joi, 25 iunie 2015

Paste cu sos de ciuperci, mascarpone si busuioc


 Uneori vrem ceva repede , bun si gustos, daca se poate si fara carne ...
Pentru ca aveam in frigider o cutie de mascarpone de 250 grame , cumparata initial pentru ceva prajitura cu fructe  care nu a mai ajuns la rand, am facut o portie de paste delicioase. 
Asadar, intai am facut sosul : am incalzit in putin ulei 2 cepe verzi tocate marunt si 2 catei de usturoi , la fel, maruntiti, pret de un minut. Peste asta am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci, facut in casa( se pot pune doua rosii taiate marunt si vreo 300 grame de ciuperci, la fel, maruntite) si se lasa sa dea un clocot. Se adauga mascarpone, sare, piper si oregano, se lasa sa se omogenizeze si sa dea un clocot. Separat, am fiert pastele conform instructiunilor de pe ambalajul cutiei originale, le-am scurs si am pastrat 2 cani de apa in care au fiert. Am pus pastele scurse peste sos, am adaugat apa retinuta si apoi am lasat sa dea un clocot impreuna. Am luat de pe foc, am pus o mana zdravana de frunze de busuioc taiate  si am lasat  oala acoperita, cam 15 minute. 
 A iesit o minnunatie de mancare, gustoasa si satioasa. Crema mascarpone a dat un gust nemaipomenit pastelor. 

miercuri, 24 iunie 2015

BUDINCA DE OREZ CU VISINE SI CIRESE




Pentru ca acum este vremea cireselor si a visinelor, o budinca dulce , rapida si gustoasa , cu aceste minunate fructe, este binevenita. 



Asadar, am  fiert orezul  cu lapte (varianta  clasica : o cana orez si trei cani lapte , cu 4 linguri de zahar sau cu indulcitor pentru cine nu are voie la zahar ) timp de 20 de minute. L-am lasat sa se odihneasca  si sa se raceasca, acoperit, alte 20 de minute . Peste  orez am pus 2 oua si coaja rasa de lamaie , am amestecat bine totul si am pus  intr-un vas ceramic, tapetat cu unt si pesmet.


Am nivelat orezul si deasupra am pus  cirese si visine   fara simburi , amestecate cu putin zahar ,  dar am  rasturnat si  zeama  rezultata din  scosul samburilor .




Am dat la cuptor   pentru 30 de minute. A iesit  o minunatie, cam acra, ce-i drept ,dar asa am vrut sa fie !


Aceasta budinca iese minunata si iarna, cu fructe din congelator astfel ca, atunci  cand afara e zapada si ger,   noi vom manca bunatati cu  fructe delicioase , fara conservanti  sau alte adaosuri.



marți, 23 iunie 2015

Ciorba de dovlecei acrita cu zer


Pentru ca am primit in dar jintuiala si zer, am facut  un balmos grozav, alaturi de o ciorba de dovlecei acrita cu zer. 
Mancare de sezon, gustoasa si sanatoasa. 
Pentru ciorba de dovlecei, am calit 1 ceapa intr-o lingura de ulei, am pus 1 ardei gras, 2 rosii, un morcov, un patrunjel radacina. o mana zdravana de marar verde taiat marunt  si am potrivit de sare, le-am  mai lasat la calit 1 minut dupa care am stins cu 2 l de zer. A fiert asa cam 15 minute, dupa care am pus dovlecelul ( eu am avut la borcan, pus din toamna si am lasat sa mai fiarba. Impreuna au clocotit pret de 10 minute. Separat, am facut dresura  dintr-un ou, batut bine cu doua linguri de smantana dietetica (se poate inlocui si cu iaurt) , peste care, am adaugat , incetisor, ciorba fierbinte, pana  ce dresura s-a infierbantat foarte bine. Apoi am rasturnat in oala, tot asa, amestecand continuu, am luat de pe foc si am aromat cu patrunjel verde taiat marunt. A iesit o bunatate .

Sa poftiti la masa !!!

