23 septembrie 2012

Biscuiti cu unt, sprițați


Vă mai amintiți câți biscuiți pregăteam pe vremuri, când nu erau atâtea dulciuri în prăvălie? Întotdeauna aveam pe primul raft din cămară un lighean plin de biscuiți. Când copilul nu era la vedere, întrebam: „Unde ești?” Răspunsul venea imediat: „În cămară!”

În amintirea acelor vremuri și pentru că acum copiii sunt acasă, am făcut biscuiți sprițați și i-am pus la loc sigur în cămară!

Simpli și delicioși: 200 g unt, ținut la temperatura camerei, se amestecă bine cu 200 g zahăr, 1 ou, 500 g făină albă de calitate superioară, cunoscută și sub numele de „trei nule” (000), un vârf de cuțit de sare și o linguriță de praf de copt. Ingredientele se amestecă doar cu furculița, pentru a evita încălzirea untului, iar aluatul trebuie să arate ca niște firimituri bine înfăinate. Apoi, se dă la rece pentru o jumătate de oră.

La mașina de tocat manuală se montează dispozitivul special pentru biscuiți, iar aluatul se pune câte puțin și se apasă ușor. Biscuiții vor ieși frumoși și texturați, gata pentru a fi modelați în bastonașe sau coronițe.

Se coc la foc mediu timp de 25 de minute, fără a deschide ușa cuptorului în primele 15 minute.

Rezultatul? Biscuiți delicioși, iar mirosul lor de unt a umplut toată casa!





27 de comentarii:

  1. Minunati!!! O sa fac si eu !!Pupici!! Si o saptamana frumoasa iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  2. Te rog sa ma crezi ca si eu tot in camara as fi stat.Sunt super buni.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dia, hai la mine in camara ca mai fac un lighean de biscuiti!
      Te pup si eu!

      Ștergere
  3. :) Facea mama cate un lighean intreg;ne dadea la scoala,la pachet in fiecare zi!:))

    O saptamana usoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, Adina, dar ce buni erau, nu te saturai de ei!
      Te pup si la fel iti doresc !

      Ștergere
  4. Ioi, dulce amintire din copilarie, da' nu demult era, ca eu stateam in camara si strigam, aiiicccciiiiii!!! Imi dau lacrimile :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ildiko, se pare ca asta este gustul si mirosul copilariei, ma bucur ca ti-au trezit amintiri frumoase biscuitii mei !

    RăspundețiȘtergere
  6. Of, Doamne, vad ca nu numai mie mi-au dat lacrimile! Si mama facea, mititica, biscuiti din astia!...Ce minunatie...

    RăspundețiȘtergere
  7. Doina, daca am declansat asemenea reactii inseamna ca mi-am atins tinta , ma bucur ca va place ideea de biscuiti de casa !

    RăspundețiȘtergere
  8. Daniela, ce minunatie de biscuiti ai facut!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu imi doresc de mult o forma de-aia de pus la masina de tocat ca sa fac si eu biscuiti din acestia, ca tare imi mai placeau si mie cei facuti de bunica! Chiar mi-ai trezit amintiri placute!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pot sa ii coc si in alt fel de forma? Sa ii tai cu forme speciale?

    RăspundețiȘtergere
  11. Elena, eu cred ca se pot face si altfel dar daca nu poti sa ii faci zimtati si vrei sa-i faci cu forma, iti sugerez sa-i intepi cu o furculita , gaurile sa inlocuiasca zimtii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Aseara am facut si eu,in sfarsit! Am folosit faina integrala , iar ideea cu forma coronita a fost o noutate pentru familia mea .Au iesit 2 tavi ......Foarte buni! doinapaula

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doina, ma bucur grozav ca ti-au placut iar forma rotunda este castigatoare, pentru varianta de pus biscuiti la pachet.
      Faina integrala este exceptionala ca si gust, au iesit din start biscuiti digestivi !

      Ștergere
  13. Daca o sa-ti zic ca şi la noi ın casa se faceau destul de des şi cu tot felul de forme, ca ne placea s-o necajim pe mamica, o sa ma crezi ? :)) Fac şi eu nişte biscuiti şpritati, doar ca nu am forma de pus la maşina. Mi-am cumparat o chestie ın forma conica, zimtata la gura, deci ies biscuitii zimtati, exact aşa. Retin ideea cu faina integrala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luminita, spune unde si eu iti trimit cu drag o forma de biscuiti pentru pus la masina de tocat(trebuie sa stiu numarul masinii, mai precis diametrul sitei )! Acuma sunt in pravalie si de inox, pe vremea noastra erau numai din aluminiu .....

      Ștergere
  14. De 3 ani nu va ti dat seama ca reteta nu e buna

    RăspundețiȘtergere
  15. Yamii dulcele copilăriei ,mereu făcea mama ,acum sunt graviduta și mie pofta tare de ei . Mâine îi fac și eu .

    RăspundețiȘtergere
  16. Mi-a promis sotia ca face simbata biscuiti daca reusesc sa gasesc pina atunci o forma de montat pe masina de tocat carne. Stiti cumva ceva magazin in Cluj unde gasesc? Marasti, Gheorgheni? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  17. Domnule Marius Pop, in orice fel de magazin de menaj gasiti forma de biscuiti. Pentru exemplificare, in Piata Marasti, chiar in piata, unde sunt tarabele, sunt 2 magazine de menaj unul langa altul, undeva pe primul aliniament de magazine dinspre strada, cu siguranta ca veti gasi acolo. Mai sigur de atat, pe fostul Doja, actual Regele Ferdinand, vis-a -vis de Posta, inainte de a ajunge la farmacia de pe colt, pe partea dreapta, este un magazin de menaj care are intrare comuna cu o casa de schimb valutar. Acolo gasiti sigur . Va doresc spor la lucru si pofta mare !

    RăspundețiȘtergere
  18. Va multumesc frumos! Am gasit in zona Mercur-cartier Gheorgheni. E si mai aproape de casa. La ~10 lei. Maine ne apucam de treaba.

    RăspundețiȘtergere