30 aprilie 2011
CRAP LA CUPTOR PE PAT DE CARTOFI
Crapul romanesc de tip oglinda este mai dulce si mai gustos decit cel cu multi solzi.Chiar daca este putin gras, la cuptor se topeste grasimea si se rumeneste carnea asa ca este deosebit de bun.
Un crap de 1 kg, la care i-am indepartat capul si coada (din care fac un bors de peste nemaipomenit) , se curata, spala si condimenteaza si se lasa cam 1 ora sa ia gust de condimente.
Intr-o tava se aranjeaza un pat de cartofi , se taie si o ceapa in patru si se pune printre cartofi, se condimenteaza cu sare si piper si deasupra se aseaza pestele . Se pune o jumatate de cana de apa, se pune folie de aluminiu deasupra si se da la cuptor , la foc tare. Dupa 20 de minute, se scoate folia de deasupra si se lasa in cuptor pina ce scade apa si pestele se rumeneste frumos.
Cu un mujdei de usturoi alaturi, este o bunatate asa ca poftiti la masa !
28 aprilie 2011
Boia de ardei iute
De ani buni am renuntat sa mai cumpar boia de ardei din piata , asta pentru ca, in primul rand, nu mai sunt taranii de alta data, care garantau marfa si la care reveneai in mod constant.
Astfel, am inceput sa cultiv ardei iuti de calitate si fac in casa ori de cite ori este nevoie .
Nu intotdeauna nimeresc: anul trecut am incurcat semintele de ardei , in loc sa iasa chili
a iesit ardeiul iute olandez.
Nici o problema, se mai intimpla, ma folosesc de ce am.
Dupa ce incep sa se coaca ardeii, incep sa ii adun si ii insiruiesc pe sfoara, chiar daca mai sunt si verzi printre ei, nu se intimpla nimic, ei se vor inrosi toti.
Cand sunt foarte bine uscati, indepartez cotorul si ii macin, cu tot cu seminte, in rasnita de piper(cea electrica, ) pana se face o pudra fina si aromata.
Pastrez boiaua in borcan de sticla inchis ermetic si o folosesc foarte mult la gatit, da un gust de iute placut mincarii , tocmai atat cat trebuie .
23 aprilie 2011
19 aprilie 2011
Salata de orez
Salata de orez cu verdeturi a iesit tare buna si gustoasa !
200 g de orez l-am fiert timp de 20 de minute in apa cu condimente. L-am trecut sub jetul de apa rece si l-am scurs bine.
Am taiat 2 legaturi de ceapa verde , 2 legaturi de leurda, 2 legaturi de ridichi, cite o legatura de marar si patrunjel, am adaugat sare si ulei de masline si am lasat sa-si ia gust o jumatate de ora.
Pentru o zi de post, este o mincare ideala !
17 aprilie 2011
Pilaf cu carne de gaina si ardei copti
Pilaful cu carne de gaina si ardei copti este o mincare deosebit de satioasa si gustoasa !
Am pus la bataie o ceapa, 1 gaina de 1,3 kg, 300 g orez, ulei, 1 kg de ardei copti, sare, piper, boia de ardei iute.
Am taiat ceapa, am calit-o in ulei, am pus carnea, si am lasat-o pina ce si-a schimbat culoarea, am pus sare, piper, boia de ardei iute, ceva buruieni uscate (patrunjel , marar) am pus apa cit sa acopere carnea si am rasturnat totul in kukta unde a fiert cam 1 ora.
Dupa ce a fiert carnea, am desertat inapoi in cratita si am pus ardeii copti si macinati, a dat un clocot si am pus orezul spalat.
A mai fiert inca 25 de minute, am pus verdeata si am luat de pe foc, cratita raminind acoperita inca o jumatate de ora, timp in care orezul infloreste frumos, absorbind toata zeama.
Poftiti la masa !
15 aprilie 2011
Tiramisu
Tiramisu este o prajitura foarte apreciata in familia noastra, o facem si pentru mese festive(atunci aspectul are mare importanta) dar o facem si pentru un desert obisnuit si o facem asa ca in poza,fara pretentii, direct in vasul ceramic.
