joi, 8 martie 2018

Batoane cu mac


De mult sunt in plan de a fi incercate aceste batoane cu  mac.Testand faina si o noua masina de paine, le-a venit randul!

Aluat simplu si gustos :500 g faina alba superioara , 300 ml lapte cald, 25 g drojdie proaspata, 50 g  zahar, 80 ml ulei, 50 g unt  si un praf de sare.
Drojdia, amestecata cu 1 lingura de zahar si 50 ml lapte, se presara cu putina faina si se lasa  pe masa 10 minute. Apoi, se adauga restul de zahar si de lapte, uleiul si faina si se  amesteca pana la omogenizare. Se framanta aluatul pana ce nu mai este lipicios ( la masina de paine se alege un program de famantare ), apoi se lasa la crescut. Cand si-a dublat volumul, se adauga sarea peste aluat si mai framanta o data, lasandu-se iar 10 minute la crescut. 
Aluatul se imparte in 8 parti egale. Fiecare parte se intinde in foaie subtire cu sucitorul si se unge cu unt moale. Apoi se ruleaza  un sul strans, care pune in tava tapetata cu hartie de copt, la distanta de 2 cm unul de altul. Sulurile se mai lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul.
100 ml de lapte rece se amesteca bine cu o lingura de faina si cu acest amestec se pensuleaza batoanele .
Se presara mac pe deasupra  si se dau la cuptor, la 175 grade, pentru 25 de minute.
Inainte de a le scoate din cuptor, se fierbe  100 ml de apa cu o lingura de zahar si dupa 2 minute se toarna in suvoi subtire peste 2 linguri de miere de albine. 
Scoase din cuptor, batoanele  se pensuleaza imediat cu mierea diluata si apoi se scot un pe un gratar, la  racit. 
Sunt usor de facut si foarte gustoase aceste batoane cu mac. Daca se vor de post, atunci untul  se inlocuieste cu ulei .

Niciun comentariu: