29 septembrie 2015
Pui picant in crusta de fulgi de porumb
Uneori vrei sa mananci altceva, ceva bun, dar nu prea stii ce. Cam asa se defineste pofta pentru puiul facut in crusta de fulgi de porumb. Si bun, si gustos, si dietetic, si ca la KFC, asa, cate putin din toate.
Din puii crescuti de noi, cu carne frageda si gustoasa, am ales aripile si pulpele, taiate in bucati.
Am pregatit o farfurie cu faina de grau, o farfurie cu 3 oua batute bine cu 5 linguri de lapte si cu condimente si o farfurie cu fulgi de porumb sfaramati.
Masura condimentelor a fost lingurita si combinatia a fost asa : 1,5 sare, 1 maghiran, 1 piper, 1busuioc uscat si macinat , 1 oregano uscat si macinat, 1 pudra chilli, 4 boia de ardei afumata , 1 praf de usturoi.
Bucatile de carne, zvantate, se trec prin faina, apoi prin oul condimentat iar la urma, prin fulgii de porumb, in strat generos.
Le-am pus pe hartie de copt si , in cuptorul preincalzit, la 200 de grade, au stat timp de 40 de minute,
Totul a fost foarte bun, amestecul de condimente a intrat in carne si a aromat-o. Carnea , sub invelisul crocant, a fost foarte suculenta ,picanta si gustoasa. Nu gatim in fiecare zi asa , dar, pentru un wekend, a fost o mancare perfecta .
26 septembrie 2015
Rulouri cu mere - intre strudel si invartita
Este deja toamna ,piramidele de mere de pe tarabe imi fac cu ochiul, si, mai de musai, mai de voie buna, ma apuca vrednicia si fac ceva bun cu mere , sa se umple casa de miros de scortisoara si mere.
Astazi, dupa ce m-am documentat si inspirat de pe diverse bloguri si grupuri culinare , unde gospodinele ne impartasesc din secretele bucatariei lor, am ales sa fac ceva intre strudel si invartita, niste rulouri cu aluat crocant.
Astfel, pentru 4 rulouri, am facut un aluat din 480 g faina alba trei nule, 240 ml de apa ,8 linguri de ulei ,2 linguri de otet si un strop de sare.Framantat pana ce s-a desprins de pe mana, am lasat aluatul la odihna o ora si jumatate, intr-un vas de sticla, acoperit partial cu folie alimentara .
Separat, am calit merele curatate (cam 1,5 kg)si taiate feliute subtiri, cu o lingura de unt , scortisoara si 3 linguri de zahar, pana ce nu a mai fost nici un pic de zeama .
Rulourile puse pe hartie de copt, le-am uns cu galbenus de ou amestecat cu putin unt topit si am crestat usor aluatul in partea superioara, ca sa iasa aburii.
Am pus la copt in cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru 40 de minute.
05 septembrie 2015
Carnati cu carne de curcan
Nu, nu a venit Craciunul, nici macar frigul si , totusi, am facut carnati ! Doar am probalit, sa vad ce si cum, sa stiu ce am de facut la iarna, cand va fi frig. Nu de alta, dar, am taiat curcanii si curcile de anul asta. Am hotarat ca pe curci scrie CARNATI, asa ca am facut de proba, sa vedem ce gust or avea.
Am facut din 3 kilograme carne de curca (jumatate piept , jumatate pulpa superioara )si 3 kilograme carne de porc de lucru. Le-am tocat amestecat, prin sita mare , amestecat cu 120 grame de sare, 2 capatani de usturoi tocate si facute pasta , 12 grame piper negru macinat si 2 lingurite de boia de ardei afumata. Toate trebuie framantate bine, bine (usturoiul l-am lasat inauntru de data asta ) .Carnatii i-am facut cu mate de porc si i-am lasat peste noapte in frigider , pe un gratar, ca sa se zvante. Fiind foarte cald, nu incape discutie de afumat, asa ca,
i-am pus la congelator, vidati. Am prajit cativa, pentru degustare, ca sa aflam ce am facut, bine sau nu. Au iesit exceptionali ca si gust, condimentati si aromati.
In concluzie, anul acesta carnatii vor fi in parte egala carne de porc cu carne de curca, doar ca, in iarna, le vom da si un fum usor.
Pentru consum imediat, se pot face si vara, gustosi si sanatosi, nu din pravalie, plini de E-uri.
02 septembrie 2015
Taitei in lapte - dulcele copilariei
Daca inchid ochii, si acum vad dulapul tip masa din bucataria de vara, plin de strachini cu taitei in lapte, un dulce la indemana , care ne potolea pofta de bunatati. Umplea mama strachinile, le lasa la racit, le punea in dulap si zavora dulapul, sa nu apuce pisicile sa isi bage botul.
Lua 1 litru de lapte , dar, il indoia cu apa si asa se inmultea numarul strachinilor din dulap iar noi mancam dietetic, fara sa stim.
Sa incep asa : am taiat curcile, alea erau pline de oua, asa ca, am facut taitei de casa, dupa care am pus repejor la facut si o portie generoasa de taitei in lapte.
Taiteii, reteta clasica : 60 g ou + 90 grame de faina , framantat, lasat sa odihna apoi , la masina ,confectionare taitei subtiri.
Mai simplu de atat nu se poate: se pune laptele la fiert, se indulceste (eu am pus indulcitor),se pune si un vard de cutit de turmeric pentru o culoare aurie iar cand clocoteste, se adauga taiteii si se lasa la fiert timp de 10 minute. Fara adaosuri de arome, simplu. Dupa ce au fiert, se ia vasul de pe foc, se lasa acoperit 15 minute si abia apoi se desarta in alt vas. Se pot manca simplu sau, cu adaos de marmelada de caise, acrisoara.
Au iesit extraordinar de gustosi, simpli si minunati.