30 martie 2012
Ciorba de fasole bobi cu cimbru si taitei de casa
Aceasta ciorba imi aminteste de copilarie, era des facuta in casa, doar atit ca mama avea intotdeauna bors proaspat, acru si aromat, cu care o acrea.
Fasolea bobi (bobii de fasole verde dar merge si fasolea boabe uscata ) impreuna cu zarzavatul (morcov, patrunjel, rosii, ardei gras, gogosar, mazare ,ceapa ) si cu o ramura mare de cimbru si o lingura de ulei de masline se pune la fiert in kukta , pentru o jumatate de ora.
Dupa aceasta, se rastoarna intr-o alta oala, se pune o jumatate de litru de bulion , se asteapta sa clocoteasca si se pun taiteii de casa, se mai lasa cinci minute si dupa aceea se da de pe foc, se presara patrunjel verde si se acopera pentru alte 10 minute.
Ciorba se maninca aproape rece,cu paine de casa si cu ceapa rosie alaturi , este o excelenta ciorba de post pentru cine tine postul dar si pentru ceilalti.
Este tare usor de facut si tare, tare buna !
25 martie 2012
Somon cu legume la cuptor
Tacimul de somon inca este rezonabil si bun , am gasit proaspat si frumos, l-am portionat, am pus pe fundul vasului un strat de legume ,
peste ele pestele condimentat bine
si peste peste inca un rind generos de legume.
Am sarat si condimentat inca o data totul si am pus un pahar de apa, 2 linguri de ulei de masline , am pus folie peste vasul ceramic si apoi am dat la cuptor pentru 50 de minute, la foc mare.
A iesit foarte, foarte bun si gustos!
11 martie 2012
Ficatei cu usturoi si mamaliguta
Simplu, delicios si rapid: se pune un pic de ulei de masline la incins intr-o tigaie, se adauga ficateii spalati si se acopera cu un capac .Cam in 2 minute, se trage deoparte , se lasa sa se domoleasca uleiul si se intorc ficateii pe partea cealalta, se adauga si vreo citeva bucatele de carnati de casa (pentru cine nu este la dieta ) si se pune din nou pe foc.
Se lasa pina ce nu mai este deloc apa si totul este rumen. Se trage deoaparte, se pune sare, piper si o mana de usturoi taiat marunt, se acopera si se mai lasa 5 minute, ca sa se aromeze.
Cu mamaliga alaturi si ceva castraveti murati, este o adevarata minunatie !
02 martie 2012
Salata de fasole boabe imbogatita cu de toate
Am facut o salata cu de toate, bogata si delicioasa !
Am fiert fasolea boabe in apa cu sare (fasolea a fost congelata verde) cam o jumatate de ora in kukta.
Am scurs si am inceput constructia salatei :
intii si intii am taiat 2 cepe rosii mari
Peste ceapa am pus fasolea, 2 cutii mici de ton maruntit in ulei, 1 cutie de boabe de porumb dulce, 1 castravete verde taiat cubulete, 2 rosii si la urma 4 oua fierte tari.
Peste toate astea am pus sare, piper , ulei de masline si otet de vin.
A iesit foarte , foarte buna si poate fi si de post, pentru cine tine, daca scoatem tonul si ouale din compozitie !