marți, 24 septembrie 2013

Placintele integrale cu varza si mere


Pentru ca o perioada  am voie doar la faina integrala, azi am incercat placintele cu varza, mere si branza. 

Au iesit cam negrute, e drept, dar foarte , foarte gustoase.
Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa , 30 g de drojdie, o lingurita de sare si o lingura de ulei de masline. Deci, un aluat simplu de paine, dospit la cald, umplut cu diverse umpluturi : varza calita, mere calite si branza.
Cu un bol rotund, se taie formele , apoi se pune umplutura, se lipesc marginile , se inteapa cu furculita, se ung cu ou si se dau la cuptor pentru 40 de minute  la 175 de grade. 
Nu foarte aspectuoase insa foarte bune la gust, cu foarte putin aluat (pentru ca foaia se intinde foarte subtire), placintelele mele au fost o adevarata masa de sarbatoare a toamnei, cu varza gustoasa si mere aromate .


sâmbătă, 21 septembrie 2013

Musaca de vinete cu piept de pui




Sunt frumoase, negre si lucioase vinetele, te imbie sa le cumperi de pe tarabe. 

Am luat 4 vinete frumoase, le-am curatat si le-am taiat felii cam de 1 cm grosime.
Le-am prajit usor in tigaia antaderenta, fara ulei, doar simplu.

Separat, am tocat o ceapa, am calit-o usor impreuna cu 500 g de piept de pui tocat  si 2 ardei grasi rosii tocati, am pus sare, piper . 
Dupa ce s-a racit, i-am adaugat 2 oua batute, ca sa lege umplutura.
O parte din vinete   le-am asezat pe fundul unei tavi ceramice

apoi am pus umplutura si am acoperit cu restul de vinete si am presarat marar verde tocat si putina sare.  

Separat, am batut 2 oua cu un iaurt si putina branza rasa si am rasturnat peste vinete
Dupa o jumatate de ora la cuptor, la foc mare, arata cam asa 

A iesit o bunatate, vinetele au avut un gust  dulce  si placut , o mancare foarte potrivita pentru orice fel de  dieta. 

duminică, 15 septembrie 2013

Dovlecei umpluti cu pulpe de pui



Dovleceii, frumosi si proaspeti, i-am taiat pe jumatate, am scobit mijlocul cu o lingurita si i-am asezat in tava. 

Separat, am tocat 4 pulpe superioare de pui dezosate si o ceapa alba, le-am pus la calit intr-o lingurita de ulei de masline, am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci, miezul de dovlecel tocat,  sare , cimbru si piper. Dupa ce s-a racit, am adaugat 2 oua si cam 100 de grame de cas  razuit (pentru cine este la dieta si nu vrea cas, se poate pune putina branza de vaci, frecata cu putina sare si un ou). Umplutura am pus-o peste jumatatile de dovlecel si au stat la cuptor cam 30 de minute. Apoi am pus pe deasupra niste cas, mai mult rupt decat razuit si a mai stat in cuptor 5 minute. 
A iesit o bunatate, simpla si rapida. 


sâmbătă, 14 septembrie 2013

Paine integrala


Painea din comert nu o mai pot manca. Nu stiu ce are, ce nu are ,dar mie mi se pare acra si nu din alterare ci din ceva ingredient. Asta inseamna ca trebuie sa fac painea in casa , simpla, integrala  si fara adaosuri ciudate. 

Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa calduta, 30 g drojdie proaspata si o lingurita de sare. 
Acestea sunt ingredientele magice pentru o paine  buna, buna. 
Se amesteca faina cu sarea, se  inmoaie drojdia cu apa calduta, se amesteca toate  pana la omogenizare completa.Pe planseta se pun 2 linguri de ulei (de masline)  si se pune aluatul acolo, apoi se impatura  aluatul  pana ce se absoarbe tot uleiul. Se lasa la dospit  30 de minute (ligheanul pe perna si acoperit cu prosop de bumbac cu tesatura deasa ) .
 Apoi, pe planseta, se confectioneaza painea : se poate sub forma de chifle mici , rotunde ori dreptunghiulare sau, paine in tava. Eu de regula o impletesc si apoi crestez impletiturile (dar si chiflele) , asa cresc foarte frumos. Se lasa astfel la dospit timp de 45 de minute. La cuptor sta intre 50 si 60 de minute, la o temperatura de 200 grade. Dupa ce se scoate din cuptor, se ambaleaza in prosoape de bucatarie , ca sa se inmoaie coaja si ca sa se raceasca usor, fara sa se incruzeasca. Nu se duce direct la rece, se lasa la cald in bucatarie pana ce se raceste de tot.

joi, 12 septembrie 2013

Zarzavat pentru iarna



Pentru ca este septembrie, a venit vremea zarzavatului pentru iarna. 

