10 mai 2011
Balmos
Pentru ca este luna mai, musai un balmos !
2 litri de jintuiala, 1 pachet de unt , 2 linguri de smantana vartoasa , sare si 200 g de branza de oaie, acestea sunt ingredientele cu care balmosul iese nemaipomenit !
Daca linga el se afla un castron cu supa de salata verde sau de ciorba de dovlecei, atunci te omenesti corespunzator !!!!
Se pune la fiert jintuiala, se adauga sarea, untul , smantina si branza de oaie . Cand clocoteste , se adauga in ploaie(slobozit) malaiul (circa 500 g) , se amesteca bine si se fierbe cam 30 de minute, amestecand mereu, sa nu se prinda de vas.
Se desarta intr-un vas si se lasa la racit, ca sa se inchege. Fiind foarte gras, balmosul se va desprinde de marginile vasului.
Este bun si delicios acest balmos, cam gras intr-adevar , pentru cine are voie sa manance de toate. Daca sunteti cumva la dieta si nu vreti sa stricati randuiala, atunci facem un balmos fara adaosuri, numai din jintuiala . Si aici, reteta este simpla : 1 l de jintuiala, sare si 400 grame de faina de malai. Este foarte bun si asa, are gust usor acrisor si se mananca, la fel, simplu sau cu supa de salata verde ori ciorba de dovlecei.
Poftiti la masa !!!
no amu era s-o fac de oaie. din obosala pe care o am in cionte, era sa nu observ ca aveti reteta asta si sa va zic ca nu sunteti ardeleanca daca nu aveti postat BALMOSUL.
RăspundețiȘtergereFelicitari inca odata.
Nu-i bai de o faceai de oaie, tot de oaie e si jintuiala !
RăspundețiȘtergereEu tot spun ca sint moldoardeleanca da nu ma crede nimenea !
Multumesc de aprecieri !
Jintuiala oare nu poate fi pastrata un termen mai lung ?
RăspundețiȘtergereAlbinuto, dupa parerea mea, s-ar putea sa se poata pastra congelata, pentru ca daca oricum se fierbe, atunci surplusul de apa din gheata s-ar evapora si sa stii ca mi-ai dat o idee pe care cu siguranta o sa o aplic anul viitor, merci!
RăspundețiȘtergere