joi, 12 aprilie 2012

Pasca cu branza dulce


Am remarcat ca  anul acesta  toata lumea vrea sa faca pasca  si cu branza dulce, m-am gandit sa clarific cum e cu umplutura de branza dulce , pentru cei interesati. Pana acum am descris in imagini pasca cu branza  sarata
 Despre cantitati e greu de vorbit dar  calculam astfel : la 1/2 kg branza de vaci, eu pun  4 oua, 4 linguri de zahar, cam 100 g stafide, 2 linguri de gris si  1 fiola de esenta de vanilie. Este suficienta umplutura pentru o  pasca  frumoasa.
Branza  se da obligatoriu  prin sita inoxidabila, se amesteca cu  galbenusurile de ou, cu vanilie, gris  si stafide.  Alaturi, albusurile se bat spuma tare cu zahar ( 1 albus + 1 lingura de zahar) si apoi se amesteca usor, prin rasturnare si se pune in pasca, nu inainte de a presara gris pe foaia de jos .
Aluatul este cel obisnuit, de cozonac, descris pe larg  la  cozonacul moldo-ardelenesc de aici, de pe blog.
Tehnica de lucru, in imagini, aceeasi ca la pasca cu branza sarata








Spor la lucru celor care  vor face pasca !

vineri, 30 martie 2012

Ciorba de fasole bobi cu cimbru si taitei de casa



Aceasta ciorba imi aminteste de copilarie, era des facuta in casa, doar atit ca mama avea intotdeauna bors proaspat, acru si aromat, cu care o  acrea. 
Fasolea bobi (bobii de fasole  verde  dar merge si fasolea boabe uscata )  impreuna cu zarzavatul (morcov, patrunjel, rosii, ardei gras, gogosar, mazare ,ceapa ) si cu o ramura  mare de cimbru si o lingura de ulei de masline  se pune la fiert in kukta , pentru  o jumatate de ora. 
Dupa aceasta, se rastoarna  intr-o alta oala, se pune o jumatate de litru de bulion , se asteapta sa clocoteasca si  se pun taiteii  de casa, se mai  lasa cinci minute  si dupa  aceea se  da de pe foc, se presara patrunjel  verde si se acopera pentru alte 10 minute. 
Ciorba se  maninca aproape rece,cu paine de casa si  cu ceapa rosie alaturi , este o excelenta ciorba de post pentru cine tine postul dar si pentru ceilalti.
Este tare usor de facut si tare, tare buna !

duminică, 25 martie 2012

Somon cu legume la cuptor



Tacimul de somon inca este rezonabil si bun , am gasit proaspat si frumos, l-am portionat, am pus pe fundul vasului  un strat de legume ,


peste ele pestele condimentat bine

 si peste peste inca un rind generos de legume.

Am sarat si condimentat inca o data totul si am pus un pahar de apa, 2 linguri de ulei de  masline , am pus folie peste vasul ceramic si apoi  am dat la cuptor pentru  50 de minute, la foc mare.
A iesit foarte, foarte bun si gustos!

duminică, 11 martie 2012

Ficatei cu usturoi si mamaliguta


Simplu, delicios si rapid:  se pune un pic de ulei de masline  la incins intr-o tigaie, se adauga ficateii spalati si se acopera cu un capac .Cam in 2 minute, se trage deoparte , se lasa sa se domoleasca uleiul si se intorc ficateii pe partea cealalta, se adauga si vreo citeva bucatele de carnati de casa  (pentru cine nu este la dieta )  si se pune din nou pe foc. 
Se lasa pina ce nu mai este deloc apa si totul este rumen. Se trage deoaparte, se pune  sare, piper si o mana de usturoi taiat marunt, se acopera si se mai lasa 5 minute, ca sa se aromeze. 
Cu mamaliga  alaturi si ceva castraveti murati,  este o adevarata minunatie !

vineri, 2 martie 2012

Salata de fasole boabe imbogatita cu de toate


Am facut o salata cu de toate, bogata si  delicioasa !
Am fiert fasolea boabe in apa cu sare (fasolea a fost congelata verde)  cam o jumatate de ora in kukta. 
Am scurs si am inceput constructia salatei : 
intii si intii am taiat  2 cepe rosii mari
Peste ceapa am pus fasolea, 2 cutii mici de ton maruntit in ulei, 1 cutie de boabe de porumb dulce, 1 castravete  verde taiat cubulete, 2 rosii si la urma  4 oua fierte tari. 

Peste toate astea am pus  sare, piper , ulei de masline  si otet de vin. 
A iesit foarte , foarte buna  si  poate fi si de post, pentru cine tine, daca scoatem  tonul si  ouale din  compozitie !

miercuri, 29 februarie 2012

Rulada de cas cu somon afumat si ardei gras

Am facut-o in mare graba  si de aceea, probabil, aspectul nu este la egalitate cu gustul !
O bucata de cas de oaie  am taiat-o felii de jumatate de cm grosime  pe care le-am pus pentru un minut in microunde, asezate frumos pe o farfurie.
Casul s-a inmuiat  si l-am pus pe planseta iar cu mainile, asa, ca la cozonac, a facut o foaie.Practic s-au imbinat toate acele felii in una mare. 
Peste foaie am pus somon afumat si  fasii de ardei gras rosu, apoi am rulat strins cu ajutorul foliei alimentare si am dat la rece pentru doua ore. Nu a iesit perfecta rulada ca aspect, trebuia sa stea mai mult la rece dar gustul a fost nemaipomenit de bun , poate fi un aperitiv  aspectuos  si demn de luat in seama !

sâmbătă, 18 februarie 2012

Pranz de iarna

Este frig si inca merge  mincarea un pic mai grasa asa ca, pentru acest wekend, pranzul este compus din :
- paine  de casa facuta cu faina de secara si seminte de in

- friptura la ceaun sau , daca vreti, tochitura  cu carne de porc si carnati afumati



si,omniprezentele  muraturi asortate




Deci, poftiti la masa !!!

joi, 16 februarie 2012

Mincare de conopida cu piept de pui




Este extraordinar de confortabil sa mergi doar in pivnita si sa iei conservele de care ai nevoie pentru gatit!Practic lucrezi cu semipreparate, ceea ce inseamna  ca foarte, foarte  repede poti gati!
Conopida pusa la borcan cu suc de rosii  face parte din aceasta categorie si este tare, tare  gustoasa.





O ceapa mica tocata marunt se caleste in ulei, se adauga  pieptul de pui taiat cubulete mici si se caleste pina ce isi schimba culoarea  carnea, se adauga sare, piper si conserva de conopida. Se lasa la fiert cam 15 minute. Alaturi,  1 lingura de faina se desface  cu 50 ml de apa rece,se strecoara prin sita inoxidabila ,se rastoarna peste mincare si se  da un clocot . 
Cind se ia mincarea de pe foc, se aromatizeza cu  2 linguri de usturoi  pisat cu sare.
Este o mincare extrem de rapida si de buna!

miercuri, 15 februarie 2012

Supa de usturoi cu crutoane de paine





Foarte bun aceasta supa, delicioasa si sanatoasa !
Baza acestei supe este  concentratul de supa de legume, de pui, de gaina, de ce avem in casa. 
3 linguri de smintina, batute bine cu doua oua, cu 2 linguri zdravene de usturoi pisat si o mina de leustean verde  taiat marunt, aceasta este dresura pentru supa de usturoi. Se procedeaza astfel: peste dresura se pune supa clocotita, amestecind  continuu, astfel nu se  brinzeste oul si  smintina iar apoi se acopera si se lasa 10 minute sa ia gust. 
Se serveste  fierbinte, cu crutoane de paine prajita, este foarte, foarte buna!!!

duminică, 12 februarie 2012

Paine cu faina de secara si seminte de in


Mi s-a facut pofta de o paine de casa asa ca am facut  2  baghete, crocante si usoare ca fulgul !

