24 octombrie 2012
Pate de casa din ficat de pui sau de curcan
Anul acesta am din belsug ficat de pui, de la puii crescuti de noi in gospodarie si fac destul de des pate de casa . De data aceasta l-am facut cu un scop anume, sa fac oua umplute .
Nu are aspectul rozaliu al pate-ului cumparat din pravalie, plin de E-uri dar garantez pentru gustul natural nemaipomenit.
Am curatat o ceapa, am taiat-o marunt si am pus-o la calit in putin ulei de masline. Cind a inceput sa straluceasca, am adaugat ficatul de pui ( 3 bucati) taiat in cubulete si am amestecat pana ce si-a schimbat culoarea ficatul si a fost patruns pana la mijloc.
Atunci am pus sare si piper si am dat deoparte. Imediat ce s-a racit, am pus totul la robot, sa se macine bine si am adaugat o jumatate de pachet de unt moale, din bucatarie.
S-a facut o pasta cremoasa si gustoasa, si, daca mai trebuie, mai potrivim de sare si piper si e gata.
Se poate inmulti cu pasta de ardei , cu ardei kapia copti,cu galbenus de ou fiert tare si trecut prin sita, cu masline taiate marunt....indiferent cum il veti face, va avea un gust nemaipomenit.
Are gustul copilariei pentru ca la nunti, in Moldova, faceau tartine cu astfel de pate si erau decorate cu gogosari rosii iar noi, copiii, tot timpul primeam supliment.
In orice caz, ies niste oua umplute grozave !
19 octombrie 2012
Placintele cu branza sau cu varza
Au iesit niste placintele pe cinste , bune , moi si savuroase !
Din 10 linguri de faina, 1/2 lingurita sare, drojdie proaspata cat o nuca si apa calduta, se face un aluat ca pentru paine, destul de tare. Aluatul ajunge pentru 15 placintele.
Pe planseta, se intinde 1 lingura de untura solida peste care se pune aluatul si se framanta sub podul palmei, prin impachetare, pana ce untura se incorporeaza in aluat.
Se lasa la dospit pina ce isi dubleaza volumul , dupa care se fac placintelele: se intinde aluatul si se taie cu un bol rotund, se pune umplutura, se impacheteaza placintelele fie ca si poalele in brau, fie ca si pateurile.
Am pus doar branza simpla, sarata , fara adaosuri iar varza a fost calita, piparata si sarata.
Se aseaza in tava , se ung cu ou batut si se coc 45 de minute la foc potrivit.
Dupa ce au fost scoase din cuptor, se acopera cu un prosop de bumbac, pret de vreo 15 minute, ele se racoresc si se si inmoaie, devin taman bune pentru mancat !
13 octombrie 2012
Pastrav, spanac si frigarui, meniu de wekend in octombrie
Ieri am dat o fuga pana in Gilau, la pastravarie si am cumparat niste pastravi minunati
Am cules din gradina tot ce mai ramasese adica ardei grasi si rosii cherry si am decis sa mai fac o tura de frigarui cu piept de pui
Toate au iesit foarte, foarte gustoase, deci, poftiti la masa !!!
08 octombrie 2012
Friptura de curcan
Anul acesta ne-am hotarit sa crestem si curci , asa ca am cumparat 10 curci in 2 iunie 2012 si le-am crescut pina in 2 octombrie 2012.
Rezultatul a fost foarte bun : curcanii au ajuns peste 15 kg iar curcile cam la 12 kg deci a meritat.
Inainte de sacrificare, i-am omenit cu cite o cana de tuica de prune , aratau cam asa :
A fost o experienta inedita, a meritat cu prisosinta, mai ales pentru noi, incepatori si neinitiati !
Nu ne-a murit nici un animalut, asta pentru ca am avut si pui, vreo 40 la numar, deci, gospodarie mare, pentru 2 familii!
Ne-am gindit totusi sa facem si noi o friptura ca de dat am dat la toata lumea dar noi nu am mai apucat la gatit friptura asa ca m-am documentat (m-am inspirat din reteta Amaliei, adica : http://www.haisagatim.ro/2009/06/aripi-de-curcan-picante.html ) si am zis sa facem o friptura ca la carte .
Am pregatit doua aripi si doua pulpe superioare .
Am pregatit un amestec din 8 linguri ulei de masline, 2 linguri ketchup, 2 linguri mustar fin, 1 lingurita cimbru, 1 lingurita rozmarin, 1lingurita piper, 1 lingurita sare, sucul de la 2 lamii, 1 lingurita de chili maruntit foarte bine,1 ceapa mare, vreo 10 catei de usturoi, le-am pus in blender si s-au omogenizat.
Carnea am pus-o intr-o punga, am turnat amestecul peste ea , am tot invirtit punga ca sa se unga toata carnea , am sigilat punga si am tinut-o in frigider cam 24-25 de ore.
Intr-o tava, am pus un pic de ulei, am rasturnat carnea cu sosul aferent , am pus folie de aluminiu si am dat la cuptor la foc mare.
Dupa 45 de minute am indepartat folia si am mai lasat inca 40 de minute, pina ce s-a rumenit foarte frumos.
A iesit o friptura nemaipomenita, picanta dar nu iute, acrisoara , frageda, s-a desfacut carnea de pe os minunat, in foite, a fost pe masura asteptarii !
07 octombrie 2012
Dovlecei umpluti cu ciuperci si carne de curcan
Am fost in Real si am vazut niste dovlecei minunati, micuti, verzi , proaspeti si ieftini asa ca nici nu am stat pe ginduri si am luat pentru a-i face umpluti .
Asadar, mai intai i-am spalat bine, apoi i-am taiat in doua si le-am scobit interiorul cu o lingurita , i-am sarat si piperat putin
si i-am pus la foc iute pentru 40 de minute.
Au iesit o minunatie , gustoasa, picanta si delicioasa !
30 septembrie 2012
Prajitura cu branza de vaci, cu prune si piersici, fara aluat
Prajitura aceasta este foarte tentanta , dat fiind faptul ca nu are nici un fel de blat .
Mai este pusa reteta pe blog dar atunci a fost facuta cu visine .
Acum am facut-o cu prune si piersici, a iesit foarte, foarte gustoasa si aspectuoasa, am taiat-o in patratele si atunci fiecarui patrat de prajitura i s-a cuvenit un fruct .
Pentru reamintire, ingredientele sunt urmatoarele :
- 750 g branza de vaci, trecuta prin sita inoxidabila
- 100 g de zahar pudra
- 9 galbenusuri mici
- 1 budinca de vanilie
- 16 linguri de gris
- sucul si coaja de la 1 lamaie si jumatate
- 170 g de unt topit dar rece
- 9 albusuri
- 9 linguri de zahar
Eu am decojit prunele iar piersicile doar le-am taiat cubulete.
A stat in cuptor cam 45 de minute la foc mijlociu, pana ce s-a rumenit frumos !
23 septembrie 2012
Biscuiti cu unt, sprițați
Vă mai amintiți câți biscuiți pregăteam pe vremuri, când nu erau atâtea dulciuri în prăvălie? Întotdeauna aveam pe primul raft din cămară un lighean plin de biscuiți. Când copilul nu era la vedere, întrebam: „Unde ești?” Răspunsul venea imediat: „În cămară!”
În amintirea acelor vremuri și pentru că acum copiii sunt acasă, am făcut biscuiți sprițați și i-am pus la loc sigur în cămară!
Simpli și delicioși: 200 g unt, ținut la temperatura camerei, se amestecă bine cu 200 g zahăr, 1 ou, 500 g făină albă de calitate superioară, cunoscută și sub numele de „trei nule” (000), un vârf de cuțit de sare și o linguriță de praf de copt. Ingredientele se amestecă doar cu furculița, pentru a evita încălzirea untului, iar aluatul trebuie să arate ca niște firimituri bine înfăinate. Apoi, se dă la rece pentru o jumătate de oră.
La mașina de tocat manuală se montează dispozitivul special pentru biscuiți, iar aluatul se pune câte puțin și se apasă ușor. Biscuiții vor ieși frumoși și texturați, gata pentru a fi modelați în bastonașe sau coronițe.
Se coc la foc mediu timp de 25 de minute, fără a deschide ușa cuptorului în primele 15 minute.
Rezultatul? Biscuiți delicioși, iar mirosul lor de unt a umplut toată casa!
17 august 2012
Tarta cu mure si mascarpone, pe blat de biscuiti
A venit vremea murelor, din nou, asa ca m-am gandit la o tarta rapida, gustoasa si pe baza de biscuiti !
Asadar, am macinat biscuitii in robot, cam 300 g si i-am amestecat cu 200 g unt topit .
I-am presat bine pe fundul unei tavi cu inel de deschidere
Separat, am facut o crema din 200 ml de frisca lichida, cu 2 linguri de zahar , cu 250 g de mascarpone si 1 pachet de crema de vanilie de la Dr. Oetker.
Am pus crema peste blat
Alaturi, am dizolvat 2 foi de gelatina in 3 linguri de apa (incalzita putin pe foc, pina la dizolvare dar nu fierbere ) si am trecut fiecare mura prin acest lichid .
Am asezat murele in golurile create prin asezarea cremei
si am dat la rece, de seara pana dimineata.
Murele nu sunt egale ca marime deoarece sunt primul rod, numai toamna trecuta le-am plantat aici, linga casa, la Cluj.
Dupa ce le culeg de la munte, voi face gem pentru ca am facut deja compotul, acum vreo doua saptamani.
O sa va mai povestesc despre mure saptamanile urmatoare.
Pana atunci, poftiti cu nadejde la o portie de tarta !!
10 iunie 2012
Cartofi noi cu marar si pasta de usturoi
Cartofii noi, o bunatate !
I-am curatat, i-am spalat, uscat si pus in tava , peste hartia de copt.
I-am condimentat bine, cu sare, piper, chili, am pus peste ei ulei de masline si i-am bagat la cuptor. la foc mare, pentru 45 de minute. Cind au fost rumeniti, i-am scos si am pus peste ei marar verde tocat marunt.
Separat, intr-un blender, am pus vreo 6 catei de usturoi, o mina de usturoi verde, un pic de sare, 2 linguri ulei de masline si 2 linguri de apa . S-a facut o pasta delicioasa de usturoi, taman buna pentru cartofii rumeni .
A fost o mincare delicioasa, gustoasa si pe masura poftei !!!!
09 iunie 2012
Tarta cu spanac , telemea de oaie si ochiuri
Pentru ca acum este sezonul spanacului, mancam cit putem de mult, pregatit in diverse feluri !
Azi am facut o tarta, mai mult placinta , cu spanac, telemea si oua .
Din 5 linguri de faina alba, 1 lingurita de drojdie uscata, 2 linguri ulei de masline , sare si putina apa calda , am facut un aluat pe care l-am framintat cu podul palmei, asda, ca pe aluatul de taitei si l-am lasat sa creasca 20 de minute.
Separat, am calit o ceapa taiata marunt si peste ea am pus spanacul taiat , am amestecat incontinuu pina ce s-a undit spanacul, am condimentat cu sare si piper si am dat la racit. Dupa ce a fost rece spanacul, am pus peste el 2 oua si cam 200 g de telemea sarata razuita marunt.
Aluatul l-am intins in foaie subtire si l-am pus intr-o tava, peste hartia de copt. Peste foaia de aluat am presarat gris. Umplutura de spanac am distribuit-o in mod uniform si la margini am bagat-o sub surplusul de aluat, ridicat putin pe peretele tavii.
Am dat la cuptor pentru 30 de minute si apoi am scos tava, am facut putin loc cu lingura in spanac si in adincitura facuta am pus 4 oua, apoi am mai dat la cuptor 15 minute.
A iesit exceptionala la gust, merita facuta, mai ales ca are la pachet totul : painea, spanacul si oul !!!
03 iunie 2012
Salata de hamsii
Am iesit la cumparaturi si am vazut la raionul cu peste o galeata cu hamsii sarate care tare mi-au facut cu ochiul!
Am hotarit ca o salata de hamsii ar fi minunata, chiar nu am mincat de foarte multa vreme asa ca am cumparat o jumatate de kg. de hamsii.
Le-am curatat si le-am lasat la desarat cam o jumatate de ora
Separat am taiat 4 cepe rosii
le-am framintat un pic la mana
si apoi le-am amestecat cu hamsiile, o mana de masline negre, otet si ulei de masline . A iesit o salata cu un gust minunat langa care am pus o felie de paine proaspata si gustoasa !