Toamna aduce vremea culesului, iar gutuile sunt vedetele sezonului.
Astfel, într-o variantă simplă și rapidă, se poate pregăti o prăjitură răsturnată cu gutui, acoperită de un strat generos de cremă de mascarpone cu frișcă.
Pentru început, se taie 3 gutui în felii și se fierb timp de 5 minute în 100 ml de apă și 1 lingură de zahăr. Apoi, feliile se scurg într-o sită inoxidabilă.
În paralel, se caramelizează 4 linguri de zahăr într-o cratiță groasă și antiaderentă, rotind-o astfel încât caramelul să acopere și pereții. Se adaugă peste zahărul caramelizat gutuile, miez de nucă și câteva bucățele de unt.
Se bat 5 albușuri cu un praf de sare, adăugând treptat 5 linguri de zahăr, până se obține o bezea fermă. Apoi, se încorporează ușor, prin răsturnare, 5 gălbenușuri, 1 lingură de ulei și 5 linguri de făină. Compoziția rezultată se toarnă peste gutui și se coace timp de 40 de minute la 175 de grade.
Odată coaptă, prăjitura se răstoarnă cu ajutorul unui platou pus capac peste cratiță.
Pentru cremă, se bat împreună 400 grame de frișcă lichidă, 250 grame de mascarpone și 2 linguri de zahăr pudră, timp de 4 minute, până la obținerea unei consistențe ferme. După ce prăjitura s-a răcit, se întinde crema deasupra și se dă la frigider pentru 2 ore.
Rezultatul final? Aromată, cremoasă, fină și absolut delicioasă...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu