marți, 15 iulie 2014

Omleta dietetica cu piept de pui



Pentru ca  trebuie mancat dietetic, o omleta cu piept de pui  este ideala ! 
Cam 300 de grame de piept de pui se taie in cubulete si se rumenesc  intr-o tigaie antiaderenta.  Dupa ce sunt gata, se condimenteaza cu  sare, piper si ardei iute. 
Intr-un bol se bat  4 oua, cu 1 iaurt dietetic ,  4 linguri de tarate de ovaz, sare si piper. Se lasa la odihna cam 15 minute. 
Se rastoarna  aluatul intr-o tava de silicon iar pe deasupra se pun  bucatile  de piept de pui. Se coace la  180 de grade, timp de 20 de minute, in cuptorul preincalzit. Cu ajutorul unui gratar, se rastoarna pe platou. 
Alaturi, o salata de  rosii  si castraveti, completeaza  gustul acesti minunate omlete dietice sau, eventual, ceva castraveti murati in saramura
Repede, usor, dietetic si gustos !

sâmbătă, 12 iulie 2014

Cusma (palaria ) lui Guguta - varianta dietetica cu clatite



S-a vrut a fi Cusma lui Guguta, a iesit o palarie, dar, pana la urma, gustul conteaza si faptul ca este dietetica.
Asadar, clatitele clasice  (oua , tarate de ovaz, amidon, lapte si praf de copt )



 umplute cu visine (au fost scosi samburii si puse la foc, cu un pic de indulcitor, pana ce nu mai au lichid )




rulate strans

 se cladesc  cu budinca de  vanilie : primul rand  budinca, peste care punem 4  clatite , apoi budinca,

 apoi 3 clatite

  si uite asa pana ajungem la o clatita in varf

 se desarta restul de budinca peste ea si se aduna, in forma de piramida (mie mi-a iesit mai mult cerc) cu ajutorul unei folii alimentare, peste care au fost puse clatitele.
Se da la rece pentr o ora, se indeparteaza folia si asta este rezultatul:

 Nu foarte aspectuos, insa, incredibil de bun !
Cine nu are voie la fructe, poate sa presare peste clatite doar putina scortisoara , in rest la fel reteta.
Pentru data viitoare imi confectionez  forma de piramida, clar !
Sa poftiti cu drag !



vineri, 11 iulie 2014

Clatite dietetice cu branza de vaci , la cuptor


 


Deja m-am obisnuit  sa fac clatite numai cu tarate si amidon, adica, dietetice pana la capat. Asadar, aluatul este foarte simplu : 2 oua, 4 linguri de tarate de ovaz(macinate fin ) , 2 linguri de amidon, un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt, lapte (cam 200 ml)si apa minerala (cam 150). Mai puteti adauga lapte sau apa  ulterior, in functie de cat e de gros  aluatul. Toate acestea amestecate, se lasa la odihna cam 15 minute.  Din aceste cantitati ies 10 clatite. 
Intr-o tigaie antiaderenta, se coc pe rand clatitele (pentru mai multa siguranta, puteti unge usor cu pensula tigaia cu un pic de ulei ) .
Separat, se face umplutura dulce : branza de vaci, indulcitor, esenta de vanilie si rom  si o lingura de tarate psillyum (aceasta are rolul de a expanda branza, face umplutura pufoasa ). 
Rand pe rand se vor umple clatitele cu branza si se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt. 
Se bate bine un ou cu un iaurt slab si se desarta peste clatite. 
Se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute. Ies foarte bune, ca o budinca, 

iar gustul cel mai bun este la rece, nu la cald. 

joi, 10 iulie 2014

Fasole verde scazuta, cu carne de gaina - varianta dietetica




E vremea pentru fasole verde, aromata si gustoasa !
Ingredientele sunt putine si la indemana : o gaina (mai mult gainuta  ca nu a avut decat 1,2 kilograme ), la care  i-am dat jos  pielea, am taiat-o bucati potrivite pe care le-am pus intr-o tigaie de teflon bine infierbantata. 
Imediat a inceput sa sfaraie  si sa  se topeasca  toata grasimea ce a fost sub piele si se tot intorc bucatile pana ce se rumenesc .

 Daca lasa multa grasime, trebuie scursa si, peste carne, am pus ceapa tocata  si  zarzavat  macinat (asta insemnand  morcov, patrunjel, ardei gras, gogosar si rosie )

se potriveste de sare, piper, boia de ardei iute , se acopera carnea cu apa fierbinte si se lasa la fiert. Ideal este sa  rasturnati totul  in oala sub presiune si acolo sa  fiarba 30 de minute. Dupa ce carnea este fiarta, se  rastoarna intr-o cratita cu gura larga ( este importanta largimea  cratitei, pentru ca sa scada repede  lichidul ) si se adauga fasolea verde . Eu am pus  fasole din borcan , inca mai am de anul trecut. 

