vineri, 30 octombrie 2015

Tarta cu mousse de gutui si lapte condensat



Se intampla, cateodata, sa ai ceva  momente libere printre alte actvitati, pe care ai vrea sa le folosesti la maximum. Asa mi s-a intamplat si azi, cand, in bucatarie, oalele duduiau pe soba , painea se  cocea in cuptor 

si eu ramasesem fara obiectul muncii, trebuia doar sa astept . Cum deja e wekend si musai sa fie ceva dulce in casa, pe baza de repede si cat mai simplu, o inspectie in camara a scos la iveala un pachet de biscuiti obisnuiti , ceva  gelatina alimentara si o cutie de lapte condensat ,  din frigider a iesit o jumatate de pachet de unt si din pivnita un borcan cu compot de gutui de anul trecut. 

Mai simplu de atat nu se poate. 
Biscutii i-am rupt si macinat intr-un tocator electric dupa care i-am amestecat cu untul topit. Au devenit o pasta pe care am  intins-o  uniform pe fundul unei tavi rotunde cu inel detasabil, dupa care am dat la rece, sa se intareasca untul. 
Gutuile din compot  le-am scurs in sita inoxidabila (au iesit vreo 2 linguri de zeama din borcanul de 700 ml) si apoi le-am pus in tocatorul electric si le-am macinat bine. Peste ele am rasturnat continutul unei cutii de lapte condensat dulce si am amestecat pana ce s-a facut o crema foarte fina. 
Zeama din compot, am inmultit-o cu 3 linguri de apa si in ea am incorporat 2 lingurite de gelatina alimentara, am lasat putin la hidratat si apoi am pus pentru un minut in microunde, unde s-a topit toata gelatina (doar se infierbanta, nu trebuie sa fiarba ).si am incorporat-o in crema de gutui. Inelul detasabil al tavii l-am imbracat in folie alimentara, l-am inchis peste fundul tavii cu stratul de biscuiti si am rasturnat crema. Se bate bine tava de masa, ca sa se aseze crema peste biscuiti , se rade putina ciocolata deasupra si se da la rece pentru cel putin 4 ore.

sâmbătă, 24 octombrie 2015

Clatite dulci cu urda si merisoare, glazurate cu marmelada de caise



Pentru ca e sambata si musai de facut ceva bun,de data asta am facut clatite cu urda, amestecata cu merisoare si, la sfarsit, glazurate cu marmelada de caise. Sa mai spun ce gust si ce miros au clatitele astea ? 
Asadar, clatitele le-am facut din 2 oua, 2 linguri de smantana de 12%, 1 lingura ulei de floarea soarelui, bere, faina alba trei nule si sare. Intai am batut ouale, am pus cam 1 pahar de bere, apoi vreo 5 linguri cu varf de faina alba si sare si in continuare am diluat cu bere, pana ce a avut consistenta unei smantani subtiri. Aluat s-a odihnit o jumatate de ora. Berea le-a crescut si smantana le-a fragezit . Le-am copt normal, in tigaia de clatite. Au iesit 12 clatite. 
Separat, urda am amestecat-o cu 2 oua, am pus indulcitor, merisoare uscate, 2 linguri zdravene de iaurt cu  3,5% grasime  si coaja de la o lamaie rasa. 
Am umplut clatitele si, asa, rulate, le-am pus in tava peste hartia de copt, aliniate frumos, ca soldateii. 
Au stat la foc mediu in cuptor timp de 30 de minute. 
Separat, 2 linguri de marmelada de caise, le-am omogenizat cu 4 linguri de apa calda  si, dupa ce am stins focul la cuptor, am scos tava, am rasturnat marmelada diluata peste clatite, cu o pensula de silicon am uniformizat si apoi am bagat inapoi in cuptor, la cald, fara a mai aprinde focul. A mai stat tava 10 minute asa. 
Au iesit niste clatite minunate, bine coapte si aromate . Ia uitati-va ce talpa minunata au facut , crocanta !

Glazura de marmelada le-a insiropat putin si le-a aromatizat minunat ! 
Sa poftiti cu incredere !

marți, 29 septembrie 2015

Pui picant in crusta de fulgi de porumb



Uneori vrei sa mananci altceva, ceva bun, dar nu prea stii ce. Cam asa se defineste pofta pentru puiul facut in crusta de fulgi de porumb. Si bun, si gustos, si dietetic, si ca la KFC,  asa, cate putin din toate. 
Din puii crescuti de noi, cu carne frageda si gustoasa, am ales aripile si pulpele, taiate in bucati. 
Am pregatit o farfurie cu faina de grau, o farfurie cu 3 oua batute bine cu 5 linguri de lapte si cu condimente si o farfurie cu fulgi de porumb sfaramati. 
Masura condimentelor a fost lingurita si combinatia a fost asa : 1,5 sare, 1 maghiran, 1 piper, 1busuioc uscat si macinat , 1 oregano uscat si macinat, 1 pudra chilli, 4 boia de ardei afumata , 1 praf de usturoi.
Bucatile de carne, zvantate, se trec prin faina, apoi prin oul condimentat iar la urma, prin fulgii de porumb, in strat generos. 
Le-am pus pe hartie de copt si , in cuptorul preincalzit, la 200 de grade, au stat timp de 40 de minute, 
Totul a fost foarte bun, amestecul de condimente a intrat in carne si a aromat-o. Carnea , sub invelisul crocant, a fost foarte suculenta ,picanta si gustoasa. Nu gatim in fiecare zi asa , dar, pentru un wekend, a fost o mancare perfecta . 

sâmbătă, 26 septembrie 2015

Rulouri cu mere - intre strudel si invartita



Este deja toamna ,piramidele de mere de pe tarabe imi  fac cu ochiul, si, mai de musai, mai de voie buna, ma  apuca vrednicia si fac ceva bun cu mere , sa se umple casa de  miros de scortisoara si mere. 
Astazi, dupa ce m-am documentat si inspirat de pe diverse bloguri si grupuri culinare , unde gospodinele  ne impartasesc  din secretele bucatariei lor, am ales sa fac ceva intre strudel si invartita, niste rulouri cu aluat crocant. 
Astfel, pentru 4 rulouri, am facut un aluat din 480 g faina alba trei nule, 240 ml de apa ,8 linguri de ulei ,2 linguri de otet si un strop de sare.Framantat pana ce s-a desprins de pe mana, am lasat aluatul la odihna o ora si jumatate, intr-un vas  de sticla, acoperit partial cu folie alimentara . 
Separat, am calit merele curatate (cam 1,5 kg)si taiate feliute subtiri, cu o lingura de unt , scortisoara si 3 linguri de zahar, pana ce nu a mai fost nici un pic de zeama . 

  • Dupa ce s-a scurs timpul, am impartit aluatul in 4 si l-am intins in foi subtiri.

  • Fiecare foaie am uns-o cu unt topit iar pe o portiune de circa 2 cm latime , in partea superioara, am presarat gris. Peste gris am pus merele calite si am rulat strans , cu grija sa nu las capetele deschise



  • Rulourile puse pe hartie de copt, le-am uns cu galbenus de ou amestecat cu putin unt topit si am crestat usor aluatul in partea superioara, ca sa iasa aburii. 
    Am pus la copt in cuptorul preincalzit  la 175 de grade, pentru 40 de minute. 










  • sâmbătă, 5 septembrie 2015

    Carnati cu carne de curcan


     Nu, nu a venit Craciunul, nici macar frigul si , totusi, am facut carnati ! Doar am probalit, sa vad ce si cum, sa stiu ce am de facut la iarna, cand va fi frig. Nu de alta, dar, am taiat curcanii si curcile de  anul asta. Am hotarat ca pe curci scrie CARNATI, asa ca am facut de proba, sa vedem ce gust or avea. 
    Am facut din 3 kilograme carne de curca (jumatate piept , jumatate  pulpa superioara )si 3 kilograme  carne de porc de lucru. Le-am tocat amestecat, prin sita mare , amestecat cu 120 grame de sare, 2 capatani de usturoi tocate si facute pasta , 12 grame piper negru macinat si 2 lingurite de boia de ardei afumata. Toate trebuie framantate  bine, bine (usturoiul l-am lasat inauntru de data asta ) .Carnatii i-am facut cu mate de porc si i-am lasat peste noapte  in frigider , pe un gratar, ca sa se zvante. Fiind foarte cald, nu incape discutie de afumat, asa ca,
     i-am pus la congelator, vidati. Am prajit cativa, pentru degustare, ca sa aflam ce am facut, bine sau nu. Au iesit exceptionali ca si gust, condimentati si aromati. 
    In concluzie, anul acesta carnatii vor fi in parte egala carne de porc cu carne de curca, doar ca, in iarna, le vom da si un fum usor. 
    Pentru consum imediat, se pot face si vara, gustosi si sanatosi, nu din pravalie, plini de E-uri. 

    miercuri, 2 septembrie 2015

    Taitei in lapte - dulcele copilariei




    Daca inchid ochii, si acum vad dulapul tip masa  din bucataria de vara, plin de  strachini cu taitei in lapte, un dulce la indemana ,  care ne potolea pofta de bunatati. Umplea mama  strachinile, le lasa la racit, le punea in dulap si zavora dulapul, sa nu apuce pisicile sa isi bage botul. 
    Lua 1 litru de lapte , dar, il indoia cu apa si asa se inmultea numarul strachinilor din dulap iar noi mancam dietetic, fara sa stim. 
    Sa incep asa : am taiat curcile, alea erau pline de oua, asa ca, am facut taitei de casa, dupa care am pus repejor la facut si o portie generoasa de taitei in lapte.
    Taiteii, reteta clasica : 60 g ou + 90 grame de faina , framantat, lasat sa odihna apoi , la masina ,confectionare  taitei subtiri. 
    Mai simplu de atat nu se poate: se pune laptele la fiert, se indulceste (eu am pus indulcitor),se pune si  un vard de cutit de turmeric pentru o culoare aurie  iar cand clocoteste, se adauga taiteii si se lasa la fiert timp de 10 minute. Fara adaosuri de arome, simplu. Dupa ce au fiert, se ia vasul de pe foc, se lasa acoperit 15 minute si abia apoi se desarta in alt vas. Se pot manca simplu sau, cu adaos de marmelada de caise, acrisoara. 
    Au iesit extraordinar de gustosi, simpli si minunati. 

    sâmbătă, 29 august 2015

    Ciorba aita de pui cu afumatura , sau, o altfel de radauteana


    Pentru ca este august si particip la provocarea initiata de Gina Bradea in  Traditie si gastronomie romaneasca iar gazda lunii august , Cristina Iuliana Pana a stabilit ca si tema ciorbele si supele romanesti, am gatit o ciorba de afumatura cu piept de pui, dreasa din belsug si acompaniata  cu ardei iute, apreciata si la loc de cinste in casele ardelenilor. Este o varianta de ciorba radauteana, adaptata locului.
    Asadar, am pus la fiert niste coaste afumate (cam 1 kg ) , 3 morcovi mari, 2 radacini de patrunjel, o ceapa mare si doi cartofi. Au fiert 45 de minute, in oala sub presiune.
    Dupa ce s-a racit putin, am scos carnea afumata de pe oase si am strecurat supa.
    Am pus supa strecurata  iar pe foc, am adaugat un piept de pui taiat bucatele , un ardei iute taiat marunt si carnea afumata,
    A fiert pieptul de pui, cam 10 minute si am adaugat 2 linguri de otet.
    Separat, am facut dresura : am tocat marunt 6 catei de usturoi, am batut 3 oua, am pus 3 linguri de smantana si o mana  de leustean tocat marunt, toate amestecate bine intr-o cratita. Apoi, cu polonicul, incetisor, am pus din supa clocotita peste dresura, amestecand incontinuu, pana ce am incorporat toata supa in dresura. Nu se mai pune pe foc.Sare nu am mai pus, au fost suficient de sarate oasele afumate.  Astfel, ciorba a iesit galbena si frumoasa, cu o aroma inconfundabila de afumatura, usturoi si leustean . Se acopera cu capac si se lasa asa 10 minute.
    Ciorba este deasa,nu este rara, fiecare lingura de zeama are bucatele de carne.
    Va doresc pofta buna !

