joi, 26 iulie 2018

Sos de rosii cu ciuperci




Adunam niste rosii ? Adunam , cum sa nu ! Si am adunat . 15 kilograme am adunat de dimineata . Toate, una si una . Pai cum sa nu te apuci de borcaniada? 



Adunam si niste ardei ? Adunam ! 4 kilograme am strans. Nici nu iti dai seama cat de multi  sunt , din cauza frunzelor. Ardeii au intrat la alta conserva, ardei cu rosii .  Tot azi am facut-o . Am sa reeditez si  reteta asta .
Au luat locul trandafirilor, ca acolo e stratul insorit . 

Fara multa vorba, sa ne apucam de treaba , sa nu risipim belsugul gradinii  noastre micute.

La un scurt inventar in pivnita, a  reiesit ca nu mai avem sos de rosii cu ciuperci.
Asta il facem.
Si l-am facut  . Din 3 kilograme de rosii, 3 kilograme de ardei kapia rosii (curatati) , 

1,5 kilograme ciuperci champignon, 600 grame ceapa , 1 capatana de usturoi,2 linguri sare grunjoasa de muraturi, fara iod,o lingura piper macinat , o creanga de cimbru, 1  lingurita oregano uscat, 3 foi de dafin, 100 ml ulei.
Intr-o tigaie antiaderenta, am calit ceapa data prin masina de tocat cu sita mica, in uleiul incins, pret de 5 minute. Apoi am pus ciupercile tocate  marunt ,  la fel , prin masina de tocat. Se adauga sarea, piperul  si foile de dafin ,oregano, si se mai lasa vreo 10 minute . 
Apoi se rastoarna intr-o cratita cu fund dublu, se pun rosiile  si ardeii grasi macinati , creanga de cimbru si se pune la fiert. A fiert 2 ore, la foc mic. Oala este cu fund dublu, deci, nu se prinde, continutul este destul de lichid. 

Dupa 2 ore, am oprit focul si, dupa ce s-a domolit putin sosul, am folosit  blenderul. Daca pana atunci, desi au fiert 2 ore, se vedeau bucatelele de ciuperci, dupa ce a fost pus in  blender, sosul a devenit o pasta omogena, fina si satinata . 
Am pus inapoi la fiert, pentru 15 minute si , cand a fost gata, am pus in borcane de 370 ml, sterilizate in cuptor si inca fierbinti .Au iesit  21 de  borcane si un bol plin .

Le-am pus capacele imediat si le-am asezat pe capac, sa se videze. 5 minute au stat pe capac,dupa care le-am intors si le-am asezat in pat cald, pentru sterilizarea uscata . 
A iesit  un sos  gustos, condimentat si foarte fin. 
Merge la paste, la friptura, la tocanite, la pizza...la orice. 

Niciun comentariu: