24 decembrie 2011
15 decembrie 2011
Meniu pentru sarbatorile de iarna
Minitarte umplute cu diverse umpluturi sarate
saratele , obligatoriu, fara ele nu se poate
un bors acru, taranesc, cu carne de gaina sau curcan
O oala plina ochi cu sarmale
o paine floarea soarelui , decorativa si gustoasa
un curcan umplut cu mere
o friptura de porc la tava, usturoiata si condimentata
nelipsitul cozonac moldovenesc, fara de care sarbatorile nu au farmec
prajiturele pentru Mos Craciun
islere
salata de oua cu cascaval si usturoi
oua umplute
rulada cu crema de ciocolata si portocale
si, ma mai gindesc pentru ce voi mai face !!!
10 decembrie 2011
Jumari editia 2011
Din categoria BUNATATI PENTRU CRACIUN, azi a venit rindul confectionarii jumarilor !
Nu am facut multe, am cumparat slanina (vreo 3 kg , cu fire de carne prin ea) si au iesit niste jumari aurii , excelente si crocante.
Am taiat slanina bucati in bucati potrivite , am infierbintat o cratita , am pus bucatile de slanina si la foc mare, tot mereu amestecind, cam in 40 de minute, s-au facut jumarile (obligatoriu se scot pe prosoape de hirtie, astfel nu ramine untura pe ele si nu se lipesc )
Cu un pic de ceapa rosie si cu un coltuc de paine proaspata, o minunatie !!!
08 decembrie 2011
Carnati de casa afumati
O activitate foarte importanta in luna decembrie este cea a confectionarii carnatilor si a afumarii lor prin metoda traditionala, in afumatoare.
Carnea am cumparat-o (spata si fleica ) si a fost tocata prin ciurul mare al masinii de tocat direct la macelarie asa ca am ajuns acasa cu carnea gata tocata, mare avantaj.
Am facut o supa de oase de vita care a reprezentat lichidul de adaugat in aluatul de carnati.
Deci, aluatul de carnati a fost clasic, fara adaugituri , asa a fost comanda : carne, supa de oase, piper, usturoi si boia de ardei, atat.
Cantitatile sunt cam asa: la 1 kg de carne, trebuie 100 ml zeama de oase , 20 g de sare grunjoasa, neiodata , 1/2 lingurita de piper macinat, cam 1 maciulie de usturoi ( mai mica) .Totul este relativ pentru ca depinde de gustul fiecaruia, clar. Sarea,usturoiul tocat si piperul le-am amestecat su supa calduta si le-am strecurat si numai zeama rezultata am pus-o in aluat. Consistenta si gustul le depistezi incet, incet, prin framintarea zdravana a aluatului.
Am avut mate subtiri si mate groase, la alea subtiri a fost multa manopera dar rezultatul a fost spectaculos.
Pozele ii arata dupa primul fum, inca erau calduti.
Pentru fum sotul meu s-a ingrijit sa aiba lemn si rumegus de prun. Celor subtiri le-a fost suficient un fum, cei grosi au primit doua fumuri.
Au iesit grozav de gustosi, aspectuosi si tentanti, a meritat efortul !
03 decembrie 2011
Ardei iuti pentru boia iute sau, altfel spus, pudra de chili
Cum soiul este tirziu, la caderea frigului au fost luati cu tot cu pamint si pusi in vase, ca sa mai apuce sa se inroseasca ! Foarte bine le-a mers, au stat in camera rece , luminoasa si aerisita si s-au facut tare faini !
S-au inrosit, s-au uscat toate frunzele si au fost usor de curatat, crengutele taiate le-am legat in funii si le-am pus in continuare la uscat, pina cind le vine rindul la macinat
Anul acesta a fost foarte frumoasa recolta , semintele le pastrez de la un am la altul, este altfel de iute, mult mai placut gustului decit ardeiul iute obisnuit!
Folosesc pudra de chili aproape la orice mincare , este excelenta !
Tarta cu dovleac
Pentru ca am primit un dovleac placintar mare, mare, de la cuscrii mei, m-am gindit ca dintr-o bucata din el sa fac o tarta cu dovleac!
Aluatul de tarta este simplu : 200 g faina, 2 linguri zahar,1/2 lingurita sare, 140 g unt rece, taiat bucatele,2 galbenusuri (Aluatul se tine la rece o ora) . Am pus aluatul in tava de tarta si l-am copt 20 de minute dupa care am pus umplutura.
01 decembrie 2011
Fursecuri pentru Mos Craciun
Din categoria fursecuri pentru Craciun, interesante si aspectuoase sunt cele facute cu forme(stea, bradut, ciuperca, clopotel,ratusca,floare), pictate apoi multicolor!
Aluatul este simplu: 300 g de faina, 200 g unt, 100g zahar pudra, 2 galbenusuri, un varf de cutit de sare. Toate se amesteca in urmatoarea ordine : untul moale cu sarea si zaharul pudra, galbenusurile pe rand si la urma faina.
Aluatul doar se amesteca, fara sa se framante si se lasa la rece cam 1 ora. Apoi se ia cate o bucata, se intinde cu sucitorul, se decupeaza cu formele trecute prin faina, se pun in tava tapetata cu hartie si se coc 20 de minute.
Dupa ce s-au racit, se glazureaza cu ciocolata (alba, neagra) peste care se pun bombonele sau alte decoratiuni.
Pentru aceste fursecuri e bine sa ai alaturi copii care sunt plini de imaginatie si de voie buna !!!
Oricum ar fi , sunt tentante pentru copilasii colindatori,pentru ca sunt colorate si bune!
30 noiembrie 2011
Ișlere
Pentru că se apropie luna decembrie și începe căutarea de inspirație pentru prăjiturile de sărbători, această rețetă de islere poate fi o alegere clasică, preparată cu sârguință în fiecare an. Fără ele, sărbătorile de iarnă parcă nu au același farmec!
Ingrediente pentru aluat
Aluatul este simplu și clasic:
- 250 g făină
- 200 g unt moale
- 100 g nuci măcinate
- 70 g zahăr pudră
- un plic de zahăr vanilat
Toate ingredientele se amestecă (untul trebuie să fie moale), fără a frământa excesiv, doar până când compoziția se omogenizează, apoi aluatul se lasă la rece. Ideal, aluatul se poate prepara cu o seară înainte, pentru a fi folosit dimineața, dar poate fi utilizat și după o oră de răcire. Când aluatul este gata, se ia câte o bucată, se întinde pe masa de lucru cu sucitorul, obținând o foaie de aproximativ 4 mm grosime, apoi se taie forme rotunde cu ajutorul unui decupator rotund, trecut mereu prin făină pentru a evita lipirea.
Prăjiturelele se coc aproximativ 15 minute, pe hârtie de copt și se manevrează cu grijă la scoatere, fiind foarte fragede.
Cremă de ciocolată
Pentru crema cu care se lipesc două câte două, se folosește o compoziție simplă de unt cu zahăr și ciocolată neagră:
- 1 pachet de unt
- 2 linguri de zahăr pudră
- 100 g ciocolată neagră topită
Crema nu conține ou, astfel încât islerele să reziste mai mult timp. Opțional, se poate adăuga o picătură de rom pentru aromă. După lipire, prăjiturelele se glazurează cu ciocolată topită, în care s-a adăugat puțin ulei. Există două opțiuni de decorare:
- Prăjiturelele se pot rostogoli prin nucă măcinată, doar pe margine, și se pot presăra bombonele deasupra.
- Glazura poate fi lăsată să se usuce, iar apoi se pot decora cu fire de glazură de ciocolată albă colorată.
Islerele sunt foarte aspectuoase și gustoase, iar copiii care vin la colindat sunt mereu tentați să le încerce!
29 noiembrie 2011
MACROU LA CUPTOR
Este bun și sănătos, indiferent cum este gătit! Varianta la cuptor este foarte ușoară și comodă, cuptorul face toată treaba.
4 sau 6 bucăți de macrou mai mari (cam 250-300 g fiecare) se curăță și se condimentează. Într-o tavă ceramică, punem o folie de aluminiu cu marginile ridicate și o ungem cu ulei. Așezăm apoi macroul, peste care punem felii de ceapă roșie, frunze de dafin, căței de usturoi și, dacă este sezon, mărar și pătrunjel verde. Deasupra se toarnă puțin ulei de măsline și se acoperă cu o a doua folie de aluminiu, pe care o „coasem” de prima prin îndoirea marginilor (se creează, practic, o pungă ermetică). Folia nu trebuie să atingă peștele, ci doar ceapa.
Se lasă la cuptor timp de 30 de minute, după care se scoate folia de deasupra și se lasă peștele să se rumenească.
Este excelent servit cu usturoi sau lămâie, după gust, și merge foarte bine cu cartofi natur sau pilaf de orez.
27 noiembrie 2011
Salata de telina cu maioneza, mere si nuci
Acum, cind legumele autohtone sint mai greu de gasit , salatele s-au rarit, din pacate !
Am facut o salata de telina, buna, buna si suculenta .
O telina de circa 800 g am curatat-o si am taiat-o cubulete , dupa care am pus-o in tocator,am un Bosch care face toate paralele, este tare harnicut si usor de intretinut (toaca tot - hrean, telina , ceapa, carne.....) si a iesit o pasta omogena . Apoi, 4 mere curatate au fost tocate si amestecate cu telina, le-am potrivit de lamaie, sare si piper si am pus maioneza facuta din 2 galbenusuri (1 fiert si unul crud) si 100 ml ulei.
Am lasat la macerat vreo 4 ore. Nuca nu am indraznit sa o pun inauntru, am pus-o doar peste salata dar a fost un gust incredibil de bun asa ca de acum voi pune neaparat miez de nuca .
Poftiti cu incredere la o portie de salata, a iesit foarte, foarte gustoasa !!!
26 noiembrie 2011
Choux a la crème
Mi s-a facut pofta de ceva dulce si m-am gindit la niste choux a la crème!
Am facut aluatul din 100 ml ulei, 250 ml apa, 3 oua ,sare si 125 g faina (apa, uleiul si sarea se pun la fiert, se adauga toata faina dar cu cratita trasa de pe foc, se raceste si apoi se adauga ouale), am copt 35 de minute (25 nu am deschis cuptorul).
Dupa ce s-au racit, am umplut cu crema : frisca lichida ( nu vegetala ) batuta cu zahar, apoi am pus o cutie de mascarpone si un pachet de crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o crema foarte, foarte fina si gustoasa , le-am dat la rece si apoi am pus zahar pudra deasupra.
Excelent desert pentru wekend asa ca va rog sa poftiti!