    marți, 25 august 2015

    Rosii cherry in sos de tomate -conserva pentru iarna



    Pentru ca este abundenta, mai facem ceva conserve pentru iarna, naturale si fara conservanti. 
    Din capitolul borcaniada 2015, le-a venit randul rosiilor cherry, ca prea s-au copt toate deodata de la caldurile ce au fost. 
    Astfel, micutele rosii au fost spalate si , pentru un minut, oparite. Asa s-au decojit foarte usor. 
    Separat, de data asta din rosii mari si carnoase, am facut un suc de rosii gros.

    Apoi, in borcane de 720 ml, sterilizate, am pus rosiile decojite pana la jumatate, dupa care  am completat cu sucul de rosii. Am capsat borcane si le-am sterilizat  in apa  timp de 60 de minute .
    Le-am scos din cratita, le-am sters si le-am pus in pat cald de paturi pana la racire completa. 
    Vor fi folosite la sosuri, tocanite, practic, la orice fel de mancare gatita . 

    sâmbătă, 22 august 2015

    Tort cu 2 creme : ganache si de unt cu mure



    Tortul acesta se vrea a fi un tort cu inimioare, conforme cu tematica zilei de azi. L-am inceput de ieri, ca sa am vreme sa il fac in tihna. 
    Blatul, este unul cu cacao, simplu si gustos, facut astfel : 5 oua le-am amestecat cu 150 grame de zahar si putina esenta de vanilie, dupa care le-am mixat 30 de minute. Separat, am amestecat 115 grame de faina cu 35 de grame de cacao, le-am cernut de doua ori si le-am amestecat usor , prin rasturnare, cu ouale batute.Am batut usor de masa tava  si  am pus la cuptor , pentru 25 de minute, in cuptorul preincalzit la 170 de grade, intr-o tava cu inel, la care i-am pus  hartie pe fund  iar  marginile le-am uns cu putin unt si tapetat cu faina .Dupa ce s-a scurs timpul, am oprit focul si am mai lasat in cuptor vreme de 30 de minute. 
    De abia dupa aceea am scos blatul, l-am lasat la racit si l-am taiat in 3 .


    Intre timp, 200 ml de frisca au fost incalziti pana la fierbere, i-am rasturnat peste 200 g de ciocolata neagra taiata marunt , am lasat  5 minute si apoi am amestecat pentru omogenizare .Am lasat sa se raceasca putin si am pus la frigider pentru  1 ora. Dupa asta , am scos de la rece si am mixat, nu foarte mult, doar pana ce si-a schimbat culoarea si a devenit solida si matasoasa. Asta a fost crema ganache. 
    Dar, cum mai sunt mure, am zis sa fac si o crema cu mure . Cam 250 de grame de mure, le-am blenduit si apoi le-am trecut prin sita. Din crema de mure rezultata, am luat 4 linguri si am amestecat cu 2 galbenusuri si 120 grame de zahar  si am pus castronul deasupra unei oale cu apa care fierbe,  ca un capac. Apa nu trebuie sa atinga fundul castronului, doar  aburii. Se amesteca incontinuu timp de 10 minute, cu telul para, timp in care se omogenizeaza si devine ca o smantana subtire, bineinteles, de culoarea murelor. Se lasa la racit si , cand ajunge la temperatura bucatariei, se pune un pachet de unt in marginea castronului si  incepe sa se bata usor, pentru  incorporarea lichidului in unt, devenind ca o crema moale. Dupa ce s-a omogenizat untul, se da si crema asta putin la rece . 
    Restul de mure ce au fost strecurate, se amesteca cu putina apa si zahar, s epune pe foc si se da un clocot. Acesta va fi siropul pentru blat. 
    Dupa ce si siropul s-a racit, se incepe aranjarea tortului : se aseaza prima foaie, se insiropeaza  cu o pensula de silicon , se aseaza crema ganache, apoi se pune a doua foaie, iar se insiropeaza, se pune crema de unt cu mure si , la sfarsit capacul tortuluo, si acesta insiropat pe partea interioara. Astfel asezat, am dat tortul la rece peste noapte. 
    A doua zi de dimineata, am mai facut o crema ganache, la fel ca prima, doar ca , dupa ce s-a racit , am turnat-o peste tort , ca si glazura. 
    Inainte de a a seza tortul, am taiat doua foi de hartie alba  si le-am pus peste platou, sub tort, ca sa nu se murdareasca deloc platoul la ornare . 

    A stat asa putin in bucatarie, pana ce s-a stabilizat glazura, am decorat. am scos hartiile ajutatoare si 
    l-am dat la rece pentru 4 ore.

    Friptura frageda din pulpa si fleica de porc

    Nu mancam de regula carne de porc, dar, din cand in cand, mai facem si cate o friptura. 
    Aceasta friptura este deosebita, gustoasa si frageda, Pentru asta am cumparat 1 kilogram de pulpa spate si 1 kg de fleica, le-am taiat in bucati si le-am pus la fragezit cu condimente si 2 linguri de ulei. Condimentele sunt : sare, piper, usturoi granule, foi de dafin maruntite, cimbru , morcov si patrunjel uscat  si boia afumata (toate le macin in rasnita electrica ). Stau toate, asa, sa se pupe, cel putin o noapte, frigider. 


    Mai nou le fac in punga, pentru ca se fragezeste carnea si nu se rupe. Deci, intr-o punga de friptura, pun carnea, sigilez punga, o intep in partea superioara cu o scobitoare si o dau la foc mare, la cuptor, pentru 45 de minute. Dupa ce s-a scurs timpul, o scot si o rastorn intr-o tava ceramica si o mai pun 15 minute in cuptor, la rumenit . In momentul in  care este gata friptura, o scot din cuptor si o stropesc cu zeama de la 4 catei de usturoi, care au fost maruntiti si peste care am pus 4 linguri de apa rece. Amestec bine carnea, ca zeama de usturoi (nu o strecor)  sa ajunga peste tot , acopar vasul cu un capac si las la odihna 10 minute. 
    Este o friptura delicioasa, merge cu mamaliga, cu piure, cu mujdei, cu salata, cu muraturi.....cu orice vreti !

    duminică, 16 august 2015

    Dezmatul culinar de duminica !










    Daca este duminica, atunci sa fie dezmat culinar, dat fiind faptul ca , unii, precum noi, din motive obiective, de cativa ani incoace nu mai avem concediu vara, Asadar, sub povara bogatiei, pentru ca se se rup tufele de rosii cherry, s-au impus frigaruile iar, pentru pofte extravagante, nesatisfacute de vreo 3 ani, s-a impus o portie generoasa de cartofi prajiti, din cartofi rosii , alaturi  de felii de piept de porc, prajite pana au devenit crocante ! Aaa, sa nu uit, mujdeiul de usuturoi, astamparat cu smantana !Dezmat  clar, pentru cei care nu au concediu vara !

    sâmbătă, 15 august 2015

    Rosii cu busuioc si usturoi, pentru iarna





     Pentru ca gradina ne rasplateste munca, dandu-ne roade bogate, la fiecare recolta facem cate ceva.Anul acesta avem 18 soiuri de rosii in gradina .
    De data asta, pe modelul luat de la Mamy Vio, am pus rosii cu busuioc si usturoi.
    Rosiile le-am spalat, le-am taiat  in cubulete  si le-am pus in borcane.

    Totodata, cateva rosii le-am zdrobit si le-am facut  sos si am completat peste cubulete, ca sa fie suficient lichid. Am pus deasupra frunze proaspete de busuioc atunci culese si cate 3 catei de usturoi mari, taiat in 2.



     Borcanele le-am capsat si le-am sterilizat  timp de 45 de minute . A iesit o conserva minunata !!!