Reteta este simpla: 500 g mascarpone, 1/2 l frisca lichida, 2 pachete cu crema de vanilie de la Dr. Oetker, 1 cana zahar, 4 folii de piscoturi, cafea neagra si cacao .
Se bate frisca cu zaharul pana ce se intareste, se adauga mascarpone si la sfarsit se pune praful de vanilie.
Piscoturile se inmoaie in cafea neagra (racita) si se incepe constructia tortului : pe fundul vasului intindem un pic de crema, se aseaza apoi piscoturile , se pune un alt rand de crema, alte piscoturi si la sfarsit crema.
Peste ultimul strat de crema se presara cacao cernuta si se da la rece pentru minim 4 ore.
Este o reteta simpla, fara pretentii si garantez reusita tortului pentru oricine il face si respecta reteta !
14 aprilie 2011
Ratotă cu ceapa verde
Am avut ouă proaspete si cu galbenuş galben - portocaliu aşa ca s-a impus o ratotă cu ceapă verde si cîrnaţi!
Am prăjit cîteva bucăţele de slănină, am pus cîrnatii, ceapa verde şi peste ele am pus 6 ouă bătute cu sare şi piper. Am mestecat continuu si , cînd ouăle au avut aspect de jumări, imediat am deşertat în farfurie.
Alături, pîine coaptă pe vatră si ceva roşii tăiate.
A ieşit o bunătate !!!!
13 aprilie 2011
TORT CU MARGARETE
Pentru ca aveam in casa o cutie cu mascarpone, m-am gindit sa fac ceva dulce si pe baza de "repede".
Am facut un blat simplu, din 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina(am batut albusurile spuma, apoi am pus zaharul si o lingura de zeama de lamiie, am pus galbenusurile si faina, am amestecat prin rasturnare si imediat am pus , pentru 25 minute, la cuptor).
L-am scos pe un gratar si l-am lasat la racit.
Separat, am mixat 2 galbenusuri cu 150 g de zahar si 2 pliculete de zahar vanilat (pentru aroma de vanilie) am adaugat 250 ml de frisca lichida si am batut pina ce s-a intarit frisca, am adaugat cutia de mascarpone (250 g ) si amestecat pina la omogenizarea cremei.
Am taiat blatul in 2, l-am insiropat cu sucul unui compot de caise, am pus crema, deasupra am ras un pic de ciocolata iar pentru decor am folosit margarete de la Dr.Oetker (sint din foi de napolitana si sint bune la gust si decorative).
Pentru ceva dulce, facut repede, a iesit foarte bun tortuletul !
Am facut un blat simplu, din 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina(am batut albusurile spuma, apoi am pus zaharul si o lingura de zeama de lamiie, am pus galbenusurile si faina, am amestecat prin rasturnare si imediat am pus , pentru 25 minute, la cuptor).
L-am scos pe un gratar si l-am lasat la racit.
Separat, am mixat 2 galbenusuri cu 150 g de zahar si 2 pliculete de zahar vanilat (pentru aroma de vanilie) am adaugat 250 ml de frisca lichida si am batut pina ce s-a intarit frisca, am adaugat cutia de mascarpone (250 g ) si amestecat pina la omogenizarea cremei.
Am taiat blatul in 2, l-am insiropat cu sucul unui compot de caise, am pus crema, deasupra am ras un pic de ciocolata iar pentru decor am folosit margarete de la Dr.Oetker (sint din foi de napolitana si sint bune la gust si decorative).
Pentru ceva dulce, facut repede, a iesit foarte bun tortuletul !
11 aprilie 2011
SARDINE PRAJITE , CU MAMALIGA SI MUJDEI
Mincarea asta imi aduce aminte de mare, de concediile de pe litoral !!!
Cind treceai pe linga o terasa unde se serveau guvizi prajiti,te apuca instantaneu un lesin la stomac !
La Cluj nu este piata de peste asa ca pescuitul se face la Metro sau Real !Am luat 1 kg de sardina proaspata, micuta, am curatat bine, bine, am sarat si condimentat si am lasat asa pret de vreo 2 ore, dupa care am dat pestele printr-un strat de faina alba.
