Cea mai simpla prajitura de casa : 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 1 lingura de ulei, 1 lingurita praf de copt, 1 praf de sare ,1 borcan de visine si 1 borcan de compot de mure.
Albusurile batute spuma cu sarea, se adauga zaharul si se bate spuma tare, se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul, apoi faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Daca vreti, inainte de a rasturna totul in tava, o lingura de amestec se coloreaza cu putina cacao cernuta si se marmoreaza prajitura. Fructele, scurse bine, se pun peste prajitura si aceasta se da la cuptor pentru 40 de minute.
Separat, din sucul de mure si cel de visine am facut un jeleu subtire, ca o glazura si am pus peste prajitura, dupa ce aceasta s-a racit.
A iesit foarte buna, bogata in fructe, racoritoare si nu foarte dulce !
21 februarie 2013
12 februarie 2013
Slanina afumata - editia 2013
Anul acesta am vrut neaparat sa ne facem noi slanina acasa, sa fie pe gustul nostru si asa a si iesit!
Am cumparat slanina cu soric , tabla, de la macelarie si am
pus-o sa stea cu sare timp de 21 de zile .
Am presarat sare grunjoasa din belsug pe ea si din cand in cand sotul meu a intors tablele.
La capatul a 21 de zile, am dat jos sarea si am oparit slanina in apa clocotita timp de 3-5 minute. In apa am pus usturoi si foi de dafin.
Le-am scos la scurs, le-am legat cu ata de bumbac si le-am pus la uscat, in pivnita, la rece.
Tablele au fost puse in afumatoare si primit doua fumuri ( cu rumegus de fag) la interval de o zi.
A iesit o slanina untoasa,frageda, afumata numai atat cat trebuie.
Am taiat-o in bucati potrivite, le-am ambalat individual si
le-am pus la congelator, in asteptarea legumelor proaspete dar si pentru a face minunatele frigarui
sau pentru un bogat pranz ardelenesc .
Poftiti la masa !01 februarie 2013
Paine cu tarate si faina de secara
Am tot cautat retete pentru o paine cu tarate.Dupa o ampla informare, am decis sa o fac asa cum imi trece prin cap si daca nu iese, asta este, imi asum raspunderea.Dar a iesit !
Se cerne faina de grau si cea de secara,, se amesteca cu sarea si cu taratele ,se pune si maiaua crescuta si se adauga apa calduta, pana ce se ajunge la un aluat molcut. Atunci se adauga si semintele si se incepe framantarea, cam 10 minute. Apoi, cele 2 linguri de ulei se pun pe planseta si se aseaza aluatul peste, impachetandu-se cu podul palmei, pana ce se absoarbe tot uleiul.
Aluatul se da la crescut, acoperit cu servet de panza, pentru o jumatate de ora, intr-un loc cald.
Cand a crescut, l-am impartit in 16 bucati , carora le-am dat forma de chifle, le-am crestat deasupra, le-am uns cu un pic de apa calduta si le-am dat la cuptor pentru 45 de minute.
Au iesit foarte, foarte bune si crocante, chiar gustoase.
Am cantarit chiflele , greutatea lor variaza intre 45 si 50 de grame fiecare.
Voi mai face pentru ca merita, cu siguranta !
- 10 linguri de faina de grau 650
- 3 linguri faina de secara
- 7 linguri de tarate
- sare
- apa calduta
- 2 linguri de ulei de masline
- 40 drojdie proaspata
- 2 linguri de seminte de floarea soarelui decojite
- 1 lingurita de zahar
Se cerne faina de grau si cea de secara,, se amesteca cu sarea si cu taratele ,se pune si maiaua crescuta si se adauga apa calduta, pana ce se ajunge la un aluat molcut. Atunci se adauga si semintele si se incepe framantarea, cam 10 minute. Apoi, cele 2 linguri de ulei se pun pe planseta si se aseaza aluatul peste, impachetandu-se cu podul palmei, pana ce se absoarbe tot uleiul.
Aluatul se da la crescut, acoperit cu servet de panza, pentru o jumatate de ora, intr-un loc cald.
Cand a crescut, l-am impartit in 16 bucati , carora le-am dat forma de chifle, le-am crestat deasupra, le-am uns cu un pic de apa calduta si le-am dat la cuptor pentru 45 de minute.
Au iesit foarte, foarte bune si crocante, chiar gustoase.
Am cantarit chiflele , greutatea lor variaza intre 45 si 50 de grame fiecare.
Voi mai face pentru ca merita, cu siguranta !