13 octombrie 2012

Pastrav, spanac si frigarui, meniu de wekend in octombrie



 

 Desi de dimineata la Cluj a fost urat si a plouat, peste zi s-a facut vreme frumoasa si s-a putut  sta la gratar in voie.
Ieri am dat o fuga pana in Gilau, la pastravarie si am cumparat niste pastravi minunati

 drept pentru care  azi am facut la gratar

 alaturi de o mamaliguta molcuta si un mujdei natur


Am cules din gradina tot ce mai ramasese adica ardei grasi si rosii cherry  si  am decis sa mai fac o tura de frigarui cu piept de pui



 si pentru ca in piata este un spanac superb la 5 lei kg, m-am gandit sa fac si o placinta cu spanac




Toate au iesit foarte, foarte gustoase, deci, poftiti la masa !!!

08 octombrie 2012

Friptura de curcan



Anul acesta ne-am hotarit sa  crestem si curci , asa ca am  cumparat 10 curci in 2 iunie 2012 si le-am crescut pina in 2 octombrie 2012. 

Rezultatul a fost foarte bun : curcanii au ajuns peste 15 kg iar curcile cam la 12 kg deci a meritat.
Inainte de sacrificare, i-am omenit cu cite o cana de tuica de prune , aratau cam asa :

A fost o experienta  inedita, a meritat cu prisosinta, mai ales pentru noi, incepatori si neinitiati !
Nu ne-a murit nici un animalut, asta pentru ca am avut si pui, vreo 40 la numar, deci, gospodarie mare, pentru 2 familii!
Ne-am gindit totusi sa facem si noi o friptura ca de dat am dat la toata lumea dar noi nu am mai apucat la gatit friptura  asa ca  m-am documentat (m-am inspirat din reteta  Amaliei, adica : http://www.haisagatim.ro/2009/06/aripi-de-curcan-picante.html )  si am zis sa facem o friptura ca la carte .
Am pregatit doua  aripi si doua pulpe superioare . 
Am pregatit un amestec din  8 linguri  ulei de masline, 2 linguri ketchup, 2 linguri mustar fin, 1 lingurita cimbru, 1 lingurita rozmarin, 1lingurita piper, 1 lingurita sare, sucul de la 2  lamii, 1 lingurita de  chili maruntit foarte bine,1 ceapa mare, vreo 10 catei de usturoi,  le-am pus in blender si s-au omogenizat.
Carnea am pus-o intr-o punga, am turnat amestecul peste ea , am tot invirtit punga ca sa se unga toata carnea , am sigilat  punga si am tinut-o in frigider cam 24-25 de ore. 
Intr-o tava, am pus un pic de ulei, am rasturnat carnea cu sosul aferent , am pus  folie de aluminiu si am dat la cuptor la foc mare. 

Dupa  45 de minute am indepartat folia si am mai lasat inca 40 de minute, pina ce s-a rumenit foarte frumos.


A iesit o friptura nemaipomenita, picanta dar nu  iute, acrisoara , frageda, s-a desfacut carnea  de pe os minunat, in foite, a fost pe masura asteptarii !


07 octombrie 2012

Dovlecei umpluti cu ciuperci si carne de curcan



Am fost in Real si am vazut niste dovlecei minunati, micuti, verzi , proaspeti si ieftini  asa ca nici nu am stat pe ginduri si am luat pentru a-i  face umpluti .
Asadar, mai intai i-am spalat bine, apoi i-am taiat in doua si le-am scobit interiorul cu o lingurita , i-am sarat si piperat putin


 Pentru umplutura, am calit o ceapa alba taiata , am pus ciupercile taiate, carnea de curcan taiata marunt (putea fi si macinata prin masina de tocat)  , sare, piper, chili si le-am tinut pe foc pina  ce  a scazut toata zeama. In  aceasta  compozitie, racita, am pus 2 oua si cam 200 g cas de oaie razuit (pentru cine este la dieta, se inlocuieste casul cu branza de vaci slaba ) ,  am amestecat


 si am umplut dovleceii


si i-am pus  la foc iute pentru 40 de minute.
Au iesit o minunatie , gustoasa, picanta si delicioasa !





30 septembrie 2012

Prajitura cu branza de vaci, cu prune si piersici, fara aluat



Prajitura  aceasta este  foarte tentanta , dat fiind faptul ca nu are nici un fel de blat .
Mai este  pusa reteta pe blog   dar atunci a fost facuta cu visine .
Acum am facut-o cu  prune si piersici, a iesit  foarte, foarte gustoasa  si aspectuoasa,  am taiat-o in patratele si atunci fiecarui patrat de prajitura i s-a cuvenit  un fruct . 

Pentru reamintire, ingredientele sunt urmatoarele : 


  • 750 g branza de vaci, trecuta  prin sita inoxidabila
  •  100 g de zahar pudra
  • 9 galbenusuri mici 
  • 1 budinca de vanilie
  • 16 linguri de gris 
  • sucul si coaja de la 1 lamaie si jumatate 
  • 170 g de unt topit dar rece 
  •  9 albusuri 
  •  9 linguri de zahar
Se amesteca branza cu zaharul pudra, galbenusuri,untul, budinca , lamaia si grisul  iar la sfirsit se bat bine albusurile cu zaharul tos si se amesteca prin rasturnare , se aseaza in tava si deasupra se pun fructele.
Eu am decojit prunele iar piersicile  doar le-am  taiat cubulete. 
A stat in cuptor cam 45 de minute la foc  mijlociu, pana ce s-a rumenit frumos !




23 septembrie 2012

Biscuiti cu unt, sprițați


Vă mai amintiți câți biscuiți pregăteam pe vremuri, când nu erau atâtea dulciuri în prăvălie? Întotdeauna aveam pe primul raft din cămară un lighean plin de biscuiți. Când copilul nu era la vedere, întrebam: „Unde ești?” Răspunsul venea imediat: „În cămară!”

În amintirea acelor vremuri și pentru că acum copiii sunt acasă, am făcut biscuiți sprițați și i-am pus la loc sigur în cămară!

Simpli și delicioși: 200 g unt, ținut la temperatura camerei, se amestecă bine cu 200 g zahăr, 1 ou, 500 g făină albă de calitate superioară, cunoscută și sub numele de „trei nule” (000), un vârf de cuțit de sare și o linguriță de praf de copt. Ingredientele se amestecă doar cu furculița, pentru a evita încălzirea untului, iar aluatul trebuie să arate ca niște firimituri bine înfăinate. Apoi, se dă la rece pentru o jumătate de oră.

La mașina de tocat manuală se montează dispozitivul special pentru biscuiți, iar aluatul se pune câte puțin și se apasă ușor. Biscuiții vor ieși frumoși și texturați, gata pentru a fi modelați în bastonașe sau coronițe.

Se coc la foc mediu timp de 25 de minute, fără a deschide ușa cuptorului în primele 15 minute.

Rezultatul? Biscuiți delicioși, iar mirosul lor de unt a umplut toată casa!





17 august 2012

Tarta cu mure si mascarpone, pe blat de biscuiti





A venit vremea murelor, din nou, asa ca  m-am gandit la o  tarta rapida, gustoasa si pe baza de biscuiti !
Asadar, am macinat  biscuitii in  robot, cam 300 g  si  i-am amestecat cu  200 g  unt topit .
I-am  presat bine pe fundul unei  tavi cu inel de deschidere 

Separat, am facut  o crema din 200 ml de frisca lichida, cu 2 linguri de zahar , cu 250 g de mascarpone si 1 pachet de crema de vanilie de la Dr. Oetker.
Am pus crema peste  blat

Alaturi, am dizolvat  2 foi de gelatina  in  3 linguri de apa (incalzita putin pe foc, pina la dizolvare dar nu fierbere ) si am trecut fiecare mura prin  acest lichid  . 
Am asezat murele in golurile create  prin  asezarea cremei
si am dat la rece,  de  seara pana dimineata.
Murele nu sunt egale ca marime deoarece  sunt primul rod, numai  toamna trecuta le-am plantat aici, linga casa, la Cluj.
Dupa ce le culeg de la munte, voi face gem  pentru ca am facut deja compotul, acum vreo doua saptamani.
O sa va mai povestesc despre mure saptamanile urmatoare.
Pana atunci, poftiti cu  nadejde la o portie de tarta !!

10 iunie 2012

Cartofi noi cu marar si pasta de usturoi



Cartofii  noi, o bunatate !
I-am curatat, i-am spalat, uscat si pus in tava , peste  hartia de copt. 
I-am condimentat bine, cu sare, piper, chili, am pus peste ei  ulei de masline si i-am bagat la cuptor. la foc mare, pentru 45 de minute. Cind au fost rumeniti, i-am scos si am pus peste ei marar verde tocat marunt.
Separat, intr-un  blender, am pus vreo 6 catei de usturoi, o mina de usturoi verde, un pic de sare, 2 linguri  ulei de masline  si 2  linguri de apa . S-a facut o pasta delicioasa de usturoi, taman buna pentru cartofii rumeni .
A fost o mincare delicioasa, gustoasa si pe masura poftei !!!!

09 iunie 2012

Tarta cu spanac , telemea de oaie si ochiuri


Pentru ca acum este sezonul spanacului, mancam cit putem de mult, pregatit in diverse feluri !
Azi am facut o tarta, mai mult placinta , cu spanac, telemea si oua .
Din 5 linguri de faina alba, 1 lingurita de  drojdie uscata, 2 linguri ulei de masline , sare si putina apa calda , am facut un aluat pe care l-am framintat  cu podul palmei, asda, ca pe aluatul de taitei si l-am lasat sa creasca 20 de minute. 
Separat, am calit o ceapa taiata marunt si peste ea am pus spanacul taiat , am amestecat incontinuu pina ce s-a undit spanacul, am condimentat cu sare si piper si am dat  la racit. Dupa ce a fost rece spanacul, am pus  peste el 2 oua si cam 200 g de telemea sarata  razuita marunt. 
Aluatul l-am intins in foaie subtire si l-am pus intr-o tava, peste hartia de copt. Peste foaia de aluat am presarat gris. Umplutura de spanac am  distribuit-o in mod  uniform si la margini am bagat-o sub  surplusul de aluat, ridicat putin pe peretele tavii.
Am dat la cuptor  pentru 30 de minute si apoi am scos  tava, am  facut putin loc cu lingura in spanac si in adincitura facuta am pus 4 oua, apoi am mai dat la cuptor 15 minute.
A iesit exceptionala la gust, merita  facuta, mai ales ca are la pachet  totul : painea, spanacul si oul !!!


03 iunie 2012

Salata de hamsii


Am iesit  la cumparaturi si am vazut la raionul cu peste  o galeata cu hamsii sarate care tare mi-au facut cu ochiul!
Am hotarit ca o salata de hamsii ar fi minunata, chiar nu am mincat de foarte multa vreme asa ca  am cumparat o jumatate de kg. de hamsii.

Le-am curatat si le-am lasat la desarat  cam o jumatate de ora

Separat am taiat  4 cepe rosii

le-am framintat  un pic la mana
si apoi le-am amestecat cu hamsiile, o mana de masline negre, otet si  ulei de masline . A iesit o salata  cu un gust minunat langa care am pus o felie de paine proaspata si gustoasa !

24 mai 2012

Prajitura cu cirese


Pentru azi , o simpla prajitura cu cirese, glazurata cu ciocolata !
8 albusuri batute spuma cu 8 linguri de zahar, amestecate apoi cu  galbenusurile amestecate cu 2 linguri de ulei si un praf de sare.  Se iau din compozitie vreo 2 - 3 linguri  intr-un castronel separat si se amesteca cu 1 lingura  zdravana de  cacao cernuta.  Peste  cealalta compozitie se pun 7 linguri de faina cernuta impreuna cu 1 lingurita praf de copt, se amesteca prin rasturnare  si se desarta in tava . Deasupra se pune  aluatul cu cacao si se amesteca cu lingura pentru a-i face  loc  iar  peste se aseaza  ciresele  curatate de simburi si date prin faina. Se coace cam 50 de minute  la foc mijlociu (primele 10 minute la foc mare ) . 
Scoasa pe un gratar si racita , se  glazureaza cu ciocolata !
Foarte pufoasa si buna, rapida si ieftina (ciresele au fost de la congelator, puse anul trecut la vremea loc ). 
Poftiti cu nadejde la o felie !

06 mai 2012

Pranz de duminica , la soba ,afara, adica dezmat culinar total





Este duminica adica este liber la orice si, cum ma gindesc de vreo doua saptamini ca ar fi vremea sa maninc niste cartofi prajiti, ca nu am mincat de un an, am procedat ca atare : afara, la soba, cartofi prajti si  sprot prajit la tigaie. Stiu, nu este   sanatos dar este tare gustos!!!
Un mujdei  vartos cu smantana merge perfect  langa peste si cartofi. Cireasa de pe tort este paharul de bere rece, gulerata !!!
Am profitat de foc si am facut si niste slanina prajita , pentru mai tirziu, cu paine proaspata si ceapa verde , sa te lingi pe degete, nu alta ! 
Pentru voi, prietenii mei, sint gata sa mai fac cite o portie din toate asa ca , poftiti  la masa !!!

01 mai 2012

Meniu de 1 mai 2012 - mici si pulpe la gratar


Anul acesta  nu am vrut sa las sa treaca  1 mai  fara mici la gratar! Daca tot am facut focul la 28 de grade afara, am zis sa facem si niste pulpe  la gratar, pentru diversitate .
Au iesit  foarte buni micii, au fost chiar gustosi ,eu ii maninc cu castraveti murati, asa e pofta mea de mici .
M-am pregatit si am facut in cuptor si paine cu faina de secara si cu seminte de in,  sub forma de chifle, foarte crocante si gustoase !