29 ianuarie 2012

VARZA A LA CLUJ sau MUSACA DE VARZA ACRA

Fiindca este  iarna si  este frig, merge tare bine o varza a la Cluj!




Pentru asta este nevoie de 1 kg de carne tocata de porc (din spata de porc, nu din aceea gata tocata, grasa ), 2,5 kg de varza  acra tocata, 200 g orez, 2 cepe albe potrivite, piper, foi de dafin, cimbru, si , optional, 300 g costita  afumata cruda. Cine o vrea mai dietetica, poate renunta la costita. 
Varza acra tocata se stoarce foarte , foarte bine in pumni sau cu ajutorul unei site inoxidabile. Se caleste  o ceapa tocata marunt in ulei, pana  ce isi  dezvolta mirosul  si apoi se adauga varza bine stoarsa  si se caleste cu totul   cam 5-7 minute . 
Totul se rastoarna in kukta si se pune la fiert cu apa fierbinte, se adauga 2-3 foi de dafin , o ramurica de cimbru  si un varf de cutit de piper. Se fierbe cam 1 ora. 
Separat, se caleste  o ceapa in putin  ulei, se adauga carnea tocata  , piper, si se caleste   pana  scade toata apa de la carnea tocata  si carnea prinde crusta aurie. Se ia de pe foc  si se amesteca  cu orezul spalat. 


Intr-o tava  inalta, se aseaza  mancarea astfel: o treime din varza  se  aseaza pe fundul tavii, apoi se pune  o jumatate din cantitatea de carne cu orez si jumatate din costita afumata, taiata felii. 







Urmeaza inca un rand de varza, apoi restul de carne cu orez si costita  si se acopera totul cu  ultima treime din varza fiarta. 






Peste mincarea astfel asezata, se rastoarna apa in care a fiert varza, astfel incat ea trebuie sa acopere in totalitate varza, pentru ca orezul sa aiba suficient lichid pentru a fierbe . 




Se da la cuptorul  reglat pe foc maxim pentru  45-50 de minute, pana ce apa scade complet si varza se rumeneste.  


Se serveste  fierbinte, cu smantana  si ardei iute !

4 comentarii:

  1. Of! cu iarna asta! Acum veneam la tine daca nu era asa frig!
    Faci tu niste mancaruri ca le mananc cu ochii nu alta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarna nu e ca vara, zise un celebru orator.....
      Pai numai mincaruri de astea stiu, ce sa ma fac?

      Ștergere
  2. Yummy, tare buna! As manca vreo doua portii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandrina, si trei portii daca e cazul, nu e o problema, numai hai!

      Ștergere