luni, 7 decembrie 2015

Carnati de casa afumati - editia 2015



A venit vremea carnatilor , de casa, gustosi si afumati cu lemn de cires!
Anul acesta am trecut la carnati din carne amestec, si anume carne de curca  si carne de porc. 
Proportia a fost asa : 17,5 kilograme de pulpa si piept de curca, 10 kilograme de fleica de porc si 7,5 kilograme de pulpa de porc. 
Toate tocate prin ciurul mare, au fost amestecate cu 700 g de sare grunjoasa, 70 g de piper negru macinat, 6 lingurite cu varf de boia afumata, 3 lingurite de boia de ardei iute  . Separat, am tocat marunt 1 ,1 kilograme de usturoi(curatat) si am amestecat cu 1 litru de apa. dupa  care am trecut prin sita deasa. Rezultatul a fost o spuma de usturoi, pe care am amestecat-o bine cu compozitia de carne. 
Cam asa arata la sfarsit, omogenizata .

Au urmat cele 2 chiftelute prajite in tigaie, lasate la racit si apoi gustate, ca sa vedem de mai trebuie ceva . Nu a mai trebuit nimic, a fost pe gustul nostru. 

Partea frumoasa a venit abia acum, cu un carnatar nou nout, de calitate superioara si in varianta moderna, adica de inox, cu garnituri de silicon , usor de manevrat. Am avut spor, nu gluma la umplut carnati, si in mat de oaie  si in mat de porc. 


Nu a fost usor, dar, rezultatul a fost pe masura. 
Din pacate anul acesta nu i-am mai lasat mult la uscat, pentru ca nu este destul de frig afara. S-au zvantat putin si sotul meu i-a si afumat, le-a dat 2 fumuri cu lemn de cires, un fum cald si unul rece. 
Au iesit perfecti la gust, suficient de afumati  si deja au fost impachetati, ermetizati , etichetati si pusi la congelator. Nu sunt deloc grasi, pe ideea ca daca ne trebuie grasime, atunci, mancam slanina si gata. 


luni, 30 noiembrie 2015

Supa de curcan cu galuste de ficat si branza


O supa delicioasa, dietetica si gustoasa, tocmai buna pentru pranz intr-o zi rece, asa se poate descrie aceasta supa. 
Foarte simpla, se poate face si din pui sau vita. 
Asadar, o spinare de curcan, doua radacini de patrunjel, doi  morcovi si o ceapa mare, cu o lingura rasa de sare, cu cateva boabe de piper si un varf de cutit de turmeric se pun la fiert , cu apa rece cat sa treaca peste ele cam cu 5 cm.Eu le-am fiert in oala cu presiune, vreme de 40 de minute.
Dupa ce s-a racit putin, am strecurat supa. Separat am facut galustele : un ficat de curcan taiat marunt, impreuna cu o ceapa mica rasa, le-am pus intr-un tocator electric pentru cateva secunde si a iesit o pasta foarte fina. Am adaugat 2 linguri de branza de vaci dietetica, data prin sita , un ou si 2 linguri cu varf cu tarate de ovaz. Am potrivit cu sare si piper si am lasat  la odihna pentru 20 de minute. 
Am trecut inapoi pe foc supa strecurata  si, cand a inceput sa fiarba, am luat cu varful linguritei inmuiate in supa, cate putin din pasta de ficat si am pus in supa clocotita. Pasta este molcuta insa, in contact cu supa fierbinte, se intareste imediat. Au fiert galustele  cam 5 minute si apoi am tras oala deoparte, am acoperit-o si am mai lasat-o 10 minute. 
Supa s-a tulburat putin de la ficat , insa, gustul bate aspectul. 
Se mananca fierbinte si cu adaos de piper. 

marți, 17 noiembrie 2015

Ciorba de ciuperci pleurotus


De multa vreme mi-am propus sa gatesc aceasta ciorba si acum i-a venit randul. Asadar, o cutie de ciuperci pleurotus  , de 500  grame, a avut destinatie speciala pentru aceasta ciorba  delicioasa. 
Pentru asta, 2 cepe au fost taiate marunt si calite usor in 2 linguri de ulei, li s-au alaturat si 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel (tocati  foarte marunt ) iar, la urma, ciupercile taiate in fasii lungi. Am potrivit de sare si piper , am adaugat 2 litri de apa fierbinte si un varf de cutit de turmeric si am lasat sa fiarba, acoperit, la foc mic, 30 de minute. Apoi am adaugat 1 gogosar din otet taiat in felii subtiri , 2 ardei iuti din otet , o lingura de otet  si  5 catei de usturoi maruntiti, dupa care a mai fiert 5 minute. 
Separat, am batut un galbenus cu 2 linguri de iaurt (se poate folosi si smantana , pentru cine doreste ) si, incetisor, am adaugat peste acest amestec  ciorba fierbinte, pana la omogenizare completa. 
A iesit o ciorba minunata, deosebita la gust si aspect,  taman buna pentru vremea aceasta rece. 

sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Rulada cu marmelada de caise, glazurata cu ciocolata si alune caramelizate


Este wekend, este sarbatoare, pai, sa facem bunatati !!!

Pentru ca am mai avut 4 oua din cele primite de la tara, galbene ca sofranul, s-au potrivit perfect cu o rulada simpla si deosebit de gustoasa , facuta cu ce aveam prin casa. 

Deci, am batut albusurile spuma cu un praf de sare, am adaugat  4 linguri de zahar si am batut bine, pana a stat bezeaua pe tel, fara sa cada. 
Am pus galbenusurile, am amestecat prin rasturnare si la sfarsit, am pus deodata 4 linguri rase de faina alba, cernuta prin sita. 
Omogenizata prin rasturnare, am pus compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, am intins-o uniform si am pus-o la 175 de grade pentru 20 de minute. Am scos tava si am lasat blatul sa se raceasca putin in tava, ca sa se desprinda hartia de copt usor.
Cu ajutorul unu prosop de bumbac udat cu apa rece si stors bine, bine, am infasurat blatul sub forma de rulada si l-am lasat sa se raceasca . 
Cand a fost rece, am scos prosopul si am asezat blatul peste folie alimentara, l-am uns generos cu marmelada de caise, acrisoara si, cu ajutorul foliei, am rulat iarasi rulada, am legat folia la capete si am lasat asa 2 ore. 
Pentru glazura, am incalzit 100 ml de frisca pana la punctul de fierbere, am turnat peste 100 g de ciocolata neagrarupta bucati si am lasat 5 minute , dupa care am amestecat energic pana a devenit ca o smantana subtire, Am lasat la rece cam 30 de minute, pana ce s-a ingrosat putin, dupa care am glazurat rulada scoasa din folie. Peste ciocolata am pus alune caramlizate. Rulada trebuie sa stea la rece minimum 5 ore, ca sa se fragezeasca blatul si sa se usuce glazura .
Este delicioasa si combina foarte bine gustul acrisor al marmeladei de caise cu ciocolata.