Afara, pe soba, am incins uleiul intr-o tigaie si cind sfiriia bine, am pus la pestele prajit. Focul trebuie sa fie destul de iute.
Dupa ce s-a facut, am scos pestele pe prosoape de hirtie.
La final, dupa ce am prajit totul, am aruncat uleiul vechi, am curatat tigaia si am pus alt ulei si l-am incins. Atunci am pus inca o data tot pestele prajit in uleiul incins si l-am mai lasat citeva minute dupa care l-am scos definitiv pe prosoape de hirtie.
Astfel preparat, este foarte, foarte crocant.
Cu mamaliga si mujdei alaturi, ai parte de o delicatesa !!!
09 aprilie 2011
PULPE DE PUI LA GRATAR
Pentru azi, pulpe de pui la gratar !
Pulpele, bine spalate si zvintate, le crestez putin, le ung cu putin ulei si le condimentez cu sare, piper, boia de ardei iute si le las asa pret de vreo 2-3 ore.
Se incinge bine, bine gratarul si si se pun pulpele ( asezate foarte ordonat intr-un suport de inox cu miner de lemn) , acestea incep sa sfirie imediat si incepe distractia: mirosul imbatator si invirtitul gratarului, destul de des, ca sa nu se arda deloc pulpele. Cind sint aproape de gata, le stropesc cu un pic de zeama de usturoi si le scot din suportul de inox, cu ajutorul furculitei.
Cu un pic de orez condimentat alaturi si o salata, pulpele reprezinta o mincare delicioasa !
Aceste pulpe noi le mincam si reci, in loc de pastrama !
Pulpele, bine spalate si zvintate, le crestez putin, le ung cu putin ulei si le condimentez cu sare, piper, boia de ardei iute si le las asa pret de vreo 2-3 ore.
Se incinge bine, bine gratarul si si se pun pulpele ( asezate foarte ordonat intr-un suport de inox cu miner de lemn) , acestea incep sa sfirie imediat si incepe distractia: mirosul imbatator si invirtitul gratarului, destul de des, ca sa nu se arda deloc pulpele. Cind sint aproape de gata, le stropesc cu un pic de zeama de usturoi si le scot din suportul de inox, cu ajutorul furculitei.
Cu un pic de orez condimentat alaturi si o salata, pulpele reprezinta o mincare delicioasa !
Aceste pulpe noi le mincam si reci, in loc de pastrama !
08 aprilie 2011
OMLETA
La vremea asta, ceapa verde , asezata doldora pe tarabe, iti trage cu ochiul , mai ca nu te invita sa o cumperi, sa faci CEVA cu ea.
Acel ceva s-a concretizat intr-o omleta bogata, ceapa verde a fost doar pretextul.
Si, am inceput: cirnaciori de casa picanti, slaninuta ardeleneasca cu macar doua dire de carne prin ea, 6 oua cu galbenusuri ca aurul, 2 catei de usturoi taiati marunt, marunt si un pic de ulei de masline : am pus slaninuta taiata subtire in tigaia incinsa, ea imediat a inceput sa lase grasime si am adaugat cirnaciorii, s-au prajit si ei doar putin , am pus ceapa verde taiata si usturoiul, am amestecat de doua ori si am scos din tigaie.
Am pus citeva picaturi de ulei in tigaie, s-au incins si imediat am pus ouale batute bine cu sare si piper si am avut grija sa ajunga pe tot fundul tigaii.
Peste oua, am pus cirnatii, slanina, ceapa , le-am distribuit aproape in mod egal si, la foc mic, am lasat sa se faca ouale, cam 5-7 minute.Astfel preparata , omleta va fi la baza splendida ca si culoare iar bogatia ingredientelor este vizibila ca la o pizza.
Alaturi, legume taiate (rosii, castraveti ) completeaza perfect aceasta omleta.
Va doresc pofta buna !!!
06 aprilie 2011
CIUPERCI PRAJITE, CU MUJDEI SI MAMALIGUTA
Foarte bune ciupercile, mai ales in perioada aceasta!
Ciupercile, bine spalate si taiate in 4, se pun peste o ceapa rosie prajita usurel, se amesteca , se pune sare si piper si se lasa sa se inabuse cam 20 de minute.
