luni, 14 martie 2011

PESTE LA GRATAR


Ieri a fost prima zi de  primavara adevarata, cu mult soare si  caldura , drept urmare, s-a impus un peste la gratar!
Ne place crapul romanesc oglinda pentru ca este mai dulce si  mai gustos iar la gratar se topeste toata grasimea in exces, ramine numai bun !
Un crap de circa 1,5 kg il impart in 2: din cap si coada fac un bors de peste iar restul, taiat in 4, merge pe gratar.
Intotdeauna il condimentez si il las sa stea macar 1 ora, ca sa se macereze, il ung cu un pic de ulei  si il pun in formele pentru gratar,astfel foarte usor  se intoarce, nu se sfarima si este gata cam in 15-20 de minute daca focul este bun.


Cu  un pic de orez condimentat alaturi, mujdei de usturoi si un pahar de vin alb, prinzul de duminica a fost minunat, gustos si insorit !
 

duminică, 13 martie 2011

PASTA DE ARDEI COPTI CU USTUROI

Iarna,dar si vara , langa friptura, merge perfect o pasta de ardei copti!
Cativa catei de usturoi(5-6)  se pun  in tocator, se adauga  putin ulei de masline  si se  toaca marunt.Peste aceasta pasta  se pun ardeii copti, bine  scursi de zeama, se toaca impreuna  cu usturoiul si  apoi se  condimenteaza cu un pic de sare si piper. 



Este excelenta  langa friptura sau pur si simplu  pe paine prajita !

vineri, 11 martie 2011

TARTA CU BRINZA SARATA

In  wekend este randul meu sa gatesc asa ca m-am gandit sa fac o tarta cu branza sarata (branza Focsani , pentru cunoscatori ).
Aluatul de tarta este cel clasic : 300g  faina, sare, 8o ml ulei si 100 ml de  vin.Amestecate toate, se  realizeaza  aluatul de tarta, se pune   in tava, se modeleazam se inteapa cu furculita  si se coace    15 minute, cu  foaia de  hartie si   fasolea deasupra. 


Dupa aceea, se scoate din cuptor, se aduna fasolea si  se  depoziteaza (poate fi folosita si altadata)  si  se lasa putin la racit , tot in tava 
Apoi se  asaza umplutura(branza Focsani amestecata bine, bine cu  ou - eu am pus 600 grame de branza si 2 oua ) 

 si se mai da la cuptor 30 de minute,pana ce se  rumeneste. 

Este buna,  sarata si delicioasa!

joi, 10 martie 2011

GHIVECI


Ghiveciul ramine o  mincare de baza pe timpul iernii, cita vreme  nu este slobod la cartofi atita cit am dori  noi.
In conditiile acestea, toamna, cind este abundenta,  pun pe iarna  in borcane de 1700 ml  o adunatura de legume (morcov, conopida ,mazare, vinete, dovlecel, fasole verde, patrunjel radacina)oparite in prealabil, doar  in apa cu sare, puse in borcan fierbinti si deasupra se toarna bulion  de rosii crud. Se  inchide ermetic borcanul si se  dustuleste pret de1 ceas si  uite asa am tot timpul legume bune pentru gatit.


Ca sa fac un ghiveci bun, atunci  calesc o ceapa  , rastorn  legumele peste ceapa, asezonez cu sare, piper, usturoi, pun in tava ceramica si  dau la cuptor.

 Dupa ce porneste   un clocot, pun o mina de orez , amestec bine  si mai las  in cuptor 20 de minute, timp in care orezul  fierbe si in acelasi timp  absoarbe toata zeama  de la legume.
Mai las in cuptor pret de  10 -15 minute, cu focul oprit  si de abia dupa aceea  il las la racit .

Macrou in sos tomat


Ne  place pestele foarte mult, in orice fel gatit!
Macroul intra in  categoria celui mai des gatit  peste , facut in sos de  rosii.
Se  calesc 2 cepe mari, se adauga 2 sau 3 ardei grasi  taiati cubulete, se pun condimente  (sare, piper, boia iute de ardei, foi de dafin ), o jumatate de borcan de bulion , o cana de apa si, la urma ,pestele (cam 1 kg) taiat in bucati  de 3-4 cm  latime. 
Se da  la cuptor pentru 40 de minute, se scoate si se aromeaza cu patrunjel si marar tocat.
Alaturi, un pilaf de orez si ai obtinut o mincare absolut delicioasa !

luni, 7 martie 2011

ARIPIOARE DE PUI CU CIUPERCI PLEUROTUS


Mincarea de aripioare de pui cu ciuperci pleurotus este deosebita ca si gust, este o mincare de duminica excelenta.
Pentru asta am avut nevoie de 1 kg de aripioare de pui, 1/2 kg de ciuperci pleutorus, , o ceapa rosie mare, ulei de masline, 300 g smintina, o lingura de faina, piper, sare, boia de ardei iute.

Am tocat ceapa, ama calit-o in ulei, am pus peste aripioarele si le-am calit, am pus sarea, piperul si boiaua iute , o cana de apa si am fiert totul 30 minute.

Dupa asta, am desfacut 1 lingura de faina intr-un pahar de apa rece, am adaugat smintina si apoi am trecut totul prin sita, ca sa nu fie cocoloase.

Am pus amestecul peste mincare, am lasat sa dea un clocot bun si am dat jos de pe foc.

Linga, am facut o mamaliguta si am taiat o lebenita murata.


Credeti-ma este foarte, foarte buna mincarea !

vineri, 4 martie 2011

ECLER

Eclerul  este  o prajitura  rapida , simpla si  buna pe care o  mincam cu mare placere!
Aluatul este simplu, pentru o tava de aragaz  avem nevoie de 250 ml apa,  100 ml ulei, 3 oua (trebuie sa fie mari, iar daca sint mici atunci se pun 4 oua) , 125 g  faina de grau de calitate superioara, 000  si o  jumatate  lingurita de sare. Apa, impreuna cu uleiul  si  sarea se pune la fiert. La primul clocot, se ia  de pe foc  oala si  se pune  toata faina, se amesteca repede  , se aseaza oala iar pe foc(nu direct pe flacara) si se mai  amesteca pina ce se aluatul  se   dezlipeste de fundul oalei. Se  raceste  pe apa rece, amestecind continuu iar cind este aproape rece, se pun ouale pe rind, pina ce se inglobeaza toate in aluat si acesta devine omogen, destul de moale. 
Din aluat, cu cornetul   se fac  bastonase de circa 10 cm,  care se  aseaza in tava neunsa si   la distanta de 3 cm intre ele. Se coc  30 de minute, primele 10 minute la foc  mare si 20 de minute nu se deschide usa cuptorului. 
Ele  cresc frumos si devin aurii. Se scot din cuptor si se lasa la racit la cald, in bucatarie. 
Taiate pe jumatate pe lungime,  se vor umple cu   crema de vanilie( 3 galbenusuri se bat bine cu 200 g de zahar pe o cratita cu apa clocotita, pina ce compozitia arata ca o smintina subtire, se da de pe foc, se adauga vanilia si se lasa la racit. Cind compozitia este aproape rece, se inglobeaza untul pina la omogenizare) sau, mai rapid, cu o budinca de vanilie imbogatita cu  un pachet de unt.
Pudrate  cu zahar pudra si decorate cu un pic de ciocolata, eclerurile sint  foarte gustoase .
Daca mai  ramin pe a doua zi, atunci ele se pastreaza  acoperite cu folie pentru  ca altfel se usuca prea tare.  

joi, 3 martie 2011

JUMARI


Noi nu taiem porc dar jumarile, in fiecare an, nu lipsesc asa ca  avem zi speciala  de facut jumari.
Cumparam pentru asta fleica de porc, brazdata  bine cu carnita, dar sa  lase si grasime ca sa se poata face jumarile  aurii si crocante. 
Le taiem  in bucati potrivite , egale ca marime, sa se faca deodata. 
O mina de slanina curata se taie in betigase mici, se pune in tigaia incinsa si  se amesteca pina ce se lasa  untura. Apoi se scot bucatile de  slanina si peste untura incinsa se pun bucatile de fleica , la foc mare si  se  amesteca .Nu ar trebui sa se prinda pentru  ca pe fundul  cratitei este  deja untura. 
Daca fac mai multe, atunci  incep in 2  cratite iar dupa ce se  mai lasa,  rastorn  totul intr-o   cratita, sa se faca uniform. 

Dupa ce s-au aurit, le scot cu  o paleta si  le pun pe un gratar peste care am asternut   prosoape absorbante din hirtie, astfel  jumarile vor ramine curate, fara urme de untura pe ele.

In ziua in care se fac jumarile. obligatoriu o mincare va fi  asa : mamaliga  ca aurul, ochiuri, brinza de oaie  si  jumari 
Nu  lipseste  pe masa : farfuria  cu muraturi 
 moarea   trandafirie si acidulata 
 si bineinteles  o lebenita murata
Jumarile  le congelez  in pungute de dimensiune  mica, pentru o mincare.

miercuri, 2 martie 2011

GUGULUF CU PORTOCALE

Foarte bun ca si gust, aromat  si aspectuos, guguluful  mi se pare o  prajitura  excelenta  pentru  facut  cadou  (in loc de tort)  dar si  pentru  ai casei, mai ales cu o  cafea alaturi !
Este  usor de facut si foarte  rapid !
Avem nevoie  de  125 g unt, 3 oua, 200 g zahar, 1 praf de copt ,sucul de la 1/2 de portocala, coaja rasa  de la 1 portocala,100 ml lapte si  200 g faina  .
Albusurile se bat  spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile , coaja si  zeama de portocale,  untul topit dar rece, laptele si  la urma, faina  cernuta impreuna cu praful de copt. Totul se omogenizeaza prin rasturnare si se desarta rapid in forma de guguluf, se da la cuptor la foc potrivit pentru 40 de minute(25 de minute nu se  deschide cuptorul ) .
Dupa ce s-a copt, se pune la racit pe un grilaj . Cind este rece, se  glazureaza cu  ciocolata, se orneaza cu putina ciocolata  alba razuita si  foarte, foarte putina coaja rasa de portocale    si  se lasa la  intarit glazura.
La felia taiata se imbina foarte bine gustul de  la glazura de ciocolata cu  aroma si gustul de portocale , este delicios!

marți, 1 martie 2011

MANCARE DE FASOLE VERDE CU PIEPT DE CURCAN


Foarte buna, rapida si  usoara !
Pentru  asta  avem nevoie de : 1 ceapa (eu pun rosie ca este mai dulce si mai gustoasa) , cam 400 g file  piept de curcan, fasole verde ( la vremea asta doar la borcan, pusa   din toamna  doar cu apa si cu frunze de telina ) , 2 ardei grasi rosii ( la fel, pusi la congelator taiati), 4 linguri de bulion, 6 catei de usturoi, o lingura de faina,sare, piper,ulei,  patrunjel verde.

Se pune   ceapa la  calit intr-o lingura de ulei , se adauga carnea taiata cubulete, se amesteca pana cand carnea devine alba si frumoasa, se pun  ardeii  rosii, condimentele , o cana de apa si  se da un clocot. , apoi punem fasolea verde si se lasa la fiert cam 10 minute.

Separat, se desface   faina (cine este  la dieta, inlocuieste faina cu amidon alimentar ) cu apa rece, se  trece prin strecuratoare, se  amesteca bine cu bulionul si se pune  peste mancare, amestecandu-se continuu  pana ce se ingroasa.

Atunci se da la o parte, se aromeaza cu usturoi  pisat si  patrunjel verde si se lasa acoperit vasul inca 10 minute.