in ulei, pana ce isi dezvolta mirosul si apoi se adauga varza bine stoarsa si se caleste cu totul cam 5-7 minute .
Totul se rastoarna in kukta si se pune la fiert cu apa fierbinte, se adauga 2-3 foi de dafin , o ramurica de cimbru si un varf de cutit de piper. Se fierbe cam 1 ora.
Separat, se caleste o ceapa in putin ulei, se adauga carnea tocata , piper, si se caleste pana scade toata apa de la carnea tocata si carnea prinde crusta aurie. Se ia de pe foc si se amesteca cu orezul spalat.
Intr-o tava inalta, se aseaza mancarea astfel: o treime din varza se aseaza pe fundul tavii, apoi se pune o jumatate din cantitatea de carne cu orez si jumatate din costita afumata, taiata felii.
Urmeaza inca un rand de varza, apoi restul de carne cu orez si costita si se acopera totul cu ultima treime din varza fiarta.
Peste mincarea astfel asezata, se rastoarna apa in care a fiert varza, astfel incat ea trebuie sa acopere in totalitate varza, pentru ca orezul sa aiba suficient lichid pentru a fierbe .
Se da la cuptorul reglat pe foc maxim pentru 45-50 de minute, pana ce apa scade complet si varza se rumeneste.
28 ianuarie 2012
Salata de fasole verde cu maioneza si usturoi
Simpla si excelenta aceasta salata!
Fasole verde oloaga, pusa la congelator din timpul verii, am fiert-o cu condimente (sare si piper) .
Alaturi, am facut o maioneza groasa, dintr-un galbenus crud si unul fiert (trecut prin sita inoxidabila) si ulei de masline
am pus sare, piper, usturoi maruntit si o lingura zdravana de smintina si am rasturnat totul peste fasolea galbena.
Am amestecat si am lasat la rece pret de o ora. A iesit foarte, foarte buna !!!
Fasole verde oloaga, pusa la congelator din timpul verii, am fiert-o cu condimente (sare si piper) .
Alaturi, am facut o maioneza groasa, dintr-un galbenus crud si unul fiert (trecut prin sita inoxidabila) si ulei de masline
am pus sare, piper, usturoi maruntit si o lingura zdravana de smintina si am rasturnat totul peste fasolea galbena.
Am amestecat si am lasat la rece pret de o ora. A iesit foarte, foarte buna !!!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)