luni, 4 iulie 2011

CASTRAVETI MURATI IN SARAMURA







Castravetii se spala ,se pun   in apa rece putin sarata (10 g  sare la litru de apa) si se tin  cam 3 ore (devin elastici ) . Dupa asta se spala inca  o data foarte  bine si se aseaza in borcane  (eu folosesc  borcane de 800 ml  si de 1,7 ml ) 
Muratoarea se face astfel : se calculeaza 20 - 25 g de sare  mascata (mare) , neiodata,  pentru  1 litru de apa  iar la 10 litri se pune un  manunchi de cimbru si marar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de visin, 2 ramuri cu frunze de telina   si 20-30 boabe de piper.
Apa, impreuna cu aceste mirodenii, se pune la fiert si se lasa  sa fiarba in clocote 5 minute. Apoi, se ia de pe foc si se lasa sa se domoleasca  5 minute dupa care se toarna cu polonicul, peste castravetii pusi in borcane. Muratoarea se calculeaza sa fie jumatate din  gramajul  borcanului adica  pentru un borcan de 800  ml se calculeaza   400 ml de muratoare.
Asa  , cu muratoarea fierbinte peste castraveti, borcanele se lasa in bucatarie pentru 48 de ore (fix)  dupa care, intr-o oala, se rastoarna inapoi  muratoarea (cam tulbure dar cu miros intens de acru). Rasturnarea  se face simplu, se tin degetele ca si  capac la borcan si astfel se rastoarna doar zeama, castravetii ramin intacti in borcane (oricum i-am inghesuit si stau soldatei ) . 
Muratoarea scursa din borcane se  pune la fiert. 
Intre timp, borcanele se  tin sub jetul de apa rece astfel ca  sa se spele orice urma de ferment (fundul borcanului trebuie sa fie curat,  castravetii de asemenea  :D ).
Se curata usturoi si se taie cateii in 2 sau 3 si se pun peste castraveti, in borcane. Apoi, la fiecare borcan pun cite un virf de cutit de piper macinat, 1 lingura de boabe de mustar  si  hrean curatat si taiat  pe lungime, pe care il punem  in forma de cruce peste castraveti, ca sa ii tina bine .
Muratoarea care a fiert inca o data circa 10 minute, se pune  asa, fierbinte si tulbure,  peste  castraveti si se  capseaza borcanele. Ele pot fi duse imediat  in pivnita si acolo,incet, se vor limpezi. Astfel conservati, castravetii  sint valabili chiar si doi ani,fara probleme de  alterare. 

14 comentarii:

  1. Dana multumesc foarte mult pentru reteta.
    Tu sti ca eu am mai pus dupa reteta ta si cu siguranta si anul acesta asa voi face...
    Sunt DE-LI-CIOSI.....

    RăspundeţiȘtergere
  2. Cu mare placere, Sidy, si noua ne plac acesti castraveti murati doar in saramura.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Buna ziua, dna Daniela

    foarte apetisante muraturile. As avea o intrebare la dv: castravetii ce ii gasesc eu de cumparat sunt din aceia lungi cam de 15-20cm. Credeti ca as avea acelasi rezultat ca dv daca aleg sa tai castravetii in 2? (ca sa poata incapea in borcane rezonabile de 800-900ml)?

    Tina

    RăspundeţiȘtergere
  4. Tina, sfatul meu este sa pui castravetii in borcane de 1700 g,care sint mai inalte pentru ca :
    1. Nu cred ca taiati sint la fel (cind ii tai, murati, in interior au zeama cit sa fie crocanti
    2.Daca deschizi borcanul, nu trebuie consumati castravetii imediat, in frigider stau pina la 2 saptamini, fara sa faca floare sau sa se strice.

    Cu drag, Daniela

    RăspundeţiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Daniela. Anul acesta am pus castraveti moldo-ardelenesti. Sper sa tina. Am vizualizat mai toate retetele tale. Sunt foarte apetisante.

      Cu drag,
      Nina Furtuna, Tulcea

      Ștergere
    2. Servus, Nina !
      Ce ma bucur ca imi vizitezi blogul !
      Nina, castravetii sigur o sa tina, eu ii pun asa de vreo 25 de ani si nu am ratat niciodata.
      Te pup si iti doresc numai bine !

      Ștergere
  6. Ioane, fa ceva cu paharul acela, ca, tot privindu-l incep sa cred ca esti al II-lea Pavlov iar eu subiectul experimentului tau. Cele cu colesterol, lasa-le acolo. In rest, numai de bine.
    Stelica Furtuna si familia.

    RăspundeţiȘtergere
  7. Stelica, ia-ti nevasta, hai la Cluj si rezolvam problema paharelor cu tuica , cit despre colesterol, il lasam in grija tuicii !!!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Castravetii murati in acest fel sunt deliciosi si perfecti pentru mancarea mea preferata:Mancare de castraveti murati cu pui!:)
    Niciodata nu ma satur de ea!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adina, foarte faina reteta ta de pui http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/2013/05/mancare-de-castraveti-murati-si-pui.html.
      Dupa ce termin regimul, sigur o fac si eu si o sa iti spun cum a iesit !

      Ștergere
  9. buna ziua ,as avea si eu o intrebare ..ii prima data cand o sa pun la murat si habar nu am ,intrebarea ii dupa cat timp sunt murati? multumesc anticipat o zi buna ,marius

    RăspundeţiȘtergere
  10. Marius, dupa 2 saptamani sunt buni deja de mancat.

    RăspundeţiȘtergere