10 februarie 2011
PLACINTA CU VARZA
Cind eram studenta, in Iasi, era in Podu Ros o cofetarie la care mergeam sa mincam placinta si doamne, buna, buna mai era si acum vad cu ochii mintii bucata de placinta pusa pe farfurie, ne asezam la o masa la geam si acolo stateam citeva ore la o placinta .
Ce fac eu acum nu cred ca ajunge la nivelul acela dar pot spune ca este foarte, foarte buna si aceasta .
Asa ca, din 15 linguri de faina, drojdie proaspata cit o nuca(inmuiata cu o lingurita de zahar), sare si apa calduta fac un aluat. Pe blatul de lucru, o lingura de grasime de porc alba ca neaua o intind si peste ea pun aluatul.
Impachetez aluatul si il framint cu podul palmei pina ce incorporeaza toata grasimea si apoi il dau la crescut, pina ce se dubleaza, aproape de sursa de caldura.
Separat, tai varza , o frec cu sare , o storc si o pun in uleiul incins din cratita, amestecind continuu. Cind varza este toata lucioasa de la grasime, pun o jumate de pahar de apa, pun capacul si o las putin la inabusit. Dupa 10 minute, dau capacul jos , pun piper si amestec pina ce scade toata apa si varza este lucioasa si cu culoarea schimbata si apoi se da la racit .
Dupa ce a crescut aluatul, il impart in 2 foi si o prima foaie o pun in tava, cu marginile putin ridicate .
Pun varza rece, o impart egal peste toata foaia si apoi pun a doua foaie, pe care o cos cu cea de jos
cu ajutorul virfurilor degetelor, lipesc marginile si intep toata foaia de deasupra cu furculita.
Se unge placinta cu ou si se da la cuptor pentru 40 de minute.
Eu fac cu muuulta varza aproape ca este varza cu placinta si nu placinta cu varza dar, este foarte buna !
Te cred ca este foarte buna Danielo !!!
RăspundețiȘtergereSi ce amintiri placute iti trezeste....
Cred ca poti sa o umpli cu ce vrei tu mai mult...ciuperci, cartofi, branza....etc.
Cu orice ar fi sunt sigura ca ar disparea urgent din farfurii !
Sidy, cu cartofi nu am umplut niciodata dar tot ce e posibil sa incerc, multam de idee!
RăspundețiȘtergere