duminică, 21 iunie 2015

Prajitura cu urda si merisoare, dietetica si fara blat



Pentru ca o familie minunata , pe nume Tosa, s-a gandit la mine si mi-a adus ieri  urda, in dimineata asta am si facut o prajitura. Foarte buna, foarte gustoasa si dietetica. 
Asadar, 1,5 kg de urda dulce, am amestecat cu 400  ml de lapte semidegresat, indulcitor (aici e dupa gust, fiecaruia cat ii place de dulce) 4 oua, esente de vanilie si lamaie, 2 linguri de tarate psillyum, 4 linguri de amidon  de porumb , 1 varf de cutit de praf de copt  si o mana zdravana de merisoare confiate (merisoarele se pot inlocui cu goji , eu din astea am avut in camara). Daca nu aveti oua de casa, 1 varf de cutit de turmeric va coloreaza minunat prajitura, nu schimba cu nimic gustul, doar aspectul se modifica in bine. Se lasa  cam 10 minute aluatul  sa se odihneasca  si , apoi, se desarta intr-o tava de prajitura care a fost tapetata cu hartie de copt, se da la cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru 35 de minute. Dupa 35 de minute, opriti cuptorul si mai lasati tava inca 10 minute la cald. 
Rezultatul este o minunata prajitura, aromata , cu un gust inconfundabil de urda. Faptul ca am pus lapte dulce, a dispersat urda, nu  a lasat-o sa  devina  inecacioasa, cu gust fad. 
S-a copt si rumenit  uniform 
iar talpa prajiturii a fosrt coapta bine si ferma  si pentru ca se lasa in cuptorul cald inca 10 minute, hartia de copt se desface  foarte frumos  .

marți, 9 iunie 2015

Ardei copti cu fasole verde si smantana



 Gustoasa, buna, racoritoare si de dieta, asa  descriu aceasta mancare minunata . 
Pentru ca am mai avut ardei copti la congelator si fasole verde in pivnita, la  borcan , repejor am facut o mancare minunata !
Asadar, am inceput cu  o ceapa taiat marunt, incalzita intr-o lingura de ulei, peste care am pus  ardeii copti ,taiati fasii, inca inghetati.(vreo 10 ardei). Peste ei am pus fasolea verde dintr-un borcan de 1,700 kg , un manunchi de usturoi verde taiat marunt  si am lasat la fiert 10 minute, timp in care sa se dezghete ardeii si sa se amestece cu fasolea. Separat, o lingura de smantana dietetica  am amestecat-o cu  200 ml de  apa rece si cu amestecul acesta am dizolvat  o lingura de amidon alimentar (pentru cine este la dieta restrictiva, se poate dizolva amidonul numai cu lapte degresat). Am rasturnat  amidonul dizolvat peste mancare, amestecand continuu, pana ce s-a ingrosat sosul  de pe legume. Am dat la o parte , am pus patrunjel tocat si am potrivit de sare. Cand se mananca, se mai poate adauga marar tocat, da un gust excelent mancarii. 
Mancarea a iesit consistenta si aromata, in zilele astea de caldura deosebita se mananca la temperatura camerei, fara a fi incalzita.
 Poftiti la masa !







duminică, 7 iunie 2015

Retese cu branza de oaie (crema Focsani )




Sunt multe retete de retese dar, aceasta reteta  vine direct din satul in care a copilarit sotul meu, in zona Clujului, acolo unde bunica facea intotdeauna ceva bun pentru nepotul care venea acasa din departari si care ii spunea mama. Am ramas fascinata de indemanarea gospodinelor de la tara, care, din putine ingrediente faceau minunatii  si bunatati. In functie de perioada anului, retesele se faceau de post sau de dulce. De post, numai cu ulei, simple iar de dulce umplute cu branza de oaie si imbogatite cu gustul untului galben si aromat, care, intotdeauna aparea ca prin minune pe masa de lucru, sub forma unui gogoloi invelit  in hartie alba. 
Eu am ales sa fac de dulce, cu branza de oaie,mai precis cu Crema Focsani   proaspat facuta saptamana asta . Ca sa povestesc putin si despre crema aceasta, este o branza fina, untoasa, pe care o gaseai doar la Napolact  si doar in luna mai. Se facea doar din laptele ce se aduna dupa impreunatul oilor, adica dupa 1 mai. Acum, nu se mai face , dar, am aflat reteta tot de la o clujeanca  gospodina si binevoitoare si, incepand de anul trecut, imi fac singura crema Focsani, acasa. 



Asadar, 1 kilogram de faina alba, trei  nule sau nulas, cum se spune la tara, se cerne si se amesteca cu 2 lingurite de sare.

 Separat, 60 de grame de drojdie proaspata se freaca cu o lingurita de zahar pana ce se lichefiaza, se amesteca cu putintica apa calda si se pune in gaura facuta in centrul ligheanului cu faina. 

Se clateste apoi vasul de drojdie cu putina apa calda , si se incepe framantarea, prin adaugare de apa. La 1 kg de faina, normal intra 600 de ml de apa calduta, dar, daca faina este prea uscata, poate intra putin mai multa apa. Dupa ce aluatul s-a omogenizat, se unge planseta cu ulei , cam 2 linguri si se pune aluatul peste ulei, apoi se incepe impaturarea lui, pana ce se incorporeaza tot uleiul. Practic se framanta doar cu dosul palmei, astfel incorporand aer si ulei.  Se pune aluatul inapoi in ligheanul  infainat, se face o cruce deasupra cu cutitul, se acopera cu servet curat si pune la crescut, cam 30 de minute, pana ce isi dubleaza volumul. 

Atunci se rastoarna aluatul pe planseta, unsa cu putin unt topit , se imparte in 8 bucati si se incepe confectionarea reteselor. 



Se intinde foaie cu degetele, se unge cu unt topit,  la marginea ei se pune branza, se ruleaza strans si apoi se face melc. Se pune pe platou si se da la rece , pana ce se intareste untul, cam 15- 20 de minute. 






Apoi, se scot melcii de aluat, care deja au crescut frumos, si .cu mana , se intinde placinta cam de 1/2 cm  grosime.




 Astfel intinsa, placinta se coace  in tigaie de fonta sau tigaie antiaderenta, la foc mic, pana ce se rumeneste. Nu trebuie unsa tigaia, pentru ca untul o va ajuta sa sa se rumeneasca frumos. 



Gustoasa si calda, si rece, retesa se va desface in fasii, roata, roata, pe urma melcului de aluat. 
Va poftesc cu drag !

Pui fraged de casa ,la cuptor , cu legume



Dupa fapta si rasplata, asa este vorba, nu ? Au ajuns puii la greutate optima de taiere, asa ca, am tinut neaparat sa gatesc  ceva cu pui proaspat taiat. Textura carnii la puiul crescut cu cereale  este cu totul alta decat a puiului cumparat de la pravalie, asa ca, am  incercat sa il gatesc la cuptor, dar, mai mult inabusit. 
Deci, pulpele si aripile le-am rumenit in tigaie, doar in grasimea pe care a lasat-o carnea. 

Pe fundul unei  tavi de friptura, am pus un pat generos de ceapa verde taiata marunt. 

Peste ceapa am pus carnea 
Separat am facut un amestec de condimente din sare, piper, chili, rozmarin, maghiran, foi de dafin, frunze de telina, boia afumata si cimbru, toate macinate marunt in rasnita. Am pus peste carne parte din condimente 
si apoi, peste legumele taiate  (morcov, patrunjel si cartofi noi )  am rasturnat restul de condimente , le-am amestecat bine si le-am pus peste  carne, ca un capac. 

Intr-un colt, am pus o cana de apa, am acoperit tava cu  folie si am dat la cuptor , la foc mare, pentru 60 de minute. 
A iesit o minunatie de mancare, carnea s-a facut foarte bine, s-a desprins de pe os iar legumele s-au copt. Bineinteles, alaturi un mujdei de usturoi facut cu smantana dietetica. 

Poftiti la masa !!!

duminică, 31 mai 2015

Palaneţ (plăcintă) cu varză



Pentru ca particip la proiectul initiat  de Gina Bradea - Traditie si gastronomie romaneasca, cu o gazda minunata in luna mai, aceasta fiind Simona,  dar si pentru ca este zi de sarbatoare,am facut  palanet cu varza. 
Inceputurile mele de nevasta in Ardeal,de acum multi ani, sunt legate de gusturi minunate, specifice zonei  . Ma ducea sotul in vizita la bunica si la rudele  de  la tara, in zona Mociu, mai precis in Suatu. Pentru mine era sarbatoare fiecare vizita, gospodinele ma surprindeau de fiecare data cu  mancaruri exceptionale. 
Intotdeauna  eram asteptati cu bunatati. Am remarcat, de-a lungul timpului, ca era o obisnuinta  ca gazdele sa faca in cuptor atunci cand stiau ca le vin copiii sau rudele in vizita. Este modul lor traditional de a-si omeni  oaspetii, care nu se mai satura de bunatati si care primesc si la pachet, pentru cei de acasa care nu au fost prezenti la ospat.  Gospodine, ardelencele dupa ce scoteau pita din cuptor  , faceau palanet, o placinta minunata, umpluta cu ce era prin gospodarie : branza amestecata cu cozi de ceapa taiate marunt sau varza calita. Am stat langa matusa sa vad cum se fac placintele, reteta este a lor, eu doar ma straduiesc sa o reproduc. Au femeile de la tara o indemanare si o precizie in a face totul  sa para simplu, incat, nu poti trece cu vederea asa ceva. Eu  am  ales sa fac cu varza calita, ca tot e la loc de cinste varza noua. 
Asadar,aluatul este baza :  500 de grame de faina alba nulas, primita tot de la matusa, cernuta de doua ori, am amestecat-o cu o lingurita de sare. In mijlocul ei am pus 25 de grame de drojdie proaspata, inmiata cu 300 ml de apa calduta. Iese un aluat ca de paine. Dupa omogenizare completa, am intins pe planseta untura solida dar la temperatura camerei,  o lingura buna. 
Am pus aluatul peste untura si am inceput sa il impachetez, prin ridicarea colturilor, pana ce s-a incorporat toata  grasimea. In acel moment, este gata framantatul, se pune inapoi aluatul in ligheanul infainat, i se face o cruce deasupra cu un cutit si se acopera cu un servet de bumbac, curat. Sta  la crescut pana ce isi dubleaza volumul. Pentru ca drojdia este proaspata si faina este de calitate superioara, maximum jumatate de ora trebuie pentru crescut. 
Vreau sa spun cateva cuvinte si despre faina nulas din  lada matusii. Diferenta dintre faina alba din pravalie si aceasta faina este neta. Faina nulas sau trei nule,  este cumva granulata, usoara, nu se compacteaza, nu sta fir pe fir. Ti se scurge printre degete, nu se lipeste de ele. 
Separat, o ceapa taiata marunt se incalzeste in ulei, pana dezvolta mirosul specific. Peste ea se pune varza taiata marunt si frecata cu sare, dupa care  se lasa la calit pana ce nu mai are zeama deloc, bineinteles asezonata cu mult piper.Se lasa la racit pana ce se pune in palanet.
Din aluatul acesta ies 6 palanete mandre si gustoase. 
Se intinde aluatul, se pune umplutura pe o jumatate si se aduce cealalata jumatate peste umplutura , apoi se apasa marginile cu  varfurile degetelor, ca sa nu iasa umplutura la copt. Abia acum se aplatizeaza  putin palanetul. 
Dat fiind faptul ca nu am cuptor pe lemne, am pus palanetele  in tava, au mai stat la crescut  15 minute , le-am uns cu ou batur si apoi le-am copt timp de 40 de minute la 200 de grade. 
 S-au rumenit foarte frumos iar talpa s-a copt uniform.

sâmbătă, 30 mai 2015

Rulada cu crema ganache si capsuni



Pentru ca sunt sarbatori si pentru ca sunt capsuni frumoase in piata, m-am gandit sa fac ceva bun, cu ciocolata si capsuni . Astfel, am facut rulada cu crema ganache si cu capsuni, acoperita cu glazura de cacao si alune caramelizate. A  iesit un deliciu. 
Pentru o rulada, am facut un pandispan din 4 oua, 4 linguri de zahar,  4 linguri de faina  si un praf de sare. 
Am separat ouale , care au fost la temperatura camerei, am batut albusurile spuma  cu praful de sare, apoi am pus zaharul si batut pana a iesit o bezea  ferma. Atunci am pus galbenusurile, am amestecat prin rasturnare si am pus faina cernuta, toata deodata, la fel, amestecata doar prin rasturnare. Imediat am desertat in tava de prajitura, tapetata cu hartie de copt. A stat in cuptor, la 175 de grade, pret de 20 de minute. Am scos blatul si l-am rasturnat cu fata pe un prosop de bucatarie din bumbac , ud si stors foarte bine. Cu mainile umede,  am desprins hartia de pe pandispan (am tot umezit hartia de copt, ca sa se desprinda  imediat si foarte frumos ) si am rulat strans , impreuna cu prosopul. Ramane asa pana ce se raceste . 
Crema ganache este cea normala : 200 ml de frisca de incalzeste pana la punctul de fierbere si se rastoarna peste 200 de grame de ciocolata neagra rupta in bucatele. Se lasa asa cateva minute, pana ce se topeste ciocolata si apoi se amesteca, pana ce se omogenizeaza complet. Se da la frigider cateva ore, a mea a stat vreo 4 ore. De fapt, prajitura trebuie inceputa cu crema, ca sa fie vreme de stat la rece. Apoi se scoate de la frigider si se mizeaza, pana ce se deschide la culoare si devine o crema fina si matasoasa. 
Se desface pandispanul din prosop, se unge cu crema si la o margine, se pune un strat de capsuni taiate in 2. Apoi se ruleaza strans si se pune intr-o folie alimentaram rasucind capetele, ca sa prinda forma de rulada . Se da iar la rece, a mea a stat de seara pana dimineata . 

Din 2 linguri de cacao neagra, 2 linguri de zahar , 3 linguri de apa si 30 de grame de unt, am facut o glazura de cacao (le-am pus pe foc, intr-o craticioara, pana ce a devenit fluid amestecul ) si am glazurat rulada. 
Apoi, peste glazura , am pus alune caramelizate si gata . Am pus rulada pe o foaie de hartie de copt si am dat-o la rece. 



A iesit foarte, foarte gustoasa, o rulada deosebita, ca pentru sarbatori.