duminică, 10 septembrie 2017

Supa de rosii coapte


2017 este , incontestabil, anul rosiilor. Mici sau mari, rotunde sau alungite, cu o paleta de culori demne de un mare pictor, de la roz pal, la roz intens, portocaliu sau rosu aprins, anul acesta am avut de toate.S-au luat la intrecere cu trandafirii in coloristica, pentru ca, la noi, trandafirii, condurasii si rosiile convietuiesc minunat .




La atata abundenta, nu ai cum sa nu faci bunatati. 
Bunatatea zilei este supa de rosii coapte. 
Simpla , buna, deosebita .
Rosiile  taiate , circa 1,5 kg, se pun intr-o tava, amestecate cu ceapa taiata  felii ( 2 cepe mari) , 3 catei de usturoi, 2 ardei grasi , taiati fasii, sare, piper si ulei de masline. 
Totul sta in cuptor 40 de minute, si la final asa arata :

Se adauga 2 cani de apa fierbinte si se mai lasa in cuptor 10 minute. 
Dupa ce s-a racit putin, se rastoarna totul in blender si se marunteste la viteza mare.
Se mai condimenteaza in functie de gust si se aromeaza cu busuioc verde taiat marunt. 
Acuma, pentru cei care nu agreeaza semintele si vor o supa fina, se trece supa prin strecuratoarea de inox. 
Atat este de buna, incat am inceput sa imi fac provizii pentru iarna, am preparat cateva  astfel de tavi, am portionat legumele si le-am pus la congelator. Vor fi folosite la supa, la sos pentru paste, la orice. 

duminică, 6 august 2017

Pastrav in unt , cu mamaliga si mujdei natur


Pentru ca este duminica si este si foarte cald,meniul de azi este unul simplu, delicios si  deosebit de gustos..
Pastravul, adus direct de la Pastravaria Bologa, a fost curatat , spalat si tamponat usor cu hartie absorbanta.
Intr-o tigaie antiaderenta, am pus  un cubulet de unt si am asteptat sa se topeasca, apoi, am pus pestele si am acoperit cu capac.  Focul este iute, ca sa  se faca o crusta  crocanta  deasupra pestelui. Dupa 5 minute, am intors pestele cu o paleta mare, tot pentru 5 minute. Teoretic ar fi gata, dar, depinde de marimea pestelui. Daca este mai mare, adica undeva la 500 grame/bucata, atunci mai trebuie intors odata.

Dupa ce se scoate din tigaie, se sareaza si se pipereaza, lasandu-se astfel 5 minute, cu capac. 
Separat, mamaliga moale, adica 100 g malai grisat la 500 ml de apa. Usturoiul face toate paralele : cateii de usturoi de curata si se maruntesc, se bat bine cu sare si apoi, ca si la maioneza, se adauga 2 linguri ulei de masline. Se pune un varf de cutit de boia de ardei iute, facuta in casa si apoi se stinge totul cu apa fierbinte, pentru o mai buna digestie. 
Sa va mai spun ce gustoase au fost bucatele ? Delicioase si simplu, simplu de facut !!!
Poftiti la masa !!!

luni, 12 iunie 2017

Cartofi noi,cu rozmarin, la cuptor

La vremea asta sunt buni cartofii noi, gustosi si  usor de facut.
Ideal ar fi fost sa am cartofi mici, sa ii pun intregi in cuptor , dar, pe piata, cei mai proaspeti erau cartofii mari, rosii, asa ca nu am  stat pe ganduri. 
Curatati si spalati, cartofii se taie in feliii generoase, cam de 1,5 cm grosime si se pun intr-un lighean.
Peste ei se adauga sare, usturoi granulat, boia de ardei iute  , ace de rozmarin si ulei de masline. Bine amestecati, se aseaza in tava, pe hartie de copt si se lasa in cuptor, la 220 grade, circa 30 minute. Nu trebuiesc intorsi, se rumenesc uniform si se patrund foarte bine. 