Am  amestecat  350 g de faina alba  de paine, tip 650, cu 150 g de fainta integrala de secara, cu o lingurita rasa de sare, 25 g de drojdie, 1 lingurita de miere de albine, 2 linguri de  seminte de in  si  apa calduta ( pina la consistenta unui aluat nu foarte moale). 
Am  framintat si  am lasat la crescut o jumatate de ora.
Am impartit aluatul in doua  si  i-am dat forma de  baghete, le-am crestat si le-am  pus pe  hirtie de copt in tava si am mai lasat la dospit inca o jumatate de ora. 
Le-am copt 45 de minute la foc potrivit!
Au iesit doua paini foarte, foarte gustoase!

duminică, 5 februarie 2012

Supa de gaina cu taitei de casa




E frig, ninge si deja m-am hranit ! Musai sa mincam  un pic mai gras asa ca am facut o supa de  gaina, cu  taitei de casa !
Am pus carnea de gaina cu patrunjel, morcov, cartofi , ceapa, sare si piper boabe la fiert,in apa rece, cam  o jumatate  de ora in kukta.
Dupa ce au fiert toate, zeama  strecurata prin sita inoxidabila   o  impart de regula in doua : o parte o  congelez  si o folosesc de regula cind sint in criza de timp  si o  parte o fac  imediat . 
Taiteii sint facuti de mine in casa(ideal era sa fac din cei subtiri, subtiri dar, alta data )  asa ca ii fierb direct in supa, 5 minute, dupa care las  sa se odihneasca  supa 10 minute. 
Este buna, fierbinte, gustoasa si hranitoare!
Poftiti la o portie !


Felul doi, tagliatelle cu ciuperci si sunca ! Stiu, septe feluri de bucate, tot fasole amestecate , la mine tagliatelle, dar ce sa fac, sint lenesa sa fac altceva !



Foarte, foarte bun totul !

sâmbătă, 4 februarie 2012

Tarta cu ciuperci


Din categoria mincaruri cu ciuperci, azi am facut o tarta !
Aluatul, simplu: 250 g faina, un ou, 75 g de unt, sare si o lingurita de praf de copt, toate amestecate si date la frigider pentru o ora. 
Umplutura : o ceapa calita, citeva bucatele de bacon,  ciuperci , citeva bucatele de  cirnati, sare , piper, toate  tinute la foc scazut pina ce scade tot lichidul.
Aluatul se pune in tava de tarta si se inteapa cu furculita. 


Peste el se aseaza umplutura iar peste umplutura  se razuieste  cam 50 de g de cas de oaie  si se desarta  2 oua batute bine cu  2 linguri de smintina. 




Se da la foc  pentru o ora, dupa care se lasa la racit, ca sa se inchege, cel putin 15 minute. 

vineri, 3 februarie 2012

Chiftele din carne de pui cu cas de oaie




Am avut  dezghetata o bucata de cas de oaie  si m-am gindit sa fac niste chiftelute din carne de pui, cu  mijloc de cas. 
Am tocat pieptul de pui, 1 ceapa, 2 cartofi, am adaugat un pic de paine muiata in apa, un ou, sare, piper, verdeata,usturoi  si 2 linguri de ulei de masline.
Aluatul a iesit  molcut. In palma am pus  o lingura de aluat, in mijloc am pus o bucatica de cas si am avut grija sa o acopar in totalitate cu aluat, dind forma rotunda  clasica a chiftelelor. Apoi am dat prin pesmet amestecat cu susan si am prajit in ulei de palmier incins. Ar fi  fost mai dietetice si mai bune in cuptor dar cum gazul are o flacara rosiatica si putere ioc, mai bine am facut sus, la flacara, pe aragaz.
Au iesit tare bune, casul de oaie s-a topit in interior si a dat  un gust deosebit chiftelelor !