marți, 22 ianuarie 2013

Bunatati de iarna - fasole frecata ,cu pargalas si carnati de casa afumati


Fasolea frecata, cu pargalas deasupra si cu carnati prajiti, alaturi de muraturi asortate, sunt mancaruri apreciate  in mod deosebit iarna !
Pentru fasolea frecata  am folosit: 
  • 500 g fasole boabe alba , cu bobul mic
  • 1 capatana de usturoi 
  •  ulei de masline
  • 2 cepe potrivite ca marime
  • sare, piper
  • boia de ardei dulce - o lingurita
  • boia de ardei iute -un  varf de cutit 
Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine umflata ).
Se spala din nou si se pune la fiert (eu o pun in oala cu presiune) cu o lingura de sare.
Dupa ce a fiert bine,  atunci, fierbinte ,se pune in blender si se sfarama pana la omogenizare completa , ea trebuie sa aiba consistenta smantanii ( se mai intareste cand se raceste )
Se amesteca imediat cu usturoiul tocat si omogenizat, piperul si boiaua de ardei iute .
Separat se face pargalasul : ceapa taiata marunt se caleste in ulei de masline pana straluceste si apoi se da deoparte si imediat se pune boiaua de ardei dulce.
Jumatate din acest pargalas se pune peste fasole si se amesteca  iar restul se pune in farfurie, peste fasolea deja aranjata ca portie.
Peste fasole am pus carnati de casa afumati, prajiti si un pic de slanina prajita.
Alaturi de aceasta fasole merge paine sau mamaliga, fiecare ce doreste si neaparat muraturi asortate


A iesit o minunatie !

vineri, 11 ianuarie 2013

Varza scazuta imbunatatita cu pulpe de pui


In toamna, cand varza este foarte ieftina, am cumparat varza sanatoasa, am lasat-o cateva zile  ca sa se usuce putin picaturile de apa de pe ea, cel putin la suprafata si apoi am impachetat-o in hartie de sac si am pus-o in pivnita.
Acuma, in toiul iernii, rand pe rand, tot despachetez cate una si  fac cate ceva din ea.
Pentru azi, varza scazuta , imbunatatita cu pulpe de pui :
  • o ceapa mica am tocat-o marunt si am calit-o in putin ulei de masline
  • 2 morcovi, 1 patrunjel radacina, 2 ardei grasi , toate maruntite prin  tocator,  le-am adaugat peste ceapa
  • apoi am pus pulpele de pui (fara piele ),sare, piper, marar verde ,o foaie de dafin , cimbru si o cana cu apa (am vrut neaparat ca pulpele sa fie doar fierte, nu si prajite , ca sa fie putin mai dietetice )
  • separat, am razuit varza si am frecat-o cu sare 
  • cind mincarea a inceput sa clocoteasca, am pus varza
  • dupa 15 minute, am pus 2 linguri de pasta de rosii
  • a mai fiert cam 15 minute, fara capac, astfel incat sa scada  toata apa. 
A iesit o bunatate, asociata cu ardei iute si mamaliguta  fierbinte.
Degustatorul principal, adica sotul meu, a spus  ca  se apropie la gust de  varza de la cantina de pe vremea studentiei, atunci cand tineri fiind, mancam orice, totul era  bun si daca era si  mult, era  si mai bun!

joi, 10 ianuarie 2013

Lasagna cu carne de curcan




 

Pentru ca sarbatorile  de iarna au trecut si simtim nevoia de a gati ceva mai usor, am facut o tava de lasagna cu carne de curcan, a iesit o mancare  extraordinara la gust !

O ceapa  tocata marunt am calit-o  intr-un pic de ulei de masline, peste care am pus cam 450 g de carne de curcan tocata, sare, piper si un virf de cutit de boia de ardei iute. Am lasat pe foc pina ce s-a undit si carnea, apoi am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci ,facut in casa,  o lingurita cu virf de condimente pentru pizza, a mai dat un clocot si gata, am dat la racit.
Separat, am facut un sos alb : am  topit 40 g unt, peste care am pus 40 g de faina alba, am stins cu 700 ml de lapte fierbinte,am pus sare, a clocotit de 2 ori si apoi  l-am strecurat prin sita inoxidabila si l-am lasat la racit.
Foile de lasagna le-am  luat din Real, marca lor inregistrata si am folosit jumatate dintr-un pachet.
Astfel, in tava de cuptor am pus  sos alb, peste care am pus 4 foi de lasagna,iar sos alb,  apoi  sosul de carne si  iar foi de lasagna, sos alb, sos de carne, ultimul rind  fiind de lasagna (foile nu au trebuit fierte inainte) .
Deasupra am  ras cam 300 de grame de cascaval si am dat la cuptor pentru 50 de minute.
Au iesit delicioase, suculente si gustoase  !


luni, 31 decembrie 2012

LA MULTI ANI !!!

Tuturor  celor  care  au  avut  amabilitatea  sa  viziteze aceste  pagini  scrise  cu  drag , sa  zaboveasca  putin asupra  lor ,  le doresc  multa  sanatate, fericire si belsug, sa  aiba  un  an  mai  bun  si  mai  usor , un an in  care sa se indeplineasca  toate  dorintele  !!! 



joi, 13 decembrie 2012

Meniu pentru sarbatorile de iarna (Craciun,Revelion si Sf. Ion)

 Pentru ca a mai ramas tare putin pina la Craciun,  m-am gandit deja la un meniu bogat, cu bunatati pe care le voi face de la  Craciun si pana la  Sf. Ion.
Si incepem :


 asezonata cu carnati afumati facuti in casa







     





cu un pic de afumatura printre ele 
  













 

 
si as mai face niste cornulete fragede umplute cu magiun si nuca.Pentru astea nu am poze, nici nu mai tin minte de cind nu am facut dar cu siguranta le voi poza anul acesta . 
Daca o sa ma mai gindesc la ceva, acel ceva va fi bonus pe linga toate aceste bunatati. 
Le doresc spor tuturor gospodinelor  , harnicutelor  care vor face multe, multe bunatati !

Supa de curcan cu taitei de casa




In fiecare toamna, atunci cind legumele sunt extraordinar de  proaspete si suculente (cand le cureti de coaja sucul lor improasca mana) , fac  o un concentrat de supa mare,  pe care ulterior il pun in diferite recipiente  si il congelez.
Intotdeauna  iarna se scumpeste foarte mult zarzavatul, mai ales patrunjelul  radacina  si de cele mai multe ori cumperi pastarnac in loc de patrunjel, ceea ce nu este acelasi  lucru .
Anul acesta am avut oase  de la dezosarea pieptului de curcan , la care am mai adaugat  si tacam de curcan.
Astfel, supa dulce o fac doar cu ceapa, morcov, patrunjel , cartofi, sare si piper. Doar atat, fara alte  legume care sa ii schimbe gustul. Concentratul poate fi folosit la supa cu taitei de casa sau cu galuste, la supa de usturoi, la supa de rosii, la cuscus sau la orice altceva unde este nevoie de supa limpede.
Astfel, oasele si tacamurile le-am tinut vreo ora in apa rece, apoi am adaugat toate legumele curatate , sarea , piperul boabe si le-am pus la foc , afara, pe soba.

Oala se acopera, sa fiarba frumos, fara sa se evapore mult zeama. Focul a fost la inceput tare, ca sa  porneasca sa fiarba, apoi a fost molcom, sa fiarba cu clocote mici, fara  sa se tulbure supa.
A fiert cam o ora, pina ce  carnea s-a desprins de pe oase si legumele  au fost moi  si gustoase.
Am strecurat supa si am pus-o la racit
In congelator sta foarte bine, nu i se denatureaza deloc gustul, poate fi folosita exact cand ai nevoie, fara sa mai mergi in piata si sa cumperi legume inghetate.
Legumele, le-am ales, mai putin ceapa si am congelat si parte din ele, din care fac altadata chiftele de legume ca garnitura la ceva sau simple, de mancat cu mujdei de usturoi.
Ieri am scos un borcan si am facut o supa grozava cu taitei de casa,cu abundenta de taitei, taman buna pentru vremea friguroasa de afara, ne-a incalzit la suflet.
Intotdeauna, cand fac supa, fac mai multa si macar 2 portii pun in congelator. Imi usurez tare mult munca si e foarte  utila aceasta operatiune.
Se poate face aceasta supa si din tacam de pui, de gasca, de gaina, practic din orice fel de tacam.

duminică, 9 decembrie 2012

Pancove (gogosi ) si minciunele

Azi, sotul meu, dupa o portie zdravana de lopatat zapada, a avut pofta de pancove si minciunele .
Am facut un aluat din 700 g de faina alba,cernuta , 250 g de frisca lichida, 4 oua, 150 g zahar, 30 ml de rom, esenta de rom, vanilie, zahar vanilat, un praf de sare, coaja de la o portocala, 30 g de drojdie proaspata si 100 ml apa calduta(am facut cu ce aveam prin casa ) . 
Cam 50 ml de ulei am intins pe planseta si am framintat aluatul prin impaturire, pina a incorporat tot  uleiul. 
A crescut o jumatate de ora si am procedat la  confectionare : 




 Le-am copt in ulei  incins






si au iesit extraordinare!!!

miercuri, 5 decembrie 2012

Ciorba de conopida

Am avut in congelator o conopida fiarta  si m-am gindit sa fac cu ea o ciorba gustoasa, simpla.
Am tocat 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 ardei gras verde  si o ceapa. Toate aceste legume le-am calit un minut in ulei de masline incins. Am potrivit de sare si am pus apa peste legume. Am mai pus 4 cartofi curatati si taiati cubulete. Au fiert cam 15-20 de minute, apoi am pus conopida inghetata si am mai lasat 10 minute la fiert.
Am facut dresura din 2 oua si 200 mg smintina  si am desertat peste ea  supa , am aromat cu leustean taiat si am acoperit 10 minute.
A iesit o  minunatie de mincare , plina cu  legume, nemapomenita !!!

duminică, 2 decembrie 2012

Meniu usor de duminica - pastrav la gratar si clatite

Fiindca a fost duminica, am gindit un meniu usor : pastrav la gratar cu garnitura de orez 
si clatite  cu branza de oaie


si cu gem  de  caise, visine si mure
Simplu, bun si din belsug !