Pentru această rețetă, se pregătesc 6 bucăți de macrou: se curăță, se spală și se taie în rondele de aproximativ 2 cm grosime. Eu le tamponez ușor cu un șervet de bucătărie, pentru a le usca puțin.
Separat, se taie 5 cepe mari în rondele subțiri. Într-o cutie cu închidere ermetică, se așază ingredientele pentru marinată, alternând straturile: se pune un strat de ceapă, apoi un strat de pește (bucățile trebuie să fie destul de înghesuite), iar ultimul strat trebuie să fie de ceapă.
Pentru marinată, amestecă 350 ml oțet de vin (eu am folosit oțet roșu) cu 700 ml de apă, o lingură de sare, 4 foi de dafin, boabe de piper, o linguriță de piper măcinat și o jumătate de linguriță de pudră de chili. Se fierbe acest amestec, se lasă la răcit, apoi se toarnă peste pește și ceapă. Se închide ermetic cutia și se lasă la frigider pentru 3-4 zile, după care preparatul se poate consuma.
Peștele pregătit astfel este foarte gustos și se păstrează bine aproximativ o săptămână.
Maine o incerc
RăspundețiȘtergereEu nu fierb otetul il pun asa cum e pur si restul ingredientelor si se marineaza de pe o zi pe alta dar am sa incerc sa pun dublu apa fata de otet dar tot nefierte mai pun boabe de mustar, masline si am sa le pun intr-un recipent de sticla!...
RăspundețiȘtergerePestele macrou sau ((hering il cumpar pentru ca e plin de icre) il dezghet in apa cu sare grunjoasa neiodata ca sa-si pastreze toate proprietatile!...
RăspundețiȘtergereO sa incerc si eu!
ȘtergereEu am otet de mere.Nu merge oare ? Iar daca tb musai otet de vin,conteaza daca e alb sau rosu ? Multumesc,Anca.
RăspundețiȘtergereAnca, trebuie sa fie otet de vin de 9 grade. Nu conteaza culoarea. otetului, am facut cu ambele culori si a iesit la fel de bun.
ȘtergerePestele trebuie tinut in sare grunjoasa, de pe o zi pe alta, la frigider.
RăspundețiȘtergerePestele isi ia sare atat cat ii trebuie. A doa zi se spala si se continua aceasta reteta, la marinata in loc de sare se pune zahar.
Pe cand eram copil, bunica facea o reteta asemanatoare din scrumbie si era delicioasa!!! multumesc pentru ca prin reteta publicata de dumneavowstra am putut sa prepar si eu aceasta delicatesa, reteta pe care o folosesc si la pestii mici, gen sabioara ,albitura in general. Este minunata ! Multumim mult!!! Cu drag Mihai !!!
RăspundețiȘtergereMIhai, eu iti multumesc pentru ca ai avut amabilitatea sa poposesti pe blogul meu.Reteta este intr-adevar minunata si ma bucur ca ai incercat-o !
Ștergerestie cineva la ce temperature se poate pastra marinada si cat de mult timp?
RăspundețiȘtergeremerci!
Pestele pregatit astfel il tin numai in frigider si nu mai mult de trei saptamani.
RăspundețiȘtergereCând se găsea din abundenta stavride și hamsia, pregăteam conserve pentru iarna astfel :după ce îl curatam de mate și rupeam capetele îl puneam cu sare grunjoasa multa 12 ore,apoi îl scoteam din sare îl puneam în oțet încă 12 ore. După îl puneam în borcane de 0,400g le puneam foi de dafin, piper și le umpleam cu ulei, le puneam capace s-au celofan și le fierbem la bainmari. Mâncam din ele pana în primăvară .
RăspundețiȘtergere