Se mai pune o cana de  suc de rosii  si se  lasa la fiert pana ce scade zeama  si ce ramane este mai consistenta , ca un sos . 
La sfarsit, dupa ce mancarea este gata , se aromeaza cu  frunze de telina tocate . 
Este extraordinar de gustoasa, gaina i-a dat un gust savuros, se poate manca linistit si la dieta, nu este grasa, nu are adaosuri de faina la sos, nu are smantana....deci, este buna, buna . 

marți, 8 iulie 2014

Ghiveci pentru iarna, la borcan




Anul acesta este anul  in care musai de pus pe iarna, ca s-a golit pivnita...
O conserva extraordinara si de nelipsit in bucatarie este ghiveciul la borcan., sau puteti sa ii spuneti si tocana de legume, cum doriti. 
Asadar, pentru aceasta conserva, eu folosesc borcane de 1,7 l, foarte eficiente. 
Procedura este extraordinar de simpla :  se aleg legume sanatoase si ajunse la maturitate: morcov, patrunjel radacina, mazare, vinete, conopida, dovlecel, fasole verde, ardei gras, gogosari, gulii . Se curata  , se taie cuburi si rondele, nu prea mici, sa aiba cam 2 cm dimensiune.  Intr-o oala de inox, se pune  la fiert apa cu sare  grunjoasa,  din aceea pentru muraturi , o lingurita de piper macinat si o mana de patrunjel verde taiat marunt si frunze de telina. Rand pe rand, se incepe opararirea legumelor . Timpul de oparire difera (la morcov   si patrunjel radacina dureaza cam 6 minute, la dovlecel si vanata destule sunt si 3 minute, fasolea verde cam in 4 minute e oparita gata, varza si gulia cam 5 minute, ardeiul gras, mazarea,  gogosarul  - intre 3 si 4 minute ) , se vede foarte bine cand sunt oparite, isi schimba culoarea si se inmoaie. 
Imediat cum sunt scoase cu spumiera, se pun in borcane, nu se cladesc, se aseaza ele cand se mai racesc. este suficienta invartirea  borcanelor. 
Astfel, trebuie ca in fiecare borcan sa fie de toate. 
Separat, rosiile coapte bine se  trec prin storcator iar  sucul obtinut se desarta peste legumele din borcan. Se roteste borcanul  prin miscari scurte la stanga si la dreapta, ca sucul de  rosii sa patrunda printre legume. 
Borcanele se ermetizeaza si se sterilizeaza in apa in 2 randuri : in prima zi, imediat dupa ce le-am ambalat, 30 de minute,dupa scurgerea timpului  ele se lasa in cratita de sterilizare si se acopera cu paturi groase si, a doua zi, se mai sterilizeaza o data, tot 30 de minute, tot la fel ambalate pana ce sa racesc. 
Munca este multa dar, astfel conservat ghiveciul sta 2 ani, nu mai ai manopera cand gatesti , este rapid de gatit....deci avantajele bat dezavantajele muncii. 
Sterilizarea dubla face  posibila conservarea fara nici un fel de conservant. 
Am pus intr-un an cu ceapa si orez, dar, nu mi-a placut. S-a alterat gustul dupa primul an .
Acest ghiveci este pentru gatit, in timpul iernii poti sa il gatesti cu un pic de ceapa calita si la urma sa ii pui  o mana de orez, sa il aromezi cu usturoi , sau, cand il gatesti ii mai adaugi  ceva cartofi, ceva fulgi de fasole boabe, orice fel de adaugiri merg. Pentru cei care sunt la dieta, um pic de ceapa macinata , calita intr-o lingura de ulei de masline, peste care se pune ghiveciul din borcan si se da un clocot acolo, direct in cratita, reprezinta o garnitura excelenta la chiftele, friptura,....sau, simplu, cu mujdei de usturoi alaturi. 


sâmbătă, 5 iulie 2014

Magiun de prune (silvoiz)




Pun aceasta reteta acum (desi pozele sunt din 2012), la gandul ca, gospodinele o vor citi si vor fi tentate sa faca aceasta bunatate, la vremea ei si sa isi faca planuri. 
Magiunul sau silvoizul ardelenesc , este la loc de mare cinste in casa noastra, datorita faptului ca este un dulce natural, fara  conservant si fara zahar.
Munca este multa dar satisfactia este pe masura,mananci si nu ai mustrari de constiinta ca este dulce, nu are nici un strop de zahar sau alt indulcitor. 
Asadar, prune brumarii, (nu lucram cu cantitati, deoarece fiecare isi face atat cat doreste, este un singur ingredient) coapte dar nu stricate , se spala bine si se scot de pe samburi







Apoi se dau prin masina de tocat , cu ciurul mare pus




si apoi,  se pune  pe plita, ideal este la foc de lemne (merge si pe aragaz), cu un disc de metal sub oala iar pe soba cu o tigla sub oala.
Aici putem vorbi putin despre oala : ideal ar fi sa ai un cazan de arama, special pentru acest magiun. Eu nu am , am o oala profesionala de inox cu fund dublu, cu manere atermice, groasa si grea, care inlocuieste cu succes ceaunul special. Va recomand sa faceti magiunul in astfel de vase. 





si fierbe pana ce scade asa, adica pe la jumatate , nu mai are deloc apa, este gros , sta linguroiul de lemn proptit in pozitie verticala, asa este de gros magiunul si are aspect onctuos. 


