24 mai 2011

Bors de peste


Borsul de peste  este bun si racoritor, plin de legume  si sanatos!
De regula, atunci cind pregatesc pestele, capul si coada  le  ambalez special , tocmai pentru a face un bors !
In kukta pun la fiert legumele : morcov, patrunjel, rosii, ceapa  (verde daca este), mazare, ardei gras verde, ardei gras rosu si sare. In 20-25 de minute sint fierte foarte bine. Dupa asta se, rastoarna intr-o oala,  se pune capul si coada pestelui  si, odata cu ele , o mina de orez si se da in clocot. Cind clocoteste bine, se adauga si   borsul infierbintat si se lasa la fiert. In total, de cind se pune orezul, mai trebuie sa fiarba circa 25  de minute. 
Se ia de  pe  foc si se  aromeaza cu patrunjel si leustean  verde, tocat marunt. Se  acopera cu capac  sa se  infoaie orezul , cam 15 minute. Se serveste cu  ardei iute alaturi !

4 comentarii:

  1. Sunt nenumarate retete de bors de peste. De la o vreme prefer sa fierb mai intai pestele in vasul sub presiune. Fierb un pic mai mult dar fara ca carnea sa se disperseze. Scot pestele si apoi pun celelalte ingrediente ( cu exceptia borsului de casa/putina) la fiert. Astfel gustul/aroma de peste este mai puternic.

    De preferat sa se foloseasca cat mai multe soiuri de peste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Constantin, este o idee foarte buna, o sa incerc si eu metoda ta.
      Stiu ca este ideal sa ai mai multe soiuri de peste dar , aici, in Cluj, este destul de limitata oferta de peste viu,
      Urmatorul bors il fac dupa metoda ta !

      Ștergere
  2. ERATA.
    "fara ca carnea sa se disperseze. " = ...fara sa se disperseze carnea de peste.

    Mii de scuze pentru greseala..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Constantin, stai linistit, am inregistrat erata si te rog sa nu iti faci probleme.
      Multumesc de vizita si de atentie !

      Ștergere