sâmbătă, 22 aprilie 2017

Turte taranesti






 Va mai amintiti turtele bunicii , coapte pe plita ? Oooo, ce mai mirosea in curte, de la poarta te lua ameteala! Avea  o bucatarioara de vara, minuscula, in care era o soba cu plita, o laita care se transforma in tejghea la nevoie  si un loc pentru scaunel, sa stea pe el si sa puna gateje  pe foc. La o astfel de soba se coceau turtele !Azi am ramas  fara paine in casa  si avand niste faina grozava din hambarul matusii, m-am gandit la aceste turte.
Aluatul este unul simplu: 
- 1 kilogram de faina  se cerne de doua ori. 
- 50 grame de drojdie proaspata se freaca cu 1 lingurita de zahar pudra, pana ce se lichefiaza, apoi se amesteca cu 100 ml apa calduta. 
- se face o  adancitura in aluat si se pune acolo amestecul de drojdie, se presara putina faina si se amesteca. Se acopera ligheanul cu o folie si se lasa sa creasca putin maiaua din mijloc , cam 10 minute .
- se amesteca bine maiaua cu restul fainii, se mai adauga 400 ml de apa calduta si se amesteca bine
-intr-un pahar, 100 ml de apa calduta se amesteca cu 1 lingurita  cu varf de sare  si se amesteca totul cu aluatul, pana la omogenizare .
- se framanta aluatul cam 10 minute, cu mainile inmuiate in ulei  de floarea soarelui(cam 50 ml in total). 
- se inveleste ligheanul cu o folie si se lasa la crescut 30 minute.
-se scoate aluatul crescut si se portioneaza in 8 bucati egale .
-bucatile se aplatizeaza cu mainile si se impatura in 3, dupa care se ruleaza strans, sub forma de rulou.
-se da forma de bila rotunda rulourilor de aluat si , cu un sucitor, se fac turtele
-se unde o folie cu ulei si se pun turtele pe ea si se lasa la crescut vreme de 30 minute
- se infierbanta tigaia, se ia turta crecuta si se pune in tigaia fierbinte si neunsa , cu partea de deasupra in jos. 
-se acopera imediat cu capac si se lasa la foc mic pana ce se coace, pe amandoua partile . 
Eu am copt la 4 tigai  odata, ca sa am spor.







 Delicioase turtele acestea si, stau la loc de cinste pe masa, alaturi de alte bunatati !



 Sa avem pofta !!


Niciun comentariu: