Simple sau umplute, aceste împletituri sunt tocmai bune pentru un wekend. Nu foarte dulci dar foarte gustoase și aromate, eu le-am umplut cu brânză Focșani, au ieșit delicioase. Umplutura sărată s-a combinat tare bine cu aluatul dulce.
Aluatul, cel clasic
de cozonac:
- 1250 grame
făină albă de calitate superioară
- 14 gălbenușuri
- 250 grame zahăr
- 75 grame
drojdie proaspătă
- 200 ml lapte
bătut
- 365 ml lapte
călduț
- 250 grame unt
de 82% grăsime
- esență de rom
și vanilie
- coajă rasă de portocală și lămâie
- zahăr vanilat 2 pliculețe
Drojdia, frecată cu 1 linguriță de
zahăr pudră, se pune peste făina opărită dar numai atunci când este aproape
rece. Se amestecă bine aceasta maia si se lasă la crescut,
aproape de sursa de caldura, 15 minute, sau, în cuptorul cu microunde,
nepornit.
Făina se cerne de trei ori, împreună cu sarea.
Separat, gălbenusurile, zahărul, laptele batut, restul de lapte dulce caldut ,
coaja de lămâie si portocală, zahărul vanilat se pun in blender și se amestecă
bine.
După ce maiaua a crescut, se pune în blender câteva minute ca să se
omogenizeze si apoi se toarna peste făină. Se omogenizeaza si se incepe
framantatul.
Cel mai usor si mai simplu de framantat manual este sa vă înmuiati
mâinile în untul topit si călduț din castron, pe măsura ce
frământați. Astfel, aluatul se frământă mult mai usor , untul se
încorporează treptat și, după ce este copt, aluatul se va rupe fâsii, adică va
fi crescut foarte bine. Când ați terminat de încorporat untul, ați
terminat si cu frământatul, aluatul deja se va dezlipi de pe mâini si este gata
de pus la crescut, fie in apropierea unei surse de caldură, fie in cuptorul
calduț, cu usa cuptorului închisă, ca să fie ferit de curent. Aluatul se lasă
la dospit până ce își dublează volumul.
Pentru frământatul la mașina de pâine, se face exact la fel doar că untul se pune în cuva mașinii și aluatul omogenizat se pune peste el. Se frământă o oră. Pentru frământatul la robot, la fel ca la manual, se pun untul pe rând, până la completa încorporare.
După ce aluatul a crescut suficient, se pune pe masă, se împătură în 3 de 2 ori și se mai lasă la crescut 20 minute.
Aluatul se
împarte în 8 și se se întind foi cam de jumătate de centimetru grosime.
1 kg de brânză sărată se omogenizează cu 4 gălbenușuri și se împarte la 8, apoi se pune peste aluat, nu înainte de a presăra puțin gris peste foaia întinsă. Se fac 8 suluri egale, care se vor împleti în 2, deci, vor ieși 4 împletituri.