29 august 2015
Ciorba aita de pui cu afumatura , sau, o altfel de radauteana
Pentru ca este august si particip la provocarea initiata de Gina Bradea in Traditie si gastronomie romaneasca iar gazda lunii august , Cristina Iuliana Pana a stabilit ca si tema ciorbele si supele romanesti, am gatit o ciorba de afumatura cu piept de pui, dreasa din belsug si acompaniata cu ardei iute, apreciata si la loc de cinste in casele ardelenilor. Este o varianta de ciorba radauteana, adaptata locului.
Asadar, am pus la fiert niste coaste afumate (cam 1 kg ) , 3 morcovi mari, 2 radacini de patrunjel, o ceapa mare si doi cartofi. Au fiert 45 de minute, in oala sub presiune.
Dupa ce s-a racit putin, am scos carnea afumata de pe oase si am strecurat supa.
Am pus supa strecurata iar pe foc, am adaugat un piept de pui taiat bucatele , un ardei iute taiat marunt si carnea afumata,
A fiert pieptul de pui, cam 10 minute si am adaugat 2 linguri de otet.
Separat, am facut dresura : am tocat marunt 6 catei de usturoi, am batut 3 oua, am pus 3 linguri de smantana si o mana de leustean tocat marunt, toate amestecate bine intr-o cratita. Apoi, cu polonicul, incetisor, am pus din supa clocotita peste dresura, amestecand incontinuu, pana ce am incorporat toata supa in dresura. Nu se mai pune pe foc.Sare nu am mai pus, au fost suficient de sarate oasele afumate. Astfel, ciorba a iesit galbena si frumoasa, cu o aroma inconfundabila de afumatura, usturoi si leustean . Se acopera cu capac si se lasa asa 10 minute.
Ciorba este deasa,nu este rara, fiecare lingura de zeama are bucatele de carne.
Va doresc pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu