sâmbătă, 29 iunie 2013

Pulpe de pui cu ciuperci - varianta dietetica

Aceasta este o mancare extrem de  gustoasa si buna !

Pulpele de pui , fara piele si grasime, au fost puse in tigaia antiaderenta incinsa si lasate pana ce prin crusta aurie 

Apoi, peste ele se pun 2 cepe tocate marunt
si se invarteste de 2 ori, sa se incalzeasca si ceapa , dupa care se pun vreo trei morcovi si un patrunjel radacina , totul taiat marunt 
si, la urma un ardei gras  rosu tocat marunt 
Se toarna o cana de apa, se potriveste de sare, piper, ardei iute, se pun si 2 foi de dafin  si se lasa sa dea un clocot.
Cam  jumatate de kilogram de ciuperci se taie felii si se pun peste tot amestecul si se fierbe cam jumatate de ora, la foc mic, ca sa scada lichidul. 

Daca nu as fi fost la dieta, as fi pus  alaturi niste mamaliguta sau niste orez dar, cum nu e cazul, am mancat foarte bine si fara aceste garnituri.
A iesit o mancarica  foarte, foarte buna ! Pentru cei care tin regimul Dukan, este ideala pentru zilele de PL.

vineri, 21 iunie 2013

Pastrama de pui - varianta dietetica


Aceasta reteta nu imi apartine,reteta originala, dupa care m-am inspirat este aici 

Pentru ca  de 79 de zile sunt la regim  si mananc  dietetic, gatesc mult si trebuie sa ma inspir de  pe unde pot. Functioneaza bine dieta, am reusit sa dau jos aproape 15 kg,mancand astfel de bunatati. 
Asadar, ingredientele de care ai nevoie  sunt :
  • piept de pui dezosat (eu fac 3 sau 4  deodata) 
  • 1 lingurita de sare 
  • 2 frunze de dafin 
  • 300 ml de apa 
  • piper negru boabe 
Din toate acestea se face un amestec si se pune in el pieptul de pui  , se acopera si se da la rece pentru 24 de ore. 
Cel de-al doilea amestec, folosit dupa cele 24  de ore, este facut din : 
  • 3 linguri sos de soia light
  • 1 lingura de indulcitor pudra  Clio (sau zahar, pentru cine nu tine dieta ) 
  • 1 lingurita cu boia de ardei dulce amestecata cu iute 
  • 1 lingurita de piper macinat 
In acest sos  punem  pieptul de pui (spalat si  uscat usor cu un prosop de hartie absorbant )  pentru inca  12 ore . 
Dupa ce timpul s-a scurs, se scoate pieptul, se ruleaza strans si se leaga cu ata de bucatarie, formandu-se rulade micute, se pun in tava,(in tava am pus silicon usor ridicat pe laterale, sosul format ramane acolo si nu se arde deloc )  la cuptor, pentru circa 45 de minute ( in primele 20 tava se acopera cu folie ) .



Este un inlocuitor exceptional al mezelurilor din pravalie , este foarte gustoasa  si are o textura minunata . 
Pe acelasi model am facut si din piept de curcan, a iesit la fel de buna si de minunata !

sâmbătă, 25 mai 2013

Papanasi prajiti (varianta dietetica si rapida)


Am avut in frigider cam 300 grame branza de vaci  slaba  si ii expira termenul de valabilitate   asa ca , repede, ceva trebuia facut.

Am amestecat branza cu o lingura de indulcitor, 2 oua, 1 lingura amidon alimentar, esenta de vanilie si rom  .
Cu lingura,in tigaia de clatite din fonta, incinsa la maximum, am pus  amestecul si am lasat  cate  4 minute pe fiecare parte, la foc mic. 
Au iesit ceva fel forma de clatite - papanasi, foarte gustosi si  pufosi, numai buni pentru o  gustarica dulce si extrem de rapida. 

Peste marinat la cuptor


Va amintiti galetusele cu peste marinat de  cumparat? Pe langa peretii galetusei  te imbie pestele, morcovul , ceapa iar cand o desfaci ai  parte de surpriza : in mijloc, doar  zeama, ceapa si morcov. Totdeauna  mi-a fost ciuda ca ma  pacalesc singura  dar totusi cumparam. Acum am  incercat acasa , varianta dietetica, sa vad ce gust o avea si daca  va intra  reteta pe lista bucatelor des facute de mine. A intrat deja, a iesit foarte, foarte buna . 
Am folosit : 1,5 kg merluciu  (trunchi), 100 ml otet de vin de 9 grade,  300 ml apa, sare, piper boabe, frunze  de dafin ,6 cepe potrivite si 6 morcovi noi. 
Am taiat pestele in bucati cam de 2 cm, l-am asezat in tava mai mica, sa stea inghesuit, deasupra am pus ceapa taiata rondele subtiri  si morcovul  taiat in felii subtiri , piperul  boabe, frunzele  de dafin iar peste tot am pus  amestecul  de apa cu otetul si sare. 
Am acoperit tava cu folie si am pus-o in cuptorul incins pentru 2 ore, la foc mic. 
A iesit o mancare rece minunata, spornica  si gustoasa !




miercuri, 15 mai 2013

Rulouri din piept de pui umplute cu ficatei



Au avut mare trecere rulourile astea de pui, acum, cand sunt  legume  proaspete de sezon  (ridichi, ceapa verde ) .

Am portionat  si batut pieptul de pui intre 2 folii, usor, ca sa nu se rupa . 
Am presarat cu sare si piper .
Am tocat marunt o ceapa rosie mica si 3 catei de usturoi  si  am pus totul intr-o tigaie antiderenta. Cand  s-au calit putin, mai mult infierbantat, am pus peste o cana de suc de rosii facut in casa, sare, piper , un ardei gras rosu macinat   si un pic de boia iute. Dupa ce a dat un clocot, am pus ficateii de pui taiati in bucati mici si am lasat la inabusit, pana ce nu a mai fost deloc lichid si a scazut foarte bine. 
Am pus cate o lingura de umplutura  in mijlocul bucatii de piept, am rulat cu grija si le-am pus  intr-o tavita de silicon (ca acelea pentru cozonac ) aliniate, asa, ca sarmalutele, putintel inghesuite. Aranjarea lor in felul acesta  a facut ca rulourile sa prinda contur frumos, fara a mai fi nevoie  sa fie prinse cu scobitori  sau legate cu ata ca sa isi pastreze forma .Am pus o jumatate de cana de apa peste rulouri, am presarat cu  cimbru  si am dat la cuptor pentru 50 de minute. 
Au iesit minunate ca si  gust, usor condimentate,numai bune de mancat cu legume !

vineri, 10 mai 2013

Prajitura cu branza de vaci si goji, fara aluat


Branza de vaci, gatita in felul acesta este foarte tentanta!
Este destul de dietetica prajitura, avand in vedere ca nu are aluat si de data asta am pus indulcitor !
Seamana cu prajitura aceasta si cu aceasta dar in varianta dietetica.
Deci, 1 kg de branza de vaci dietetica, 9 oua, 2 pachete de budinca de vanilie, 4 linguri de indulcitor, 2 fiole esenta de vanilie, 2 fiole esente de rom, 1 praf de copt  si 4 linguri de goji. 
Am hidratat goji in apa timp de o ora.
Am amestecat branza cu galbenusurile, esentele, budinca ,goji  si praful de copt. Apoi am batut albusurile spuma  cu  indulcitorul, am amestecat si am pus in 2 tavi : una normala, cu inel si una din silicon, in forma de trandafir.Au stat la copt 45 de minute  . Probabil ca la cea din silicon trebuia sa mai am rabdare sa se raceasca mai bine ca sa iasa din forma perfect(data viitoare de tinut minte ) insa, fata de prajitura din tava normala,a avut tinuta mult mai buna, nu s-a lasat deloc . Ar fi mers coapta  si in tava dreptunghiulara, cand s-a racit se putea taia frumos , in patratele. 
Cantitatile sunt mari dar pot fi reduse  pastrand proportiile .
A iesit o prajitura savuroasa si extrem de gustoasa ! 

luni, 29 aprilie 2013

Chiftelute de pui si curcan

Chiftelutele din carne de pui si curca sunt  foarte dietetice si foarte bine venite .

Cam 300 g piept de pui si  3oo g piept de curcan, tocate prin sita mijlocie, impreuna cu ceapa verde, usturoi verde si  frunze de patrunjel, se amesteca bine cu sare, piper si  1 ou. Deasupra se presara 1 lingura cu tarate psyllium,se amesteca bine si se lasa la odihna vreo 10 minute, apoi  se fac  chiftelutele si se aseaza  pe  foaie de silicon in tava mare. 

Se coc 45 de minute la foc potrivit. 
Imi place  sa le coc pe folia de silicon, nu s-au ars deloc la baza  si nu s-au lipit deloc, avand  in vedere ca nu au grasime .
Merg foarte bine cu sos de iaurt si usturoi verde  !

duminică, 28 aprilie 2013

Macrou la cuptor cu sos de usturoi si patrunjel - varianta dietetica


Macroul ramane un peste foarte gustos  si usor de facut.
Fata de reteta precedenta  de  MACROU LA CUPTOR, de data aceasta  am inlocuit folia de aluminiu cu hartie de copt si am eliminat total uleiul.
In rest, la fel : pestele, curatat , se aseaza in tava pe rondele de ceapa rosie, se presara cu condimente ( am avut facute in casa din legume uscate, piper, curry, sare, rozmarin, usturoi pudra  si marar   uscat ) , deasupra se pun feliute de ceapa si se acopera cu hartie de copt.
Se da la cuptor pentru 45 de minute , la foc mare.
Alaturi , un delicios sos de usturoi cu patrunjel verde : usturoiul, bine maruntit impreuna cu patrunjelul si putina sare (eu l-am pus in blender)  si apoi cu apa  rece.
Iese excelent la gust si insoteste tare bine pestele.
Poftit la o  portie, este delicios pestele !
Pentru azi, tuturor care  au nume de floare, le daruiesc primul buchet de flori de anul acesta, din gradina mea




joi, 25 aprilie 2013

Piure de spanac cu iaurt si ficatei de pui


Pentru azi, spanac, bineinteles, tragem tare sa eliberam locul din sera pentru rosii, castraveti , ardei......
Spanacul se spala   bine si se rupe  marunt. 
Intr-o tigaie antiaderenta, am incalzit o ceapa tocata marunt(fara ulei) pana ce a dezvoltat miros bun si  apoi am pus o jumatate de cana de apa (cam 150 g)Pe rand, cate un pic, am pus  spanac  si am amestecat pana ce s-a inmuiat usor si a scazut in volum , apoi am mai pus o cana de apa, sare , piper , usturoi tocat marunt si am lasat la fiert cu capacul pus. 
Cand nu a mai fost lichid, am pus in blender, l-am facut piure si l-am amestecat cu un iaurt.
A iesit foarte, foarte bun  mai ales ca peste el am pus ficatei de pui, facuti cu ceapa si usturoi!
Ficateii i-am facut asa : am tocat 3 cepe marunt, le-am incalzit in tigaie antiaderenta, la fel, fara ulei ,am pus ficateii  si i-am lasat sa se caleasca putin impreuna si am pus o cana de apa, piper, sare si usturoi tocat marunt. Am lasat asa sa fiarba inabusit cam 15 minute si  gata,au iesit foarte gustosi, taman buni de pus pe  spanac !
Poftiti la o portie  ,acum  e momentul sa mancam  verde, ca vine vara !!!

miercuri, 24 aprilie 2013

Salata de spanac cu ridichi si ceapa verde

Pentru ca in sera am  belsug de spanac,  am decis sa trec la salate  asa ca, am facut o salata exceptionala de spanac  proaspat  cules!
Spanacul frunze ( si ceva codite ca nu m-am  obosit sa le tai , erau prea fragede ) l-am spalat  bine, bine. 
Ceapa verde  am  curatat-o  si  am spalat-o spalata bine.
Ridichile le-am taiat rondele subtiri , le-am presarat cu sare si le-am lasat asa pret de 15 minute, ca sa se inmoaie si sa lase apa.
Am amestecat spanacul taiat cu ceapa verde si cu ridichile, mai putin apa lasata de ridichi. 
In acea apa, am pus putin otet si am  amestecat apoi cu toata salata, fara nici un pic de ulei. 
A iesit o salata delicioasa, cu mult gust de verde si extrem de gustoasa!




marți, 23 aprilie 2013

Supa crema de conopida

Pentru astazi, o delicioasa supa crema de conopida  !

