luni, 5 iunie 2017

Gem de capsuni dietetic, fara zahar


La vremea aceasta tarabele din piata sunt pline de capsuni, la pret convenabil, semn ca sunt pe sfarsite .
Pentru ca sunt coapte si aromate, am luat pentru gem.
De data asta, gem fara zahar, ca sa fie cat mai dietetic si mai accesibil copiilor.
Asadar, am avut 2 kilograme de capsuni, pe care le-am spalat , curatat de codite si taiat in bucatele  .
Din 1,5 kg mere zemoase, curatate  doar de cotor nu si de coaja , am facut suc de mere.
Sucul astfel obtinut se pune la fiert, in cratita cu fund dublu si, dupa 20 de minute de fierbere, la foc mic, am adaugat si capsunile. Din momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat pana ce s-a ingrosat, cam 40 minute, amestecand  din cand in cand, sa nu se prinda. 
Am pus gemul fierbinte in borcane sterilizate si apoi le-am capsat, le-am pus 5 minute pe capac, sa se videze  si, ca o masura de garantie, dat fiind faptul  ca este fara zahar si conservanti, am sterilizat  borcanele  in baine -marie timp de 30 minute. 
Ideal este sa se pune gemul in borcane mici, de maximum 200 grame.
Este foarte dulce si aromat, ideal pentru gustarile copiilor, la clatite, peste gris cu lapte, peste budinca ....poate fi folosit la orice. 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu am storcator de fructe si as vrea sa fac gemul de capsuni.Nu pot da pe razatoare merele si apoi sa storc zeama??

Daniela spunea...

Puteti si fara storcator. Razuiti merele si le stoarceti intr-o sita de inox, prin apasare. Puneti in plus 2-3 mere.