Sunt foarte gustosi, se pot manca simpli, cu sos de usturoi facut cu smantana  , cu salata mixta, cu salata de varza, cu muraturi sau ca garnitura la ceva  carne. Oricum ar fi mancati , sunt deliciosi  si foarte simplu de facut. 

duminică, 11 iunie 2017

Ciuperci brune, cu unt , rozmarin si usturoi

Ne plac ciupercile, indiferent de forma sau culoare. Azi le-a venit  randul ciupercilor brune. Deosebite ca gust si aspect, simple si delicioase. 
Asadar, 1 kg de ciuperci brune, curatate bine (nu spalate- acolo unde a fost cazul am folosit cutitul pentru a le curata ) , taiate in 2, au fost puse in tigaia antiaderenta cu 30 g unt taiat in  bucatele.
Cand s-a topit untul, am amestecat bine si am pus sare , am mai lasat 5 minute si am adaugat o mana de usturoi verde taiat marunt. Ciupercile deja s-au inmuiat mult de la sare si se scalda intr-un sos de unt si zeama lor . Acum e momentul rozmarinului,proaspat cules din gradina . Desfacut in ace subtiri, se  imprastie  peste ciuperci si se amesteca bine, dupa care se ia tigaia de pe foc, se amesteca un catel de usturoi taiat marunt si se pun capacul. Se lasa asa pret de vreo 10 minute. 

Sunt extraordinare la gust. Ciupercile se comporta ca un burete, care a absorbit gustul minunat de unt, sarea le-a inmuiat usor iar rozmarinul si ustoroiul le-au aromat . 
Poftiti la masa !

luni, 5 iunie 2017

Gem de capsuni dietetic, fara zahar


La vremea aceasta tarabele din piata sunt pline de capsuni, la pret convenabil, semn ca sunt pe sfarsite .
Pentru ca sunt coapte si aromate, am luat pentru gem.
De data asta, gem fara zahar, ca sa fie cat mai dietetic si mai accesibil copiilor.
Asadar, am avut 2 kilograme de capsuni, pe care le-am spalat , curatat de codite si taiat in bucatele  .
Din 1,5 kg mere zemoase, curatate  doar de cotor nu si de coaja , am facut suc de mere.
Sucul astfel obtinut se pune la fiert, in cratita cu fund dublu si, dupa 20 de minute de fierbere, la foc mic, am adaugat si capsunile. Din momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat pana ce s-a ingrosat, cam 40 minute, amestecand  din cand in cand, sa nu se prinda. 
Am pus gemul fierbinte in borcane sterilizate si apoi le-am capsat, le-am pus 5 minute pe capac, sa se videze  si, ca o masura de garantie, dat fiind faptul  ca este fara zahar si conservanti, am sterilizat  borcanele  in baine -marie timp de 30 minute. 
Ideal este sa se pune gemul in borcane mici, de maximum 200 grame.
Este foarte dulce si aromat, ideal pentru gustarile copiilor, la clatite, peste gris cu lapte, peste budinca ....poate fi folosit la orice. 

duminică, 4 iunie 2017

Clatite dulci cu urda si branza de vaci




La vremea asta, urda este foarte, foarte gustoasa si dulce. Te imbie , cu mirosul ei deosebit, sa faci ceva bun. Azi, clatite dulci, cu urda si branza de vaci. 
Clatitele, in varianta simpla : 2 oua, un praf de sare, o lingura de ulei, 2 linguri de smantana fermentata, cam 500 ml apa minerala si de rest faina alba, pana se ajunge la consistenta unei smantani subtiri. Obligatoriu trebuie lasat aluatul sa se odihneasca. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, ideal intre 15 si 30 minute. 
Se coc clatitele 


si se lasa la racit, ca sa devina foarte elastice
Separat, branza de vaci si urda (cate 500 grame din fiecare )se trec prin sita de inox,se amesteca bine cu 2 oua , 3 linguri de zahar,coaja rasa de lamaie  si esenta de vanilie.
Se pune branza peste clatite , se ruleaza atent, sa nu pocneasca din cauza umpluturii  si se cladesc pe un platou 
dupa care se aseaza in tava , pe hartie de copt, ca o placinta rotunda 

2 linguri de smantana se bat bine cu 1 ou , compozitia se intinde   pe deasupra clatitelor cu o pensula 

dupa care se da la cuptor, pentru 30 minute, la foc mijlociu sau la 175 grade, pana ce se rumenesc deasupra.

Se lasa putin la racit, cu ajutorul hartiei se scot  din tava si se mai lasa cam 15 minute, pana ce se poate taia corect, cu branza inchegata .
Poftiti la masa !

duminică, 14 mai 2017

Pastrav la cuptor cu garnitura de cartofi noi

Pentru ca este duminica, suntem acasa si mancam bunatati ! Astazi, bunatatile zilei sunt pastravul si cartofii noi .
Asadar, pastravul, de la PASTRAVARIA BOLOGA, exceptional ca si gust,  cu o preparare simpla: pestele curatat  se perpeleste  in ulei de masline incins , 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealalata. Acuma, no, se mai ia pielea uneori, depinde de cat de mare e tigaia, de cat de incins e uleiul de masline, de cat de indemanatic e bucatarul......
Separat, morcovii si patrunjelul radacina se curata si  se taie fasii subtiri, dupa care se soteaza rapid in ulei de masline, pret de 3 minute . 

Intr-o tava se  pune hartie de copt, se aseaza  legumele sotate si peste ele ceapa verde taiata marunt. 
Se aseaza  pestele perpelit in ulei, se umple pestele cu bucatele de unt si rozmarin, se sareaza si se pipereaza totul.Peste peste se mai pun cozi de ceapa . Se da la cuptor totul pentru 30 de minute .



Separat, cartofii noi  se curata si se taie cubulete mai marisoare, cam de 2-3 cm. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare, pentru 25 minute. 



Intr-un tocator electric punem usturoi curatat, patrunjel verde, o lingura de smantana si cateva bucatele de unt. 

Cand sunt fierti, cartofii se scurg, peste ei se pune sosul de usturoi si patrunjel si se amesteca bine, dupa care se lasa acoperit vasul pentru 10 minute.Este o mancare delicioasa iar la servire, se presara peste ei sare si piper. 
Sa va mai spun cat de buna a fost mancarea ? Exceptionala, gustoasa si  de sezon !


Spuma de capsuni in cosulet de ciocolata



Pentru ca ne ispiteste mirosul capsunilor din piata, desi nu au gustul de odinioara si nici dulceata, am vrut sa fac ceva  cu capsuni. Am ales varianta simpla si comoda,
200 grame de ciocolata neagra am topit la bain-marie  si cu  o pensula de silicon am uns uniform  cu  ciocolata interiorul a   8  forme de briose din silicon.Cu putina bunavointa, mai ieseau 2 cosulete, deci se pot lua in calcul 10 cosulete. Le-am pus pe o tava  de inox in frigider, cam 15 minute, dupa care le-am scos si am pus si ciocolata ramasa, Au stat la frigider cam 2 ore, astfel ca atunci cand am dat jos formele, au ramas cosuletele de ciocolata intacte.
Separat, am pus 100 ml de apa la fiert cu 4 linguri de zahar si le-am fiert pana ce s-a ingrosat siropul (picatura de sirop se face margea in paharul cu apa rece)  si , siropul fierbinte, l-am turnat peste 4 albusuri batute spuma tare  la robot. In timpul acesta robotul bate in continuare albusurile, pana ce se racoreste bezeaua .
Capsunile , cam 400 grame ,  le-am transformat in piure , le-am amestecat cu un pliculet de gelatina dizolvata si le-am adaugat in bezea.
Cu spuma aceasta am umplut cele 8 cosulete  si 2 cupe mari de sticla..
Foarte gustoase si aromate, aceste cosulete pot fi un desert simplu si rapid  !

sâmbătă, 6 mai 2017

Balmos cu miez de cas

  



 A venit luna lui  mai, luna in care gasim fara probleme jintuiala. 
Azi am  mancat pe pofta,  ardeleneste ,  balmos cu supa de salata verde. O bunatate . 
Pentru balmos am avut 2 litri de jintuiala, la care am mai adaugat 3 linguri cu varf de smantana  si 100 g unt, plus 1 lingurita rasa de sare. Cand  a dat in clocot, am pus, in ploaie, 500 grame de malai grisat si am amestecat bine, sa nu fie cocoloase. 
Am facut intr-o oala de inox cu fund dublu (ideal e un tuci dar al meu a fost emailat si i-a cams sarit smaltul, drept pentru care nu  e utilizabil)  si, a stat pe foc mic, circa 20 de minute, pana s-a legat bine si se vedeau urmele telului.

Am dat deoparte si am umplut formele de silicon pana la jumatate, am pus  o bucata de cas si apoi am adaugat iar balmos, pana la umplerea formelor. 


 Rasturnate, se pot manca fie simple, cu putin cas razuit deasupra



 fie incalzite in cuptor, langa un iaurt  bun sau o lingura de smantana. Atunci casul de interior se va inmuia si se va topi.

Noi am ales varianta simpla, alaturi de o farfurie  cu supa de salata verde .