Am pus la fiert  o ceapa taiata marunt, un morcov, un patrunjel  radacina , sare , piper si ardei gras rosu tocat  marunt ( da o culoare foarte frumoasa mancarii si un gust foarte bun)  congelat din  toamna . Dupa ce au fost fierte, am adaugat conopida ( tot de la borcan, pusa simplu in apa pe iarna in borcane de 1,700 kg  )
si a mai dat un clocot bun  . Am  scurs  conopida , am pus-o in blender si am  macinat-o bine , apoi am amestecat iar cu zeama. Separat, am  batut bine 2 oua cu   un iaurt   si cu usturoi tocat . Peste aceasta dresura  am pus crema de conopida  incetisor, cu polonicul, pana ce s-a incorporat toata . 
La urma am pus  patrunjel proaspat cules din gradina, taiat marunt . 


A iesit foarte, foarte gustoasa, poftiti  cu nadejde la o portie !

luni, 15 aprilie 2013

Ciorba de curcan cu zdrente de ou

Varianta aceasta de ciorba  este  putintel dietetica, in sensul ca  am eliminat taieteii de  casa  si am degresat carnea  total. 

Un tacam de curcan,pai precis spatele,  curatat de grasime  si piele, l-am fiert impreuna cu o ceapa tocata marunt, morcov, patrunjel, ardei gras verde, ardei gras rosu, rosii , un dovlecel si o lingura de sare. Toate deodata le-am fiert in kukta, capata astfel un gust exceptional zeama . 
Dupa ce a fiert, am scos carnea de pe os, in bucatele mici (vecine bune cu zdrentele),am acrit cu suc de rosii facut in casa, fara conservanti si zahar, a tras un clocot bun si am  batut bine  3 oua, dupa care le-am turnat in fir subtire in ciorba care  clocotea.Au iesit niste zdrente gustoase si minunate, a mai dat un clocot ,am luat oala  de pe foc si am  aromatizat ciorba cu leustean si patrunjel verde. 
A iesit foarte, foarte buna si plina de vitamine, taman buna pentru vremea aceasta , ideala pentru dieta de primavara  !

miercuri, 3 aprilie 2013

Turte cu tarate, varianta imbunatatita

Pentru ca fac mereu aceste turte, am tot modificat reteta, cum mi
s-a parut  ca ar fi mai buna. Astfel, acuma fac  900 de grame de  amestec, astfel : 440 g faina integrala  , 160 g faina alba  650, 200 g tarate grau, 50 g tarate de psyllium, 50 g tarate de ovaz. La acesta cantitate pun 50 g de drojdie, cam 4 linguri de ulei de masline, sare  si 600 ml de apa calduta. Le pun in masina de paine pe programul de framantat aluat si  las  1 ora, timp in care si dospeste. In rest, fac totul la fel ca in reteta mai jos descrisa . 

Pentru ca tendinta este de a manca  putina paine , m-am gandit sa fac  niste turte  cu tarate, ceva intre saleurile alea coapte  in forma pe aragaz si turta clasica, coapta pe plita. Au iesit minunate adica foarte , foarte subtiri si s-au copt  tare bine, foarte bune la gust ,crocante si  pot inlocui cu succes o gustare(un pachetel la serviciu)  sau pot fi mancate langa ciorba sau orice fel de mancare.
Asadar, am facut un aluat din jumatate de kilogram de faina amestecata cu tarate (faina de grau 650  = 2oo grame ,tarate de grau = 300 grame), sare, un pliculet cu drojdie uscata, 1 lingurita de zahar si 2  linguri  ulei de masline. L-am lasat la dospit o jumatate de ora.
Arata cam asa
L-am impartit in 20 de bucati  si fiecare bucata am intins-o pe planseta
Foile se intind foarte, foarte subtiri, datorita uleiului din compozitie, cu conditia sa le intindeti de la mijloc catre margine si sa le tot intoarceti,la fiecare intoarcere iar le intindeti , pana cand sunt foarte  subtiri.  Eu nu le-am dat forma regulata, le-am lasat asa cum s-a intins aluatul.
Le-am copt  in  tigaia de clatite, din fonta groasa, cam cate un minut pe fiecare parte. S-au rumenit foarte frumos


Asa am rezolvat problema painii, fac  aceste turte cam de doua ori pe saptamana,sunt  suficiente pentru doua persoane, pe saturate.