Asadar, de dimineata o incursiune  la piata pentru  legume proaspete si gustoase. 
5 kg de morcov, 5 kg de rosii, 3 kg de ardei gras verde,3 kg de gogosari,3 kilograme de ardei kapia rosu, 2 kilograme de patrunjel radacina 15 legaturi de patrunjel verde.
Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si , la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 220 sare  pentru muraturi, grunjoasa,neiodata. Se amesteca toate bine, se lasa cam 3 ore ca sa se topeasca sarea si sa lase  zeama suficienta  iar apoi se pune in borcane.Se apasa cu mana bine, sa nu fie locuri goale , se ermetizeaza cu capac, se eticheteaza si se pun la rece in pivnita, La gatit, zarzavatul  se clateste sub jet de apa rece ,intr-o strecuratoare  sau  nu se mai sareaza deloc mancarea. Au iesit 9 borcane de 1,7 kilograme . 
Se pot diminua cantitatile, in functie de necesitati. 


vineri, 30 august 2013

Crema de somon afumat


100 g somon afumat, 200 g crema de branza Ehrmann, 1 ceapa rosie mica - acestea sunt ingredientele pentru aceasta  crema minunata, dietetica si gustoasa .
Somonul, rupt in bucatele, l-am macinat in tocatorul electric, am adaugat crema de branza si ceapa rosie razuita fin si am amestecat pana la omogenizare completa. Am pus la frigider pentru cateva ore, s-a intarit si am asezat-o peste rondele de castravete proaspat.A iesit foarte, foarte gustoasa, este ideala ca aperitiv  pentru masa festiva. 

duminică, 18 august 2013

Saramura de pastrav

 

Pentru ca este vara si abundenta legumelor te imbie sa faci preparate minunate , am ales sa fac o saramura de pastrav cu legume coapte la gratar.
Astfel, am copt pe plita ardei kapia, ardei gras si ardei iute

Ceapa si rosiile le-am copt pe gratar
iar la sfarsit toate au fost curatate de pielite si  samburi, tocate marunt  si puse intr-o cratita de inox cu fund dublu, pe foc.Am pus o mana zdravana de patrunjel si leustean verde tocat marunt  si am potrivit de sare.

A dat un clocot bun, dupa care am pus pastravul facut la gratar
si i-am facut loc printre zarzavaturi, cat sa il cuprinda putin zeama. A mai dat un clocot bun , am dat deoparte si am lasat acoperit cu capac pentru o jumatate de ora, ca sa se patrunda aromele.
Saramura se mananca rece  si  este o bunatate ! Pastravul a capatat gustul minunat al legumelor, putin iute de la ardeii iuti, picant doar atat cat trebuie !



marți, 6 august 2013

Paine integrala neframantata


De foarte mult timp mi-am propus sa fac si eu o paine neframantata. M-au tentat gaurile care arata  ca este bine crescuta si bine coapta.
Nu este asa de frumoasa si de crescuta ca cea din faina alba dar, cum noi mancam in mod deosebit paine integrala, am zis ca merge si asa. 
Reteta nu imi apartine, este culeasa de pe blogurile gospodinelor care au avut bunavointa de a impartasi si altora din experienta lor.
Am modificat-o putin, adica am pus mai multa apa deoarece mi s-a parut ca nu este destul de moale aluatul.
Cantitatile au fost asa :
500 grame faina integrala, 13 g drojdie proaspata, 450 ml apa  calduta si  2 lingurite rase de sare.
Intr-un castron, peste faina amestecata cu sarea am pus drojdia dizolvata  in apa calduta , am omogenizat , am acoperit castronul cu o folie si am pus la frigider pentru 17 ore. Dupa asta, am scos  aluatul, pe un blat infainat bine l-am impaturit de 2 ori si , pe un prosop de bumbac, peste care am pus faina,l-am  lasat sa creasca pret de 1 ora. 
Am infierbantat bine un ceaun de fonta, cu capac si am pus in el aluatul, cu partea crescuta  in jos. Am acoperit iar si am dat la cuptor pentru 25 de minute. Am luat capacul  si am mai lasat 15 minute la cuptor.
Data viitoare am sa pun pe fundul ceaunului o bucata de hartie de copt pentru ca  la cuptorul cu gaz , focul vine de jos si s-a cam prea rumenit baza painii. 
Pentru prima incercare, painea a iesit exceptionala. Ce are deosebit fata de painea normala este faptul ca  are elasticicitatea painii facute in cuptorul de la tara, ars cu lemne adica  este cumva ca un burete ce revine imediat dupa  apasare.
Coaja este foarte crocanta, miezul moale  iar despre miros, sa nu mai vorbim ! Cum eu inca nu mananc paine, am fost realmente pedepsita sa simt doar mirosul. Degustatorul sef  a dat nota 10 pentru aceasta painica!


joi, 1 august 2013

Vinete umplute cu piept de pui


Pentru ca in piata tarabele gem sub greutatea vinetelor, tare m-a tentat sa  fac ceva bun cu vinete.

Astfel, am cumparat trei  vinete frumoase, coapte,inchise la culoare si  stralucitoare . Le-am taiat pe lungime , le-am scobit cu o lingurita si  le-am sarat putin,lasandu-le astfel timp de 15 minute. Dupa ce le-am scurs de zeama lasata, le-am bagat in cuptorul incalzit pentru 15 minute. 
Separat, am pus 300 grame de piept de pui  tocat  intr-o tigaie incinsa, pana ce se rumeneste  putin. Apoi, am pus o ceapa taiata marunt,  doua rosii maruntite la blender, miezul scos din vinete (acesta a stat presarat putin cu sare si apoi stors bine ) , piper, usturoi tocat, sare , cimbru si patrunjel verde.Toate acestea au stat pe foc pana ce nu  a mai fost zeama deloc in tigaie. Am dat la racit  si apoi am amestecat cu 2 oua si am pus  umplutura in vinetele care deja aveau aspect de corabioare si  am mai dat la cuptor pentru alte 30 de minute. 
Au iesit  minunate la gust si peste ele am pus sos de iaurt cu usturoi. 
Pentru cine are voie se manance cas sau telemea, se poate razui pe deasupra  si vinetele vor capata o alta savoare .

vineri, 19 iulie 2013

Briose din branza de vaci cu caise - varianta dietetica

Pentru ca inca sunt la regim, am facut briose din branza de vaci cu  goji   dar si cu caise, special pentru sotul meu.

Asadar, cantitatea este mare pentru ca am facut mai multe 


 750 g branza dietetica Lacteea
2 iaurturi dietetice Pilos  de 150 g
o cutie branza Ehrman de 250 g
2 plicuri budinca de vanilie de la dr.Oetker
5 linguri indulcitor Clio pudra
1 praf de copt
6 oua
4 linguri goji
esenta de rom si vanilie 
4 linguri tarate Psyllium
caise coapte , jumatati
Foarte simplu de facut :  goji se hidrateaza cam 15 minute in apa cu un pic de esenta de rom
Toate ingredientele se amesteca si se omogenizeaza bine, se amesteca si cu goji si se pun in formele de briose. Peste ele se pun si caisele desfacute in jumatate, cu partea bombata in sus .
Se coc cam  45 de minute la foc potrivit si nu se deschide cuptorul 25 de minute.
Se lasa se sa se raceasca putin  si abia dupa aceea se scot din  forme.

Sunt bune si usor de facut  , sunt pe lista dulciurilor dietetice pe care le fac frecvent. 






Macrou marinat la rece



De cand am invatat   sa fac acest macrou marinat (reteta originala vine de la  Mamy Viorica si Doina Paula  - doua doamne minunate ), nu imi lipseste din frigider acest fel de mancare, este foarte gustos , te poti baza oricand pe o bucatica din asta de peste, daca vrei sa iti potolesti foamea.
Am modificat putin reteta, dupa gustul meu.
Astfel ,se  pregatesc  6 bucati de macrou : se  curata , se spala si se taie  in rondele cam de 2 cm. Eu le tamponez usor cu servet de bucatarie, ca sa fie mai uscate.

Separat, 5 cepe mari de taie rondele subtiri . Intr-o cutie ermetica se incepe asezarea  marinatei astfel se incepe cu un rand de ceapa, se aseaza apoi un rand de peste (bucatile asezate destul de inghesuit). Ultimul rand trebuie sa fie ceapa. 

Separat, 350 ml otet de vin (eu am avut rosu) , se amesteca cu 700 ml de apa, o lingura de sare, 4 foi de dafin, boabe de piper, o lingurita de piper macinat si o jumatate de lingurita de pudra de chili. Toate acestea de fierb , se lasa la racit si apoi se  rastoarna peste  ceapa ,se inchide ermetic cutia si se da la frigider pentru 3-4 zile, dupa  care se poate consuma.


Este foarte gustos pestele preparat asa si tine cam o saptamana.