Se pune in borcane sterilizate si fierbinti , se ermetizeaza cu capace si se intorc cu capacul in jos, pret de 5 minute.Apoi, se face pat cald din paturi groase, se pun borcanele, se invelesc bine si se lasa asa pana ce se vor raci complet, chiar si doua - trei zile. 
 Azi, 5 iulie 2014, asa arata un borcan din 2012 



exact asa cum a fost atunci, fara urme de alterare, fara aspect schimbat, deci, impecabil. 
Totusi, cateva detalii despre cantitati tot scriu : 40 kg de prune Stanley,dupa modelul de mai sus au fiert de la 14,45 (atunci a inceput sa bolboroseasca ) si pana la orele 22.00
Data magica a fost 28 august 2012, deci cam pe atunci se face, depinde si de an si cum se coc prunele.
Au iesit 46 de borcane de 375 grame - 400  grame, de care am avut . 
Noi  ne-am apucat tarziu de treaba dar, ideal este sa te apuci de dimineata, ca sa nu te prinda noaptea. trebuie amestecat continuu, ca sa nu se prinda de fund si sa nu se afume.
Stiu ca este multa munca, dar, tinand cont ca este ideal pentru dieta, pentru cei care au diabet si nu au voie la dulce, pentru copii ca nu are nici un fel de conservant, cu siguranta merita. Si merita facut mult, pentru ca sta foarte bine  si daca tot esti la bal, macar sa fie cu folos. 
Sa aveti spor !!!

vineri, 4 iulie 2014

Dovlecei pentru iarna, in apa



Am fost ferm convinsa ca este si aceasta reteta de conserva simpla de dovlecel pe blog ,dar, se pare ca am omis si nici poze mai multe nu am mai gasit. 
Asadar, criticata fiind, imi indrept greseala si dreg busuiocul. 
Deci, dovleceii tineri si proaspeti se  spala bine, se curata de cotor si se taie cubulete. 
Intr-o oala de inox , se pune apa la fiert, cu sare si marar verde taiat marunt . Se calculeaza 10 g de sare /kilogramul de dovlecel. Nu uitati , folositi sare pentru conserve, neiodata, alba, imaculata. 
Cand fierbe apa, se pun dovleceii si se lasa sa se inferbante bine, cam 5 minute. Se scot cu spumiera si se pun direct in borcane, in aceeasi apa se oparesc mai multe ture de dovlecei. Pusi fiebinti in borcane, dovleceii se aseaza si se lasa, incap astfel mai multi. Apa in care au fost opariti se rastoarna peste dovleceii din borcan, se adauga cate o aspirina in fiecare borcan  ( asa, intreaga, chiar deasupra) si se inchis ermetic  borcanele cu capace. 
Se sterilizeaza in apa timp de 40 de minute. 
Sunt excelenti, poti fi folositi la orice fel de  mancare. 


marți, 1 iulie 2014

Visinata (lichior de visine )


Este abundenta de visine , asa  ca, ce bun va fi la iarna un paharel de visinata, la gura sobei !
Nu am mai facut visinata de cativa ani (nu am poze vechi) asa ca m-am hotarat sa  fac anul acesta . 
Cantitatile sunt pentru a face visinata intr-o  damigeana de 10 l dar, se pot diminua sau multiplica, dupa cum se doreste. 
Asadar, 5 kg de visine foarte frumoase, coapte si spalate, fara codita, se pun in damigeana. Peste ele se aseaza 1/2 kg de cirese amare si 1/2 kg de zmeura coapta si aromata. Se adauga 1,5 kg de zahar, se amesteca  bine  si se leaga damigeana cu tifon. Astfel, la soare sau in bucatarie, la cald, va sta asa pret de 6 zile.In fiecare  zi se agita, ca sa se topeasca tot zaharul.
Dupa ce au trecut cele 6 zile si s-a topit tot zaharul iar fructele plutesc in sirop. se  adauga 1 l de alcool de 87 de grade , 100 ml de rom si 5 picaturi de esenta de migdale. 
Se inchide damigeana ermetic si se da la rece . Din cand in cand, macar o data pe saptamana, se mai agita. Ca sa fie un lichior bun  si fara gust de alcool, ar trebui sa stea  asa macar vreo 3 luni. 
Dupa cele 3 luni, trageti visinata de pe fructe si o puneti in sticle  de sticla, inchise ermetic. 
Visinata facuta in acest mod, este deosebita la gust, aromata si fina, cu o culoare excelenta. Cu siguranta ca musafirii vor fi impresionati de gust si de aspect.