30 decembrie 2011

SARBATORI

Am facut de toate si anul acesta de Craciun dar daca nu au fost copiii acasa parca nu au  mers asa de bine , din pacate !
Primul lucru, am impodobit casa :







Am facut  cozonacul meu moldo-ardelenesc, a iesit exceptional



am facut islere
am facut saratele
am facut sarmalute in foi de varza acra iar printre ele  am pus  costita afumata  natural de catre sotul meu, la fum de lem de prun , arata mai bine decit orice prosciuto din pravalie
, am facut friptura de porc la ceaun si  cirnati  prajiti , care au mers de minune cu muraturile mele asortate
dar am facut si o pizza, ca   trebuia altceva
si a avut margini de brinza in aluat
iar aluatul l-am facut de data asta cu  putina untura proaspata in loc de ulei si a iesit pe masura !
Acum gata : care s-au mincat bine, care nu la reciclare, adica in lada frigorifica !
Maine e o noua zi, ultima de anul acesta, zi de gatit proaspat pentru noaptea dintre ani!
Meniul suna cam asa: ciorba acra taraneasca cu  afumaturi, oua umplute, salata de cascaval cu oua si usturoi, friptura de curcan pe legume, snitele  de porc cu  pesmet si susan si , probabil, tiramisu !
Pozele, dupa ce le voi face proaspete si aratoase !

15 decembrie 2011

Meniu pentru sarbatorile de iarna

Am inceput deja sa ma gindesc la meniul de sarbatori, sa  imi fac lista de ultime  cumparaturi !
Cum sarbatorile de iarna tin de la Craciun si pina la Sf.Ion, nu stiu exact ordinea dar stiu ce vreau sa fac : 
Rulada de  porc cu ciuperci:


Minitarte umplute cu diverse  umpluturi sarate

saratele , obligatoriu, fara ele nu se poate
un bors acru, taranesc, cu carne de gaina sau curcan

O oala plina ochi cu sarmale
  o paine floarea soarelui , decorativa si gustoasa

un curcan umplut cu mere

 o friptura de porc la tava, usturoiata si condimentata

nelipsitul cozonac moldovenesc, fara de care sarbatorile  nu au farmec

 prajiturele pentru Mos Craciun

 islere
 salata de  oua cu cascaval si usturoi

 oua umplute

 rulada cu crema de ciocolata si portocale 

si, ma mai gindesc pentru ce voi mai face !!!

10 decembrie 2011

Jumari editia 2011



Din  categoria  BUNATATI  PENTRU  CRACIUN, azi a venit rindul confectionarii  jumarilor !

Nu am facut  multe, am cumparat  slanina (vreo 3 kg , cu fire de carne prin ea) si au iesit niste jumari aurii , excelente si crocante. 
Am taiat slanina bucati  in bucati potrivite , am infierbintat o cratita  , am pus bucatile de slanina si la foc mare, tot mereu amestecind, cam in 40 de minute, s-au facut jumarile (obligatoriu se scot  pe  prosoape de hirtie, astfel  nu ramine untura pe ele  si nu se lipesc )


Cu un pic de ceapa rosie si cu un coltuc de paine proaspata, o minunatie !!!

08 decembrie 2011

Carnati de casa afumati



O activitate foarte  importanta  in luna decembrie   este  cea a  confectionarii  carnatilor si a afumarii lor prin metoda traditionala, in afumatoare. 
Carnea  am  cumparat-o (spata  si fleica )  si a  fost tocata prin ciurul mare al masinii  de tocat direct  la macelarie asa ca am ajuns acasa cu carnea gata tocata, mare avantaj.
Am facut o supa de oase de vita care a reprezentat  lichidul de adaugat  in  aluatul de carnati.
Deci, aluatul  de  carnati a fost  clasic, fara adaugituri , asa a fost comanda : carne, supa de oase,  piper, usturoi si  boia de ardei, atat. 
Cantitatile  sunt cam asa: la 1 kg de carne, trebuie 100 ml zeama de oase , 20 g de sare  grunjoasa, neiodata , 1/2 lingurita de piper macinat, cam 1 maciulie de usturoi ( mai mica) .Totul este  relativ pentru  ca depinde  de  gustul fiecaruia, clar.  Sarea,usturoiul tocat si piperul   le-am amestecat su supa  calduta  si le-am strecurat si numai zeama rezultata am pus-o in aluat. Consistenta  si  gustul  le depistezi incet, incet, prin framintarea zdravana a aluatului.
Am avut mate subtiri si mate groase, la alea subtiri a fost multa manopera  dar rezultatul a fost spectaculos.
Pozele ii arata dupa primul fum, inca erau calduti. 
Pentru  fum sotul meu s-a ingrijit sa aiba lemn  si rumegus de prun. Celor subtiri le-a fost suficient un fum, cei grosi au primit doua fumuri. 
Au iesit  grozav de gustosi, aspectuosi si tentanti, a meritat   efortul !

03 decembrie 2011

Ardei iuti pentru boia iute sau, altfel spus, pudra de chili

 Azi le-a venit rindul la pregatire ardeilor  pentru  boiaua iute  sau, pretentios spus, pentru pudra de chili!
Cum soiul este tirziu, la caderea frigului  au fost luati cu tot cu pamint si pusi  in vase, ca sa mai apuce sa se inroseasca ! Foarte bine le-a mers, au stat in camera rece , luminoasa si aerisita si s-au facut tare faini !
S-au inrosit, s-au uscat toate frunzele si au fost  usor de  curatat,  crengutele taiate le-am legat  in funii si le-am pus in continuare la uscat, pina cind  le vine rindul la macinat 
Anul acesta a fost foarte frumoasa recolta , semintele le pastrez de la un am la altul, este altfel de iute, mult mai placut gustului  decit  ardeiul iute obisnuit!




Folosesc  pudra de chili  aproape la orice mincare , este excelenta !

Tarta cu dovleac


Pentru ca am primit un dovleac  placintar  mare, mare, de la cuscrii mei, m-am gindit  ca dintr-o bucata  din el sa fac o tarta cu dovleac!

Aluatul de tarta  este simplu : 200 g faina, 2 linguri zahar,1/2 lingurita sare, 140 g unt rece, taiat bucatele,2 galbenusuri   (Aluatul se  tine la rece o  ora) . Am pus aluatul in  tava  de tarta  si l-am copt  20 de minute dupa care am pus umplutura. 
Umplutura am facut-o din dovleac copt, zahar, 2 oua, scortisoara si pe deasupra am pus bucati de nuca .
Cu umplutura , am mai copt tarta inca 45 de minute, la foc domol. 
A iesit foarte buna si gustoasa  !!!

01 decembrie 2011

Fursecuri pentru Mos Craciun



Din categoria  fursecuri  pentru  Craciun, interesante si aspectuoase  sunt cele  facute cu forme(stea, bradut, ciuperca, clopotel,ratusca,floare), pictate apoi   multicolor!

Aluatul este simplu: 300 g de faina, 200 g unt, 100g zahar pudra, 2 galbenusuri, un varf de cutit de sare. Toate se amesteca  in urmatoarea ordine : untul moale cu sarea si zaharul pudra, galbenusurile pe rand si la urma faina. 
Aluatul doar se amesteca, fara sa se framante si se lasa la rece cam 1 ora.  Apoi se  ia cate o bucata, se intinde cu sucitorul, se decupeaza  cu formele trecute prin faina, se pun in tava tapetata cu hartie si se coc  20 de minute.
Dupa ce s-au racit, se glazureaza cu ciocolata (alba, neagra) peste care se pun bombonele sau  alte decoratiuni.
Pentru aceste fursecuri e bine sa ai alaturi copii care sunt plini de imaginatie si de voie buna !!!
Oricum ar fi , sunt tentante pentru copilasii colindatori,pentru  ca sunt colorate si bune!

30 noiembrie 2011

Ișlere





Pentru că se apropie luna decembrie și începe căutarea de inspirație pentru prăjiturile de sărbători, această rețetă de islere poate fi o alegere clasică, preparată cu sârguință în fiecare an. Fără ele, sărbătorile de iarnă parcă nu au același farmec!

Ingrediente pentru aluat
Aluatul este simplu și clasic:

  • 250 g făină
  • 200 g unt moale
  • 100 g nuci măcinate
  • 70 g zahăr pudră
  • un plic de zahăr vanilat

Toate ingredientele se amestecă (untul trebuie să fie moale), fără a frământa excesiv, doar până când compoziția se omogenizează, apoi aluatul se lasă la rece. Ideal, aluatul se poate prepara cu o seară înainte, pentru a fi folosit dimineața, dar poate fi utilizat și după o oră de răcire. Când aluatul este gata, se ia câte o bucată, se întinde pe masa de lucru cu sucitorul, obținând o foaie de aproximativ 4 mm grosime, apoi se taie forme rotunde cu ajutorul unui decupator rotund, trecut mereu prin făină pentru a evita lipirea.

Prăjiturelele se coc aproximativ 15 minute, pe hârtie de copt și se manevrează cu grijă la scoatere, fiind foarte fragede.

Cremă de ciocolată
Pentru crema cu care se lipesc două câte două, se folosește o compoziție simplă de unt cu zahăr și ciocolată neagră:

  • 1 pachet de unt
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 100 g ciocolată neagră topită

Crema nu conține ou, astfel încât islerele să reziste mai mult timp. Opțional, se poate adăuga o picătură de rom pentru aromă. După lipire, prăjiturelele se glazurează cu ciocolată topită, în care s-a adăugat puțin ulei. Există două opțiuni de decorare:

  1. Prăjiturelele se pot rostogoli prin nucă măcinată, doar pe margine, și se pot presăra bombonele deasupra.
  2. Glazura poate fi lăsată să se usuce, iar apoi se pot decora cu fire de glazură de ciocolată albă colorată.

Islerele sunt foarte aspectuoase și gustoase, iar copiii care vin la colindat sunt mereu tentați să le încerce!

29 noiembrie 2011

MACROU LA CUPTOR


Este bun și sănătos, indiferent cum este gătit! Varianta la cuptor este foarte ușoară și comodă, cuptorul face toată treaba.

4 sau 6 bucăți de macrou mai mari (cam 250-300 g fiecare) se curăță și se condimentează. Într-o tavă ceramică, punem o folie de aluminiu cu marginile ridicate și o ungem cu ulei. Așezăm apoi macroul, peste care punem felii de ceapă roșie, frunze de dafin, căței de usturoi și, dacă este sezon, mărar și pătrunjel verde. Deasupra se toarnă puțin ulei de măsline și se acoperă cu o a doua folie de aluminiu, pe care o „coasem” de prima prin îndoirea marginilor (se creează, practic, o pungă ermetică). Folia nu trebuie să atingă peștele, ci doar ceapa.




Se lasă la cuptor timp de 30 de minute, după care se scoate folia de deasupra și se lasă peștele să se rumenească.

Este excelent servit cu usturoi sau lămâie, după gust, și merge foarte bine cu cartofi natur sau pilaf de orez.