sâmbătă, 8 octombrie 2011

Gem de gutui

Mi-au ramas in casa, dupa plecarea copiilor, citeva gutui si m-am gindit sa fac un pic de gem. 


Cum nu este voie la zahar, l-am facut cu  fructoza de la Dr. Oetker, astfel : gutuile, spalate bine, le-am taiat in bucatele si  le-am  macinat in tocatorul Bosh. A iesit o pasta faina, omogena si aromata . Am cintarit si  la 1 kg de fruct am pus 350 g de fructoza gelifianta  , am amestecat bine si am  pus pe foc. Din momentul  in care a inceput sa fiarba, am lasat cam 7 minute, de aceea a iesit si putin mai tare, intre jeleu si gem . 


Am pus in borcane sterilizate in cuptor, fierbinti, am capsat si am rasturnat borcanele.Gustul este extraordinar de bun, mi-au iesit 3 borcane de 375 grame. Vor fi minunate la iarna, cind  voi deschide un astfel de borcan  care a depozitat in  el gustul si aroma toamnei. 

vineri, 7 octombrie 2011

Catina cu miere

Este asa  mare abundenta de catina anul acesta in piata  incat   nu poti ramane  insensibil la asa ceva , mai ales ca acest fruct minune are atatea calitati !


Am cumparat  2 kg de catina  de la tarani, boabele aratau proaspete  si intregi   si dupa ce le-am spalat si  uscat , cu ajutorul unui prosop de bumbac, le-am impartit in 2 astfel  : am umplut pe trei sferturi 2 borcane  de 720 ml cu catina,


 peste care am  pus  mierea de albine , am rasturnat borcanul pana ce s-a omogenizat si fiecare bob de catina  era complet invaluit in miere. 


Catina ramasa, am dat-o prin   blender si am amestecat-o cu miere de albine, a iesit o pasta , la fel pusa in borcane , din care, in fiecare dimineata, 2 linguri se  pun intr-un pahar de apa plata si se bea pe nemincate. 
Pentru 2 kg de catina am folosit 2  x 950 grame de miere. 
Catina boabe din miere  am lasat-o la  macerat, pentru 7 zile, in frigider dar din pasta deja folosim dimineata. 

joi, 6 octombrie 2011

Frunze de busuioc la uscat pentru iarna

Tare frumos busuiocul anul acesta.L-am pus in jardiniere, intre flori, sa alunge insectele dar si intre legume, pentru acelasi motiv. 
Am cules busuiocul  , l-am spalat, am separat frunzele de ramuri, le-am pus la umbra, afara, la uscat, pe o coala de hartie cerata.

La uscare completa, faramitez frunzele si le pun in borcan  de sticla inchis ermetic si pastrez borcanul in camara, la rece.
Folosesc  frunzele uscate  la ceai dar si la condimentarea mancarurilor, salatelor. Daca sunt corect uscate,frunzele isi pastreaza  aroma  foarte puternica .
Separat, intr-o vaza mare, am lasat la uscat crengile de busuioc cu floare, le pun in aranjamentele de flori uscate si pastrez  semintele pentru primavara viitoare.  

miercuri, 5 octombrie 2011

Muraturi asortate : gogonele, pepeni,castraveti, varza, conopida....toate doar in saramura



Muraturile asortate au un loc special in camara noastra, asa ca trebuiesc tratate cu mult respect 
 Am fost de dimineata  in piata si am luat de toate, le-am pregatit, astfel : 
varza  de toamna, alba si rosie, taiata  in 4  

 conopida alba si frumoasa, desfacuta in buchetele

 morcov frumos si proaspat, taiat rondele 

 hrean curatat si despicat in 2 sau in 4, depinde de cit de mare este radacina
 telina curatata si taiat in felii groase 
 gogonele  potrivite ca marime, verzi dar si pirguite 
 pepeni rosii numai buni de pus  in butoi, cam de 1 kg fiecare
 ardei  capia, curatati si taiati in 2
 castraveti , nu foarte  mici, spalati bine
 muratoarea propriu zisa :la  1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat  - pentru un butoi de 80 de litri, am facut  40 de litri de  zeama - toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb  se lasa  sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca  5 minute si apoi se rastoarna peste  toate legumele cladite in butoi. 
-
 catei de usturoi curatati si taiati in 2  
 butoiul minune, cu gura larga, sa poti pune si scoate orice  doresti
 Se incepe cladirea: pe fundul butoiului, se incepe cu varza , castraveti , gogonele  si se continua cu toate celelalte. Avantajul este ca   pe langa pepenasi, toate celelalte se aseaza singure .
 La sfirsit se pun si boabe de mustar .

Se tine  butoiul in bucatarie  timp de 10 zile, la cald, ca sa  inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai  fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie. 
Reteta este verificata, toate stau foarte bine, cu conditia sa folositi sare de calitate , pentru muraturi. 

luni, 3 octombrie 2011

Taitei cu nuca

Este o mincare buna, gustoasa si satioasa !
Am fiert pastele  8 minute, in apa cu sare  si le-am mai lasat acoperite , in apa, pret de 2 minute, apoi le-am scurs .
Separat, miezul de nuca, prajit si macinat, l-am amestecat cu zahar brun si un pachetel de zahar vanilat. 
Am amestecat pastele cu  nuca  si le-am pus intr-o taca ceramica unsa cu unt si tapetata cu pesmet. 
Deasupra am pus citeva  bucatele de unt si am pus  la cuptor pentru  15 minute.
Au iesit foarte, foarte bune !

duminică, 25 septembrie 2011

Tarta cu brinza, prune si bezea





Tot m-am gindit sa fac ceva dulce, ca vin copiii acasa,acum e vremea prunelor asa ca  am hotarit ca o  tarta cu brinza , prune si bezea ar fi minunata !
1/2 kg de  brinza de vaci, trecuta prin sita , 3 linguri de zahar pudra, 5 galbenusuri, 3 linguri zahar tos ,100 g unt topit (rece) 10 linguri de gris , coaja si zeama de la o lamiie si  1 budinca de vanilie - acesta este blatul pentru tarta. 
Peste el se pun  prunele  curatate de simburi si rupte in 2 si se da la cuptor pentru 40 de  minute.
Separat, se face  bezeaua (albusurile batute cu 5 linguri de zahar)  si se pune peste tarta,  se mai tine in cuptor pret de  15 minute, dupa care  se scoate si se pudreaza cu scortisoara. 
A iesit delicioasa, poate trebuia sa pun mai multe prune  dar, repet, e foarte buna si aromata.

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Ardei cu rosii pentru mincaruri

Sintem tot la capitolul  conserve pentru iarna puse in  pivnita  !!!
Pentru ca  ardeii grasi la vremea asta sint asa de frumosi  , carnosi si proaspeti iar rosiile  sint coapte bine si  aromate, am pus  si anul acesta in  borcane de 720 ml  pentru  gatit ( foarte bine merg la  peste, tocane, ciorbe, la orice) .Din 4 kg de rosii si 4 kg de ardei, au iesit  12 borcane de 720 ml. Sarea trebuie sa fie neiodata si se pun cite 20 g  la 2 kg ( 1 de rosii si 1 kg de ardei ) 
Am curatat ardeii (verzi, galbeni, rosii) de  cotoare si seminte si i-am taiat  cubulete, rosiile le-am spalat  si taiat  la fel,in cubulete, le-am amestecat cu  sare si le-am pus in borcane. Am sterilizat borcanele  45 de minute dupa care au stat in paturi groase  pina  ce s-au  racit complet . 

joi, 22 septembrie 2011

Sos de rosii cu ciuperci , busuioc si cimbru


Astazi, tot din categoria pivnita plina cu  de toate, voi descrie  inca un sortiment de conserva . 
Pentru ca ne plac pastele si pizza, am pus pe iarna un sos de rosii cu  ciuperci, cimbru si busuioc, a iesit extraordinar de bun, are o aroma si un gust  nemaipomenit .
Am  folosit 5 kg de rosii, 2 kg de ardei kapia, 1 kg de ciuperci champignon,  1/2 kg de ceapa, piper, sare, cimbru, busuioc si  foi de dafin .
Toate ingredientele, macinate, se pun la fiert  cam  90 de minute,amestecul  se toarna fierbinte in  sticle sau borcane  sterilizate si fierbinti, se capseaza si se pun  in pat cald, intre haine  groase, pina ce se racesc complet . 
Sosul il  mai folosesc  si  peste fripturi, la  tocanite, de fapt se poate folosi la orice, este foarte, foarte bun. 

miercuri, 21 septembrie 2011

ZACUSCA CU FASOLE BOABE



Din categoria pivnita plina cu de toate, azi  vreau sa  postez reteta de zacusca cu fasole  boabe, din care au iesit 24 de borcane de 370 g si 5 borcane de 720 g. 
Asadar, ca sa iasa atatea borcane, am  folosit :  5 kg de rosii, 2,5 kg de ceapa, 10 kg de gogosari, 2,5 kg de fasole bobi verzi, 1 kg de patrunjel  radacina, 1 kg de morcov,  1,5 l de ulei si piper, sare, foi de dafin, frunze de patrunjel si telina. 
Am calit ceapa in ulei, am adaugat morcovii si  patrunjelul  cubulete, sucul de rosii, sarea, piperul, foile de dafin si se lasa  la fiert pina ce se alege putin uleiul ( cam 30 de minute).Apoi se pun bobii de fasole care au fost deja fierti , gogosarii copti, curatati si taiati cubulete si  frunzele de telina si patrunjel. Se lasa totul la foc mic, pana ce capata consistenta, cam 60 de minute. Se pune in borcane sterilizate si incalzite si se  sterilizeaza cam  60 de minute  dupa care se pune in paturi groase  pana ce se racesc  borcanele , adica aproximativ 2 zile . 
Zacusca este foarte buna, practic este o mancare de fasole la borcan, cu paine proaspata si un castravete murat alaturi, mai alungi o mancare. 

marți, 20 septembrie 2011

Gogosari in otet

Piata din  anul  acesta, fiind an bogat si manos,nu  m-a lasat  indiferenta drept pentru care pivnita este aproape plina, mai am de pus cite una alta . Gogosarii in otet pusi in varianta aceasta, tin si 3 ani, fara probleme.
Am  pregatit 7 kg de gogosari,  1 litru de otet de vin, 2 litri de apa, 300 g zahar, 200 g miere de albine, 10 g sare, 2 foi de dafin, piper  boabe, hrean  si seminte de mustar si am pornit la treaba : am curatat  gogosarii de cotoare si seminte si i-am taiat in sferturi. Otetul, cu apa, mierea, zaharul., piperul , foaia de dafin si sarea se pun la fiert intr-o cratita. Cind fierbe, se pun gogosari taiati, se lasa sa se infierbinte si sa fiarba cam 2 minute ( isi vor schimba culoarea), dupa care se scot cu  o paleta intr-un lighean de inox, se lasa sa se racoreasca putin si se cladesc  in borcane. Ei se vor lasa , vor incapea destul de multi in borcan dar nu ii presam deloc. Peste  gogosari, se pun seminte de mustar( eu pun multe, garanteaza  conservarea )  si hrean proaspat  curatat, acesta in cruce peste ei, ca sa ii tina . Se toarna  amestecul de otet  fierbinte peste ei, se capseaza si se pun in pivnita. Sint foarte aspectuosi si gustosi, mierea le da un luciu aparte. 

joi, 15 septembrie 2011

PASTE CU SUNCA,CIUPERCI, SLANINA SI SMINTINA



Nu am  mai facut de mult paste si tare mi-a fost dor asa ca am trecut la treaba !
Un pic de slaninuta ardeleneasca ,   untoasa si  afumata am taiat-o maruntel si am aruncat-o in tigaia incinsa.


Peste ea, am pus sunculita taiata   maruntel  si abia dupa aia niste ciuperci proaspete si faine, totul la foc mare. 



Am presarat sare, piper, boia iute si condimente pentru pizza 


si am lasat sa se  undeasca, tigaia fiind acoperita  cu  capac, pret de vreo 15 minute.
Separat, am  fiert pastele 


si le-am scurs dar am pastrat o cana de  apa in care au fiert. 
Am pus pastele peste amestecul din tigaie, cana de apa  si  o mana de busuioc taiat marunt,


 am mai lasat 10 minute , am dat deoparte de pe foc si am pus 4 linguri de smantana  groasa. Am amestecat si am acoperit pentru inca 5  minute.


Au iesit delicioase si au fost mancate instantaneu, nu a ramas nimic, nimic !!!

CONSERVA DE FASOLE VERDE PENTRU SALATA



Toata vara am avut fasole verde din gradinuta noastra, a pus sotul meu tot pe rind asa ca acum s-a facut fasolea pentru salata cu maioneza si usturoi. Cum in lada frigorifica nu mai este loc, am pus la borcan, sa  isi duca si copiii cu ei  . Eu nu  zic ca nu este si iarna de cumparat dar nici intr-un caz nu are gustul acesteia din gradina, nestropita, bio  de adevaratelea. 
Am cules-o de dimineata (taman bine ca pe la amiaza a tras o ploaie zdravana la Cluj) si de abia  acum am  aranjat-o. 


Am curatat-o , am spalat-o bine, am taiat-o ca pentru salata  si am fiert-o timp de 15 minute in apa cu sare si frunze de telina. 


Am pus-o in borcanele sterilizate, 


am pus peste ea apa in care a fiert, cite o aspirina la fiecare borcan, deasupra , am capsat borcanele si  am dat la sterilizat pentru 45 de minute. Este foarte, foarte buna si gustoasa si in zilele de iarna  friguroase mai salveaza o mincare , care, drept sa spun, este excelenta.  

miercuri, 14 septembrie 2011

Aripioare si pulpe superioare de pui la ceaun



Am trecut zilele trecute prin fata unie rotiserii si m-a apucat un dor nebun de pui prajit cu mujdei si mamaliga !
Am ajuns la concluzia ca  mai bine iau  aripioare si pulpe superioare decit un pui intreg si  se fac si mai usor  la  ceaun .
Metoda este clasica :  carnea, bine condimentata( a stat cu condimentele- piper, sare, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, cimbru )  pe ea timp de o jumatate de ora ), se pune in ceaun, se adauga o cana de apa si se da la foc tare, acoperita cu  capac. Se mai amesteca din cind in cind iar in momentul in care nu  mai este apa. deja carnea lasa grasime si   se prajeste exclusiv in untura ei. Cind e gata, se ia de pe foc , se pune o lingura de usturoi  tocat si   se acopera inca 5 minute. 
Alaturi, nelipsita mamaliguta slobozita,   molcuta si galbena ca aurul si  un mujdei de usturoi  facut cu  ulei de masline si smintina . 
Ma puteti  crede pe cuvint  ca a fost exceptional totul  !