04 martie 2011

ECLER

Eclerul  este  o prajitura  rapida , simpla si  buna pe care o  mincam cu mare placere!
Aluatul este simplu, pentru o tava de aragaz  avem nevoie de 250 ml apa,  100 ml ulei, 3 oua (trebuie sa fie mari, iar daca sint mici atunci se pun 4 oua) , 125 g  faina de grau de calitate superioara, 000  si o  jumatate  lingurita de sare. Apa, impreuna cu uleiul  si  sarea se pune la fiert. La primul clocot, se ia  de pe foc  oala si  se pune  toata faina, se amesteca repede  , se aseaza oala iar pe foc(nu direct pe flacara) si se mai  amesteca pina ce se aluatul  se   dezlipeste de fundul oalei. Se  raceste  pe apa rece, amestecind continuu iar cind este aproape rece, se pun ouale pe rind, pina ce se inglobeaza toate in aluat si acesta devine omogen, destul de moale. 
Din aluat, cu cornetul   se fac  bastonase de circa 10 cm,  care se  aseaza in tava neunsa si   la distanta de 3 cm intre ele. Se coc  30 de minute, primele 10 minute la foc  mare si 20 de minute nu se deschide usa cuptorului. 
Ele  cresc frumos si devin aurii. Se scot din cuptor si se lasa la racit la cald, in bucatarie. 
Taiate pe jumatate pe lungime,  se vor umple cu   crema de vanilie( 3 galbenusuri se bat bine cu 200 g de zahar pe o cratita cu apa clocotita, pina ce compozitia arata ca o smintina subtire, se da de pe foc, se adauga vanilia si se lasa la racit. Cind compozitia este aproape rece, se inglobeaza untul pina la omogenizare) sau, mai rapid, cu o budinca de vanilie imbogatita cu  un pachet de unt.
Pudrate  cu zahar pudra si decorate cu un pic de ciocolata, eclerurile sint  foarte gustoase .
Daca mai  ramin pe a doua zi, atunci ele se pastreaza  acoperite cu folie pentru  ca altfel se usuca prea tare.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu