06 aprilie 2015

CIORBA DE BURTA

Ciorba de burta  este de regula o ciorba de sarbatoare sau mai bine zis, destul de rar facuta.
O fac in 2 etape : prima  etapa o constituie  fiertul  zarzavatului ( morcov, patrunjel, ceapa si  cartofi) impreuna cu   un os de vita .Se pune sare , piper si un varf de cutit de turmeric  la fiert, ca sa fie  gustoase legumele pe care le folosesc ulterior la o salata boeuf sau la chiftele din legume .  Ideal este  sa se fiarba in oala cu presiune, ca sa iasa gustul ala grozav de os fiert. 
Dupa ce au fiert, incepe a doua etapa , astfel incat  le strecor  si in zeama ramasa pun la fiert burta (este prefiarta, taiata in bucatele ). Cand este fiarta,pun  in oala  otet ,  zeama de lamaie  si  ardei  iute dupa gust si  las sa mai dea un clocot bun. Abia acum incepe partea de gust, adica  dresul  ciorbei: intr- o oala   bat  bine 3 galbenusuri  impreuna cu   300 g smantana (asta poate fi inlocuita cu iaurt cremos )  , o jumatate de pahar de apa rece, usturoi  tocat si  maruntit fin, fin  si  incep, cu polonicul , sa pun incet  ciorba clocotita peste dresura, pana  ajunge sa fie  toata clocotita si apoi  rastorn totul inapoi  in  oala, tot asa, cu plonicul.  Asa nu  se va taia dresura si  ciorba va avea un  aspect cremos. Separat, am ras un morcov si l-am  incins intr-o tigaita, impreuna cu  2 linguri de ulei pana ce  uleiul se coloreaza. Peste morcov se pune un polonic de ciorba fierbinte , ca sa se dilueze  si  apoi se strecoara  zeama  in ciorba. Va avea o culoare aurie, splendida, ajutata si de turmericul pus la inceput.  
Se  da  jos de pe foc si  se aromeaza cu  leustean  verde tocat marunt, se acopera si  se lasa asa  15 minute, ca sa ia gustul  leusteanului. La noi  in casa  despre leustean se spune ca este buruiana care miroase a ciorba de burta si este foarte, foarte folosit. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu