03 aprilie 2011

DEZMATUL DE DUMINICA


Asa arata un dezmat culinar de duminica, mai bine zis , pohta ce-am pohtit !!!!!
Ceafa de porc, mare,groasa si suculenta,  cartofi prajiti,taman bine rumeniti, mujdei de usturoi facut cu smintina groasa  de Lechinta si o salata   buna, buna cu de toate (salata  iceberg, castraveti, ceapa verde, rosii  si ridichi)







Sa aveti pofta  si sa poftiti dumneavoastra la masa,  ca eu va astept  !!!!!

PRINZ DE PRIMAVARA


La vremea  asta, cind piata   are din abundenta ridichi si ceapa  verde, mai  sarim  peste prinzul  traditional , gatit  si  incropim  o masa  cu brinza, caltabos, slanina, un pic de toba, ceva sunca   si , totusi, si niste  chiftele de pui cu susan ( m-a mustrat constiinta) . 
Baza de fapt o reprezinta ridichile  zemoase  si proaspete si ceapa verde subtirica si frageda. 
Sa nu uit,  asta am mincat la munte, simbata, unde ne-am dus sa  facem curatenia de primavara, si afara si in  casa . Tare bine  ne-a prins mincarea aceasta, consistenta si satioasa, ne-a dat puteri  zdravene de munca  !

O sa mai repetam modelul ! 

01 aprilie 2011

Macrou cu sos la cuptor



Pestele este  o mancare frecventa in casa noastra, ne place mult si  de aceea  il gatim  saptamanal. 
Se calesc  trei  cepe taiate marunt,   se adauga 2 ardei grasi rosii taiati in cubulete,  750 ml de suc de rosii si apoi condimentele (sare, piper, curry, chili, foi de dafin)
Dupa ce a dat un clocot, se pune pestele ( 1 kg de macrou)  taiat in bucati  cam de 4-5 cm  grosime si se rastoarna totul intr-un vas ceramic si se da la cuptor pentru 25 de minute.
La sfarsit  se presara patrunjelul verde tocat.
Alaturi, un pilaf de orez   picant  este grozav!

30 martie 2011

OREZ CU SPANAC


Pentru ca este deja primavara  si  exista  tentatia de a manca ceva verde, m-am gindit sa fac  un  orez cu spanac, ca si garnitura  la  o mancarica de  pulpe de pui cu ardei copti.
A fost buna ideea pentru  ca a fost la loc de cinste spanacul ! Am fost in piata si am batut de doua ori piata pana ce  am gasit spanacul  care sa fie proaspat, sa scartie intre degete  si sa aiba frunza ferma, tare si nu pleostita. 
Am spalat  in citeva ape  spanacul si l-am oparit in apa cu sare, dupa care, scurs si racit, l-am macinat in tocatorul electric  ( a iesit o pasta  minunata ). 
O ceapa rosie  taiata marunt am  calit-o intr-o lingura de ulei de masline, am pus  spanacul, sarea si piperul  si apoi am pus orezul, spalat bine si apa  ( cantitatea de apa  este dublul  cantitatii orezului ). Am fiert  totul 20 de minute dupa care am lasat  acoperit  vasul  ca sa se raceasca si  orezul sa  absoarba toata apa.
A iesit  foarte, foarte gustos  si se  poate consuma  simplu (pentru cei  care tin post) sau ca si  garnitura la ceva sos cu  carne.  

27 martie 2011

TARTA CU MASCARPONE SI CAPSUNI

Am avut  ceva capsuni  in congelator  si m-am gindit sa fac o tarta !
Am facut  iute o tarta  din 5 oua, 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina , adica un pandispan obisnuit : se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bat  pina ce se  spuma nu mai  cade de pe tel, se adauga  galbenusurile si  faina prin rasturnare.  Am pus-o in  tava de tarta , tapetata cu unt si  faina
 si  am copt-o  20 de minute la  foc potrivit. 


Am lasat-o la racit pe un gratar. 
Capsunile le-am  macinat in tocatorul electric si , cu 1/2 pahar de apa si  2 linguri de zahar  le-am pus  pe foc, pina ce au  dat un clocot. Le-am  lasat   la racit .
Separat, am batut  frisca lichida cu  zahar, am pus  1 cutie de mascarpone si un plic  de  crema de vanilie  de la Dr. Oetker. 
Am inceput  construtia tartei : peste  tarta am pus cu lingura, sos de  capsuni (mai  mult lichid) astfel incit toata zeama a fost absorbita de  pandispan . 



Peste  am pus   crema de mascarpone.

Peste  crema  am pus  ce a ramas din  sosul de capsuni in care , in prealabil, am dizolvat 2 foi de gelatina . 

Am lasat  la rece  3 ore. 
A iesit  exceptionala ca si  gust, mai  putin exceptionala  ca si aspect dar  cind  simti cum se intrepatrunde  consistenta pandispanului   insiropat  cu  gustul inconfundabil al capsunilor  domolit de mascarpone, uiti  ca aspectul  tartei  nu va primi   premiul de excelenta ! 


26 martie 2011

SALATA DE FASOLE BOABE


In  toamna am pus  in congelator  o punga de fasole boabe crude (cam o jumatate de kg) , la ideea ca voi  face eu ceva  mincare.
Azi m-am gindit sa fac o salata si astfel am fiert  fasolea in kukta (am pus si condimentele la fiert : sare, piper, boia de ardei, cimbru) . 
Cind a fiert, am scurs-o  si am lasat-o la racit.  Peste ea am taiat ceapa verde, ridichi, am pus ulei  de masline si otet, inca un pic de sare si am lasat-o  sa-si   ia  gust o jumatate de ora.  Am mincat-o cu piine prajita  si este foarte, foarte buna salata  !

25 martie 2011

LIMBA CU MASLINE

Foarte buna aincarea aceasta, deosebita ca gust si aspect !
Avem nevoie de 1 limba de ainzat,1 ceapa mare ,1 l suc de rosii,2 linguri de faina ,150 ml vin alb,200 g masline negre ,ulei, sare, piper si  cateva foi de dafin.
Este tare simplu  de facut : se fierbe limba in oala cu presiune in apa cu sare si piper . 
 
Se scoate, se raceste si se dezgoleste de pielita alba ( daca e fiarta bine, imediat se desface, mai bine zis se exfoliaza )  

Se undeste  ceapa pana ce sticleste  , se stinge cu sucul de rosii frecat cu faina , se adauga vinul, cam 350 ml de supa in care a fiert limba, maslinele si condimentele si se desarta intr-un vas ceramic

dupa care se da la cuptor 30 minute, pana scade si se alege uleiul deasupra. 
 
Se consuma  rece, cu paine de casa proaspata alaturi!

24 martie 2011

PULPE DE PUI CU SMANTANA SI OUA LA CUPTOR

  
Mancarea  arata de fapt ca o  budinca , apetisanta si usor de facut !
2- 3  pulpe de pui  le  prajesc intr-un pic de ulei,adica 1 lingura ( se poate si fara ulei,in tigaia antiaderenta ) sa pana  se rumenesc deasupra. Pun peste ele  condimente (sare, piper, boia)  si  o  cana de apa . Trebuie sa fiarba inabusit pana se evapora apa si se desprind usor de pe os. 
Tapetez un vas ceramic  cu  unt si pesmet ( sau pensulati cu un pic de ulei si presarati tarate de ovaz )si incep sa cladesc budinca : un rand de brinza (Focsani sau  cascaval ) , un rand de  bucatele mici de carne, iar  branza, iar carne si deasupra branza. Separat, 3 oua  se bat bine  cu  3 linguri de smantina (sau iaurt scurs )condimentam cu sare si piper  si se rastoarna deasupra. Trebuie sa stea la cuptor, la foc potrivit, cam 20 de minute, pana ce se rumeneste putin. Se serveste calda, cu  putin patrunjel verde deasupra. 


20 martie 2011

CLATITE CU CIUPERCI

Clatitele cu ciuperci sint bune, foarte usor de facut  si excelente ca  si gustare !
Aluatul, unul  obisnuit : 3 oua, 300 ml bere, 300 ml lapte, ulei, sare si faina  pina la consistenta unei smintini subtiri.Se lasa sa se odihneasca  15 minute  dupa care se coc clatitele .


Separat, se caleste o ceapa rosie mica in ulei de masline, se adauga  1/2 kg de ciuperci pleurotus   taiate marunt, sare si piper si se lasa  la calit  totul cam 15 minute, pina se evapora apa lasata de ciuperci .
Umplutura , racita si amestecat cu un ou, se aseaza  pe foaia de clatita dupa care se impatura  si se pune intr-un vas ceramic, uns cu margarina si tapetat cu pesmet.



 Deasupra clatitelor se pun bucatele de unt si se dau  la cuptor pentru 15 minute.

Se servesc calde sau reci, cu ketchup deasupra sau cu smintina, dupa pofte.  

19 martie 2011

PAPRICAS DE CIUPERCI CU PUI SI CARTOFI


O mincare absolut delicioasa, seamana mai mult a  gulas , are tot ce ii trebuie  pentru  a fi  foarte, foarte gustoasa!





Am calit  o ceapa rosie taiata marunt, am adaugat treptat   un piept de pui taiat in  cubulete    , un manunchi de ceapa verde si 1/2 kg de  ciuperci pleutorus taiate marunt. S-au calit toate, am pus sare, piper,  curry, boia de ardei iute, foi de dafin , 4 linguri de  bulion , cam 4 linguri de pasta de gogosari  si  am lasat sa dea un clocot.Am curatat cam 1 kg de cartofi  rosii, i-am taiat  cubulete mici si  am mai fiert cu totul cam jumatate de ora,la foc  potrivit. 
 Merge foarte bine facuta si fara  carne de pui si atunci este o mincare de post delicioasa!

17 martie 2011

CIUPERCI UMPLUTE




Aceasta  varianta de ciuperci  umplute   ne place tare mult, este  o mincare buna si consistenta!
Ciupercile champignon  sint tare frumoase, albe si apetisante ! Intotodeauna cumpar ciuperci pentru ca arata  foarte bine, pina ajung acasa am vreme sa ma gindesc ce fac cu ele .
Curatate , spalate si scurse, ciupercile, putin  sarate in interior,   le umplu cu urmatorul amestec : cascaval ras fin, sunca sau salam  de buna calitate taiat  cubulete foarte mici, daca mai trebuie sare, piper din belsug si un ou. Dupa ce sint umplute, deasupra ciupercilor mai pun un pic de cascaval ras  pentru ca sa se rumeneasca foarte frumos!Pe fundul  unei tavi  pun putin ulei  si asez ciupercile, le dau la cuptor la  foc  potrivit pentru 25 de minute.
Sint foarte decorative si gustoase! 

15 martie 2011

TIRAMISU CU FRUCTE


Simplu, usor de facut si  foarte, foarte bun !
Pentru asta avem  nevoie de piscoturi (4 folii) un compot de  piersici (ideal este facut in casa ) , 500 g  mascarpone, 500 ml frisca lichida, 2 pachete  crema de vanilie de la dr. Oetker, 5 oua, 200 g zahar si fructe (de sezon, de care se gasesc ) 
Galbenusurile se   freaca bine cu zaharul,  se adauga frisca si se bate pina la intarire ( eu le pun in blender).
Se adauga  mascarpone si crema de vanilie si se bate  cu  mixerul la viteza foarte mare, iese o crema  pufoasa si  aromata. 
Se scurg fructele din compot si  in  acest sirop se inmoaie  piscoturile, nu foarte tare pentru ca vrem sa aiba tinuta.
Constructia tortului  este simpla : un rind de piscoturi, un strat subtire de crema, fructe taiate subtire, iar un strat subtire de crema, apoi iar piscoturi , crema, fructe, ultimul strat find crema in strat mai gros putin. Se decoreaza cu fructe dupa gust si se lasa la rece macar  3-4 ore. Din cantitatea asta tortul  iese mare dar se poate face si  mai  micut, cu reducerea ingredientelor ca si  cantitate. 
Este gustos si racoritor,  un desert  excelent !

14 martie 2011

PESTE LA GRATAR


Ieri a fost prima zi de  primavara adevarata, cu mult soare si  caldura , drept urmare, s-a impus un peste la gratar!
Ne place crapul romanesc oglinda pentru ca este mai dulce si  mai gustos iar la gratar se topeste toata grasimea in exces, ramine numai bun !
Un crap de circa 1,5 kg il impart in 2: din cap si coada fac un bors de peste iar restul, taiat in 4, merge pe gratar.
Intotdeauna il condimentez si il las sa stea macar 1 ora, ca sa se macereze, il ung cu un pic de ulei  si il pun in formele pentru gratar,astfel foarte usor  se intoarce, nu se sfarima si este gata cam in 15-20 de minute daca focul este bun.


Cu  un pic de orez condimentat alaturi, mujdei de usturoi si un pahar de vin alb, prinzul de duminica a fost minunat, gustos si insorit !
 

13 martie 2011

PASTA DE ARDEI COPTI CU USTUROI

Iarna,dar si vara , langa friptura, merge perfect o pasta de ardei copti!
Cativa catei de usturoi(5-6)  se pun  in tocator, se adauga  putin ulei de masline  si se  toaca marunt.Peste aceasta pasta  se pun ardeii copti, bine  scursi de zeama, se toaca impreuna  cu usturoiul si  apoi se  condimenteaza cu un pic de sare si piper. 



Este excelenta  langa friptura sau pur si simplu  pe paine prajita !