Poftiti la masa !




sâmbătă, 22 aprilie 2017

Turte taranesti






 Va mai amintiti turtele bunicii , coapte pe plita ? Oooo, ce mai mirosea in curte, de la poarta te lua ameteala! Avea  o bucatarioara de vara, minuscula, in care era o soba cu plita, o laita care se transforma in tejghea la nevoie  si un loc pentru scaunel, sa stea pe el si sa puna gateje  pe foc. La o astfel de soba se coceau turtele !Azi am ramas  fara paine in casa  si avand niste faina grozava din hambarul matusii, m-am gandit la aceste turte.
Aluatul este unul simplu: 
- 1 kilogram de faina  se cerne de doua ori. 
- 50 grame de drojdie proaspata se freaca cu 1 lingurita de zahar pudra, pana ce se lichefiaza, apoi se amesteca cu 100 ml apa calduta. 
- se face o  adancitura in aluat si se pune acolo amestecul de drojdie, se presara putina faina si se amesteca. Se acopera ligheanul cu o folie si se lasa sa creasca putin maiaua din mijloc , cam 10 minute .
- se amesteca bine maiaua cu restul fainii, se mai adauga 400 ml de apa calduta si se amesteca bine
-intr-un pahar, 100 ml de apa calduta se amesteca cu 1 lingurita  cu varf de sare  si se amesteca totul cu aluatul, pana la omogenizare .
- se framanta aluatul cam 10 minute, cu mainile inmuiate in ulei  de floarea soarelui(cam 50 ml in total). 
- se inveleste ligheanul cu o folie si se lasa la crescut 30 minute.
-se scoate aluatul crescut si se portioneaza in 8 bucati egale .
-bucatile se aplatizeaza cu mainile si se impatura in 3, dupa care se ruleaza strans, sub forma de rulou.
-se da forma de bila rotunda rulourilor de aluat si , cu un sucitor, se fac turtele
-se unde o folie cu ulei si se pun turtele pe ea si se lasa la crescut vreme de 30 minute
- se infierbanta tigaia, se ia turta crecuta si se pune in tigaia fierbinte si neunsa , cu partea de deasupra in jos. 
-se acopera imediat cu capac si se lasa la foc mic pana ce se coace, pe amandoua partile . 
Eu am copt la 4 tigai  odata, ca sa am spor.







 Delicioase turtele acestea si, stau la loc de cinste pe masa, alaturi de alte bunatati !



 Sa avem pofta !!


joi, 20 aprilie 2017

Pastrav cu unt si rozmarin



Pentru ca o perioada nu am mancat peste, pur si simplu nu am putut, dupa ce am luat pastrav de la Pastravaria Bologa, am reinceput sa manac peste, in toate felurile  pregatit . Azi, pastrav cu unt si rozmarin la cuptor, pe pat de legume.
Simplu si gustos : pestele curatat, sarat si condimentat cu piper, interior si exterior,  asezat pe pat de legume (patrunjel, morcovi , cartofi si ceapa).




se umple cu bucatele de unt, felii de lamaie si ramuri de rozmarin. Se da la cuptor pentru 30 minute, la foc mijlociu.
Mai simplu si usor de facut nu se poate. A iesit delicios, rozmarinul si untul si-au facut treaba, au aromat grozav pestele si legumele.
Daca sunteti la dieta si nu vreti unt, merge doar stropit cu ulei de masline, va fi si asa foarte gustos .

miercuri, 5 aprilie 2017

Clatite cu spanac, umplute cu crema de branza



Pentru ca este vremea spanacului si musai sa fie pregatit  cat este fraged, astazi am cules o portie generoasa si am facut  o portie generoasa de bautura in blender (spanac si apa plata ), am pus la congelator  in forme de briose, dupa ce a fost macinat tot in blender , cu foarte putina apa si, la sfarsit, clatite.
Dupa ce spanacul se marunteste foarte bine in blender, cu putina apa minerala, se adauga  2 oua, sare , lapte si faina alba. Toate l-am amestecat in blender, pana la omogenizare. Aluatul trebuie sa aiba consistenta smantanii. Ca si gramaj  am folosit 300 grame spanac, 100 ml apa minerala, vreo 300 ml lapte si faina  vreo 6 linguri pline.
In tigaie antiaderenta, am facut clatitele . Nu in tigaia subtire de clatite, ci, in tigaie mai groasa, ssa se coaca  bine.


Reci, clatitele se ung cu crema de branza (de data asta am facut crema acasa, din telemea rasa si smantana ), se ruleaza si se lasa putin, sa se inmoaie aluatul bine.
Sunt delicioase, sanatoase si binevenite pe masa noastra