20 martie 2016
Cornuri cu merisoare
Pentru ca am primit oua de la tara, am facut cornuri cu merisoare si cozonac cu rahat si merisoare. Aluatul este portocaliu, poza de la cozonac este pentru exemplificarea culorii.
Foarte gustoase, deosebite la aspect, dintr-un kilogram de faina au iesit 36 de cornuri .
Aluatul de cozonac este cel pe care il fac dintotdeauna, cu reteta integral prezentata pas cu pas aici.
Aluatul l-am impartit in 6 bucati egale, cantarite. Fiecare bucata am intins-o pe blat, in forma rotunda, apoi am impartit cercul in 6, cu un cutit de pizza. Deasupra fiecarui triunghi am presarat merisoare uscate, am rulat triunghiul de la baza mare spre varf, le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa la crescut, pana isi dubleaza volumul, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit astfel : 15 minute la 175 de grade si apoi inca 30 de minute la 160 de grade. Dupa ce s-au copt, se pun pe un gratar si se acopera cu prosoape de bumbac, pana la racirea completa.
Foarte usor de facut, usor de manipulat, bune de pus la pachet, stau si in congelator fara probleme, aceste cornuri reprezinta o alta varianta de folosire a aluatului de cozonac. Bineinteles ca se pot face si cu nuca, si cu rahat, si simple. Copiii vor fi incantati sa aiba un astfel de corn la pachetul de scoala.
05 martie 2016
MUCENICI MOLDOVENESTI (SFINTISORI) - reteta revazuta si modificata pentru 2016
Reteta este una de baza, revazuta si completata cu modificarile facute de-a lungul timpului.
Pentru aluat folosesc 1 kg de faina alba superioara, 200 g zahar ,1 lingurita de sare, 60 g drojdie proaspata , 330 ml de lapte dulce, 160 ml de lapte batut, 8 galbenusuri ca aurul, coaja de la o lamaie si o portocala, zahar vanilat 2 pachete, 1 fiola de esenta rom si una de vanilie de la Dr.Oetker, 200 g de unt topit, 50 ml ulei de buna calitate iar pentru uns , miere de albine si nuca prajita si macinata.
Se face maiaua adica 100 g de faina se oparesc cu 200 ml de lapte clocotit si se rasfira repede, ca sa se raceasca. Alaturi, drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pana ce se lichefiaza si se amesteca cu faina oparita dar racita , apoi se lasa la crescut cam 15 minute, la cald. Creste foarte bine daca puneti castronul in cuptorul cu microunde (fara ca el sa functioneze).
Intre timp, galbenusurile, zaharul, untul topit (rece), coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, esentele, laptele, laptele batut le amestec in blender
dupa care pun si maiaua, amestec bine si pun peste faina cernuta de 3 ori, cu sare cu tot. Amestec bine pana devine omogen si pun la framantat in masina de paine pentru o ora (daca nu aveti masina de paine, framantati manual pana ce aluatul de dezlipeste de maini si de vas). Aici as mai face o modificare, inainte de a face mucenicii in 2016, in ajutorul celor care nu au masina de paine sau care framanta mai mult de 1 kg de faina . Astfel, untul topit nu il mai amestecati in blender cu celelalte ingrediente , lasati-l asa, in castron si va inmuiati mainile in el pe masura ce framantati. Astfel, aluatul se framanta mult mai usor , untul se incorporeaza treptat si, dupa ce este copt, aluatul se va rupe fasii, adica va fi crescut foarte bine.
Daca folositi unt cu 82% grasime,daca doriti, puteti renunta la cei 50 ml de ulei, este suficienta grasimea, in ambele cazuri, si la framantatul in masina si la cel manual.
Dupa o ora, scot aluatul, pun uleiul pe sub el si il impatur , batindu-l cu dosul palmei, pana ce incorporeaza tot uleiul si dam iar la crescut, pentru inca 20 de minute.Daca renuntam la ulei, atunci aluatul doar se impatura de 2, 3 ori se se mai lasa la crescut 20 de minute.
Urmeaza confectionatul mucenicilor: se intinde aluatul in foaie subtire, se ruleaza strans si apoi se face snur, care se impleteste in 2
se face colacel
si se apuca de capete , se invarteste si se transforma intr-un opt
, se mai ung odata cu ou, ca sa acopere si partile de aluat crescut si dupa aceea se coc 45 de minute la foc potrivit (nu deschidem cuptorul 25 de minute).Pentru cine are cuptor electric, temperatura se programeaza in mod diferit , astfel, primele 15 minute se lasa la 175 de grade iar urmatoarele 30 de minute se lasa la 160 de grade, pe turboventilator.
Se scot pe gratar (nu este nici o problema daca s-au lipit intre ei, se separa foarte usor cand sunt copti) si, cat sunt inca fiebinti , se ung cu miere de albine din belsug
si apoi se presara cu nuca prajita
si macinata.