Din cind in cind, se amesteca iar cind incepe sa nu mai fie apa, se lasa descoperita tigaia si se lasa sa se prajeasca ciupercile iar cind se iau de pe foc, se adauga o lingura de usturoi tocat, se acopera si se lasa 10 minute.
Mirosul este exceptional iar gustul pe masura.
Alaturi, o mamaliguta molcuta si , suplimentar, mujdei de usturoi natur, cu boia si ardei iute.
Este foarte, foarte simpla mincarea si aroma este nemaipomenita !
Va poftesc sa gustati si sa incercati !
Ciupercile, bine spalate si taiate in 4, se pun peste o ceapa rosie prajita usurel, se amesteca , se pune sare si piper si se lasa sa se inabuse cam 20 de minute.
Din cind in cind, se amesteca iar cind incepe sa nu mai fie apa, se lasa descoperita tigaia si se lasa sa se prajeasca ciupercile iar cind se iau de pe foc, se adauga o lingura de usturoi tocat, se acopera si se lasa 10 minute.
Mirosul este exceptional iar gustul pe masura.
Alaturi, o mamaliguta molcuta si , suplimentar, mujdei de usturoi natur, cu boia si ardei iute.
Este foarte, foarte simpla mincarea si aroma este nemaipomenita !
Va poftesc sa gustati si sa incercati !
05 aprilie 2011
CONOPIDA LA CUPTOR
Este tare tentanta conopida cind o vezi pe tarabele din piata!!!! Am desfacut conopida in buchetele, am fiert-o in apa cu sare, timp de 15 minute.
Se scurge de apa si sa lasa la racit. Exista 2 variante de gatit, simplu sau la dieta.
Pentru cine este la dieta, conopida fiarta se pune pe hartie de copt in tava iar peste ea se pune un amestec format din ou, iaurt slab si branza de vaci, totul condimentat cu marar uscat, piper si sare.
Pentru cine nu tine dieta, un vas ceramic se tapeteaza cu unt si pesmet . Se aseaza conopida si peste ea se toarna un amestec de oua cu smantina ( cu sare si piper) . Deasupra se rade cascaval si se baga la cuptor pentru 15 minute.
Este foarte, foarte gustoasa conopida gatita in felul acesta!
Se scurge de apa si sa lasa la racit. Exista 2 variante de gatit, simplu sau la dieta.
Pentru cine este la dieta, conopida fiarta se pune pe hartie de copt in tava iar peste ea se pune un amestec format din ou, iaurt slab si branza de vaci, totul condimentat cu marar uscat, piper si sare.
Pentru cine nu tine dieta, un vas ceramic se tapeteaza cu unt si pesmet . Se aseaza conopida si peste ea se toarna un amestec de oua cu smantina ( cu sare si piper) . Deasupra se rade cascaval si se baga la cuptor pentru 15 minute.
Este foarte, foarte gustoasa conopida gatita in felul acesta!
03 aprilie 2011
DEZMATUL DE DUMINICA
Asa arata un dezmat culinar de duminica, mai bine zis , pohta ce-am pohtit !!!!!
Ceafa de porc, mare,groasa si suculenta, cartofi prajiti,taman bine rumeniti, mujdei de usturoi facut cu smintina groasa de Lechinta si o salata buna, buna cu de toate (salata iceberg, castraveti, ceapa verde, rosii si ridichi)
Sa aveti pofta si sa poftiti dumneavoastra la masa, ca eu va astept !!!!!
PRINZ DE PRIMAVARA
La vremea asta, cind piata are din abundenta ridichi si ceapa verde, mai sarim peste prinzul traditional , gatit si incropim o masa cu brinza, caltabos, slanina, un pic de toba, ceva sunca si , totusi, si niste chiftele de pui cu susan ( m-a mustrat constiinta) .
Baza de fapt o reprezinta ridichile zemoase si proaspete si ceapa verde subtirica si frageda.
Sa nu uit, asta am mincat la munte, simbata, unde ne-am dus sa facem curatenia de primavara, si afara si in casa . Tare bine ne-a prins mincarea aceasta, consistenta si satioasa, ne-a dat puteri zdravene de munca !
O sa mai repetam modelul !