Pentru că este toamnă și a venit vremea culesului, azi, vedetele sunt gustuile. Galbene, frumoase, aromate....ne-a răsplătit gutuiul cu o recoltă minunată.
Nu se putea să lăsăm așa, culesul, fără ceva bun, bun .
In variantă simplă, rapidă, o răsturnată cu gutui, acoperită de un strat generos de cremă de mascarpone cu frișcă.
Am început cu 3 gutui, tăiate felii și preparate termic timp de 5 minute în 100 ml apă și 1 lingură de zahăr. Au fost apoi puse la scurs, într-o sită inoxidabilă.
Separat, 4 linguri de zahăr au fost caramelizate într-o cratiță groasă, antiaderentă și apoi am rotit, până ce zahărul a ajuns și pe pereți. Peste zahăr am pus gutuile, miez de nucă și câteva bucățele de unt .
5 albușuri, bătute cu un praf de sare și cu 5 linguri de zahăr, ca o bezea tare,au fost amestecate ușor, prin răsturnare, cu 5 gălbenușuri, 1 lingură ulei și 5 linguri de făină. Aluatul a fost deșertat peste gutui și copt, 40 minute, la 175 grade.
După ce s-a copt, am răsturnat prăjitura cu ajutorul unui platou, pus capac peste cratiță.
Crema a fost făcută din 400 grame frișcă lichidă, 250 grame mascarpone și 2 linguri de zahăr pudră. Toate amestecate, au fost bătute 4 minute la robot.
După ce s-a răcit prăjitura, am pus crema deasupra și am dat la frigider pentru 2 ore.
Cum a ieșit ? Păi, să zicem așa: aromată, cremoasă, fină, gustoasă.......
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu