miercuri, 5 aprilie 2017

Clatite cu spanac, umplute cu crema de branza



Pentru ca este vremea spanacului si musai sa fie pregatit  cat este fraged, astazi am cules o portie generoasa si am facut  o portie generoasa de bautura in blender (spanac si apa plata ), am pus la congelator  in forme de briose, dupa ce a fost macinat tot in blender , cu foarte putina apa si, la sfarsit, clatite.
Dupa ce spanacul se marunteste foarte bine in blender, cu putina apa minerala, se adauga  2 oua, sare , lapte si faina alba. Toate l-am amestecat in blender, pana la omogenizare. Aluatul trebuie sa aiba consistenta smantanii. Ca si gramaj  am folosit 300 grame spanac, 100 ml apa minerala, vreo 300 ml lapte si faina  vreo 6 linguri pline.
In tigaie antiaderenta, am facut clatitele . Nu in tigaia subtire de clatite, ci, in tigaie mai groasa, ssa se coaca  bine.


Reci, clatitele se ung cu crema de branza (de data asta am facut crema acasa, din telemea rasa si smantana ), se ruleaza si se lasa putin, sa se inmoaie aluatul bine.
Sunt delicioase, sanatoase si binevenite pe masa noastra

miercuri, 29 martie 2017

Spanac cu ardei copti



 


Este primavara, deja spanacul este numai bun de cules si de mancat.
Azi, o mancare simpla, de spanac cu ardei copti.
Spanacul proaspat cules. se spala bine
O ceapa alba se toaca marunt si se caleste in putin ulei de masline


se adauga spanacul rupt in bucati 


se caleste  si apoi se toaca(macina ) impreuna cu ceapa 


apoi se adauga o cana de bulion 



si, la urma, ardeii copti tocmai scosi din congelator


Se potriveste de sare si piper si se lasa  pe foc pana ce  se evapora tot lichidul. La sfarsit, se adauga 2 catei de usturoi tocati marunt, se acopera si se lasa asa  10 minute.
Poate fi o mancare simpla, gustoasa, cu o felie de paine neagra alaturi sau poate fi o garnitura  grozava la o friptura.

Daca este consumata la varianta simpla, se poate razui pe deasupa telemea maturata.


marți, 20 decembrie 2016

Carnati - editia 2016



Pentru ca este iarna, este vremea carnatilor de casa.
Anul acesta nu i-am mai afumat, Incet, incet, metabolismul se schimba si suportam tot mai greu afumatura, drept pentru care am renuntat la ea. 
Pentru anul acesta, reteta este aceasta : 
- 1 kg carne  :  1/3   carne de curcan  (piept si pulpa)  si 2/3  carne de porc  de lucru(are si carne macra, are si grasime) 
- 20 g sare 
- o capatana de usturoi (cam 7-8  catei ) 
- 1/2 lingurita boia de ardei afumata 
- 2 g piper macinat proaspat 
-  30 ml supa de oase 

Carnea se toaca prin ciurul mare si se lasa in bucatarie , descoperita, vreme de 1 ceas, ca sa fie usor de framantat. 
Separat, usturoiul tocat se pune in blender, odata cu sarea si  supa de oase (poate fi inlocuita si cu apa simpla)  Se amesteca bine pana ce se face ca o spuma. 
Se  rastoarna peste carne, se presara piperul  si boiaua afumata si se incepe framantarea , pana la omogenizare completa. 
Se face testul tigaii ( putina compozitie se prajeste intr-o tigaie sub forma de chiftea ) si, daca totul corespunde gustului , se trece la umplerea matelor ( de oaie, de porc, dupa preferinta  si timp disponibil ).
Carnatii facuti se pun la uscat, pe un suport, la loc rece  si aerisit si se lasa asa 2 zile, avand grija su fie aranjati individual, sa nu se suprapuna unul peste altul.
Se lasa asa 2 zile, dupa care se aduna .
Anul acesta  i-am impartit in 3 : 1/3 parte congelati cruzi, pentru gratar, 1/3 fierti in abur si ulterior prajiti  si 1/3 prajiti clasic ( un clocot si apoi prajiti).
Cei fierti in abur sunt interesanti, in sensul ca s-a scurs grasimea din ei si astfel au devenit extrem de dietetici. 
Astfel, am luat o oala mare, pe fundul careia am pus un inel de la o forma de tort, ca si suport. Am pus doua cani de apa  pe fundul oalei. Peste inelul de metal, am pus gratar de inox, pe care am aranjat  carnatii pe un singur rand, apoi alt gratar cu carnati  si tot asa, vreo 4  randuri. 
Pe marginea oalei am pus panza de bumbac, asa, ca o garnitura, am pus capacul  si am ermetizat cu folie alimentara . A iesit ca o oala cu presiune . 
Am pus la foc mic, vreme de 30 de minute din momentul in care fierbe apa. 
I-am scos si i-am prajit, asa, fierbinti, in untura, cam 2 minute, dupa care i-am scos pe prosope de hartie, pentru a absorbi grasimea. Reci au fost pusi in pungi, etichetati si congelati. 



sâmbătă, 3 decembrie 2016

Cuiburi de cartofi cu miez iute




Pentru ca am primit cartofi de la tara, cu gust adevarat, am facut un piure obisnuit , cu lapte , unt si sare. A fost cam mult, asa ca a ramas o portie si pentru reciclat. 
Peste  cartofii reci, am pus 2 oua si am omogenizat ,am pus totul intr-un pos  cu un dui in forma de stea si am facut rondele inalte  pe hartia de copt. Am uns rondelele cu ou si le-am pus la cuptor pentru 15 minute. 
Separat, o ceapa mica taiata marunt am calit-o intr-o lingura de ulei si peste ea am pus vreo 10 ciuperci champignon taiate  marunt. Am adaugat sare, piper ,boia iute si, la sfarsit, 2 linguri de ketchup facut in casa. Am dat la rece  si apoi am amestecat cu un ou.
Am taiat cateva feliute de carnati prajit. 
Am scos tava din cuptor, in mijlocul fiecarei rondele am pus feliuta de carnati si, peste ea, am pus cu lingurita din umplutura de ciuperci. Am mai dat la cuptor pentru alte 15 minute. 
Foarte gustoase ,foarte decorative si foarte picante aceste cuiburi. Reciclarea a fost foarte reusita .


sâmbătă, 15 octombrie 2016

Salata de fasole cu porumb si ceapa rosie


Intotdeauna fierb mai multa fasole odata. Pusa la inmuiat  de seara, fasolea se scurge de apa, se spala si se pune la fiert in apa rece  cu o ceapa, un morcov, un patrunjel, sare, piper si o foaie de dafin. Fasolea este alba, mica, se patrunde pana in mijlocul bobului gustul zarzavatului adaugat.Prima mancare o fac atunci, imediat si a doua mancare o fac peste cateva saptamani. Se pastreaza bine la congelator scursa bine de zeama si pusa in cutie de plastic , inchisa ermetic. Dezghetarea se face treptat, in frigider. 
Aceasta este o salata cu fasole de la congelator. Intra in categoria semipreparatelor. Peste fasole, se taie ceapa rosie de apa, se adauga o cutie de porumb, scurs bine,patrunjle verde tocat ,  se potriveste de sare si piper  si se  definitiveaza gustul cu ulei de masline si zeama de lamaie . Trebuie sa stea macar vreo 2 ore, ca sa  capete gust. Poate fi mancata simpla, de post sau, ca si garnitura la un gratar. Este delicioasa, usor de facut si foarte satioasa. 

miercuri, 21 septembrie 2016

Fursecuri cu magiun si nuca



A venit toamna, si, odata cu ea, o bogatie de roade. In categoria bunatatilor, aceste fursecuri (de fapt arata mai mult  ca niste painici sau ca niste gogosi umplute ) au un loc aparte. Fragede, gustoase si aromate, sunt tare bune. Reteta nu imi apartine, am gasit-o pe pagina Simonei Callas.

Asadar, 300 g unt moale, 250 g zahar pudra, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, 6 g  praf de copt, 700 g faina alba, 2 oua mari, Din toate aceste ingrediente, am facut un aluat fraged, 

Pentru matrita m-am folosit  de un suport din sticla pentru lumanare mare, pentu ca  este greu si are stabilitate. Am incercat si cu o forma de minitarta dar, a fost greu de lucrat Am pus  o bila de aluat pe  care am aranjat-o ca la tarta, pe peretii de sticla, imbracati in folie alimentara .Am pus umplutura , care este  simpla : magiun  de prune amestecat cu bucati de nuca.Peste umplutura am asezat un capac de aluat, ca sa acopere total  umplutura si apoi, cu ajutorul foliei, am scos fursecul din forma si l-am pus in tava , pe foaie de copt. 
 Este migaloasa  manopera, dar, chiar merita.   Au crescut frumos, le-am copt la 175 de grade  35 de minute si s-au rumenit bine. Talpa fursecului arata tare bine  si arata ca este bine copt,  



au iesit multe, adica  vreo 30 de bucati, sunt mari (au cam 5 cm diametru la baza )  si o inaltime de circa 2,5 cm. 
Le voi repeta, cu siguranta, pentru ca, sunt minunate  iar din pivnita nu ne lipseste magiunul si nuca. 

duminică, 21 august 2016

Biscuiti cu merisoare pentru copii, fara zahar



O rețetă minunată, ideală pentru copilași, cu o textură minunata si, cu un mare avantaj: nu se sfărâmă, rămân întregi, buni de ronțăit până la ultima bucățică.

Rețeta, cât se poate de simplă:

12 linguri de lapte
12 linguri de unt topit și răcit
2 ouă 
1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
100 g merișoare uscate
500 g faină integrală de grâu

Aluatul se face foarte ușor: merișoarele uscate se fac pasta cu ajutorul unui blender si a celor 12 linguri de lapte. Se adaugă untul topit, ouăle, bicarbonatul de sodiu stins cu 1 linguriță zeama de lămâie și, la urmă, faina de grâu integrală. 
Iese un aluat omogen, elastic, care se dă la frigider pentru 1 ora, învelit în folie alimentară. După o ora, se scoate de la frigider, se întinde în foaie groasa, asta înseamnă cam 7 mm și se decupează cu o formă metalică. Se coc la cuptor, pe foaie de copt, circa 30 minute la 175 de grade. Se păstrează minunat, la rece. 
Nu sunt foarte dulci, nu sunt sfărâmicioși, deci, acești biscuiți sunt o alternativă minunată la produsele din magazine.



marți, 26 iulie 2016

Saramura de pui


Pentru ca este vara  si este  abundenta de legume proaspete, o saramura cu ciocanele de pui  reprezinta  o tentatie grozav de gustoasa.

Asadar, 6 ciocanele de pui, fara piele, le-am pus pe grill si le-am tinut pana ce s-au rumenit frumos pe toate partile.

Separat, pe o tabla de inox am copt 6 ardei grasi, 2 cepe curatate  , 4 rosii si un ardei iute.

Legumele le-am curatat si le-am tocat cubulete, apoi le-am pus  la fiert, cu 1,5 l apa. Am mai  adaugat sare, piper,  o crenguta de cimbru si o foaie de dafin. Cand a dat in fiert, am pus ciocanelele de pui si am lasat la fiert  domol, inabusit, cam 30 de minute. Depinde ce fel de pui este, la puiul de tara este nevoie de mai mult timp.

 La sfarsit, dupa ce am luat de pe foc, am pus 3 catei de usturoi tocat marunt impreuna cu cateva fire de patrunjel verde.Am lasat vasul acoperit  sa se odihneasca mancarea pret de 10 minute.

 A iesit o mancare delicioasa, cu gust de vara. Alaturi merge minunat o mamaliga  molcuta.

joi, 2 iunie 2016

Pogacele fragede cu unt si cascaval




Nu imi apartine reteta, am primit-o de la o doamna deosebita, doamna Lidia, care m-a asigurat de bunatatea si fragezimea lor. Chiar asa este, sunt exceptionale, spornice, o portie inseamna doua tavi mari de aragaz, cam 100 de bucati. 
Asadar, ingredientele  sunt acestea : 

  • 500 grame faina 
  • 250 grame unt  
  • 2 galbenusuri 
  • 200 g smantana 
  • 2 lingurite sare (reteta originala e cu 3 lingurite )
  • 20 grame drojdie proaspata 
  • 1 lingurita zahar 
  • 100 cascaval razuit 
  • 1 varf de cutit de turmeric (asta doar pentru o culoare deosebita). 
Se prepara aluatul astfel : faina se amesteca bine cu untul, se pune sarea,  galbenusurile , zaharul, cascavalul razuit si , la urma se pune smantana in care s-a dizolvat drojdia. Aluatul se  omogenizeaza  si se pune la frigider peste noapte, invelit in folie. 
A doua zi, se intinde in foaie  subtire de 0,5 cm si se taie cu forma de pogacele. Se coc la 180 de grade, timp de 25-30 de minute, pana ce se rumenesc. Cresc foarte frumos la copt si nu le-am uns cu nimic pe deasupra. 
Sunt delicioase, fragede si merg de minune langa un pahar de bere sau de vin .