Prăjitură cu foi și mere –
gustoasă, aspectuoasă și potrivită pentru orice ocazie
Această prăjitură este nu doar
delicioasă, ci și frumoasă la vedere. Se potrivește perfect ca desert de zi cu
zi, dar poate fi transformată și într-un tort deosebit pentru ocazii speciale.
Este versatilă și merge oricum ai alege să o servești!
Pentru foi, avem nevoie de:
- 3 ouă
- 11 linguri de ulei
- 11 linguri de zahăr
- 11 linguri de lapte
- 400 g făină albă superioară
- 1 pliculeț de amoniu pentru prăjituri, stins cu o
linguriță de oțet
Se amestecă bine toate
ingredientele până se obține un aluat omogen, moale și ușor de modelat. Aluatul
se împarte în trei părți egale.
Se coc trei foi, pe hârtie de
copt, în tavă de 28/30cm. Tava trebuie unsă bine cu ulei, iar aluatul se
întinde cu mâna, deoarece este destul de moale.
Fiecare foaie se coace aproximativ 5 minute. După coacere, se desprinde cu grijă de tavă, folosind un cuțit lung și lat, și se lasă să alunece ușor pe un platou, unde va sta la răcit.
Pentru umplutură, avem nevoie
de:
- 2 kg de mere roșii, zemoase
- 200 g zahăr
- 5 linguri de griș
- 1 cană de apă
- scorțișoară măcinată, după gust
Merele se curăță, se rad și se
amestecă într-o cratiță cu zahărul, scorțișoara și apa. Se pun pe foc pentru
aproximativ 10 minute, timp în care se înmoaie și își eliberează sucul aromat.
Când sunt gata, se adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu. Umplutura se
lasă câteva minute să se răcorească, dar se folosește fierbinte la montare.
Asamblarea prăjiturii:
Pe un platou se așază prima foaie,
peste care se întinde jumătate din umplutura de mere. Se așază a doua foaie, se
apasă ușor, apoi se toarnă restul de umplutură. La final, se pune cea de-a
treia foaie și se presează delicat.
Prăjitura se pudrează cu zahăr și se lasă la rece cel puțin 8 ore (ideal peste noapte), pentru ca foile să se frăgezească și aromele să se împrietenească.
Un desert simplu, dar cu gust
desăvârșit – prăjitura cu foi și mere îți va aminti de dulciurile copilăriei și
va cuceri orice musafir!