marți, 2 februarie 2016

Pastrama din pulpa de curcan



Anul 2015 a fost un an cu curcani seriosi, adica de la 20 de kilograme in sus, asta insemnanad carne  gustoasa, aproape rosie la culoare si, ca la orice animal de casa, mai tare. Pulpa superioara cam la 1,7 kilograme iar cea inferioara, cam 1 kilogram.  Normal, in acest caz, cauti variante alternative la gatit, altceva decat  o  simpla  friptura.
Pentru ca intotdeauna produsele preparate in casa  sunt mult mai sanatoase si dietetice, pentru ca sunt preferabile  celor din pravalie, pline de  chimicale, de data asta am facut pastrama din pulpa superioara si inferioara. Cu emotii, pana ce am vazut cum iese. Bate de la distanta orice fel de asa zise produse traditionale din comert. 
Asadar, am pus pulpele intr-un amestec de 2 litri de apa rece, in care am pus 2 linguri de  sare grunjoasa, 6 foi de dafin , 1 lingurita de cimbru macinat si 2 linguri de piper boabe. Apa trebuie sa treaca peste nivelul carnii cu 2 cm. 
Am acoperit cratita cu capac  si am dat la rece pentru 36 de ore , adica  doua nopti si o zi sau doua zile si o noapte, cum va e mai usor. 
Dupa scurgerea timpului, am scos carnea din apa, am curat-o de boabele de piper lipite de ea si am pus-o intr-un amestec de 6 linguri sos de soia light, o lingurita de piper, o jumatate de lingurita de boia iute .Amestecul cu sos de soia nu este asa de mult, asa ca, am frecat bine carnea cu el si , din cand in cand, am mai intors carnea de pe o parte pe alta. A stat asa inca 8 ore. Dupa asta, am pus carnea intr-o punga de friptura de marime mare , am legat-o si am intepat-o in partea superioara cu scobitoarea. 
Am pus tava cu punga in cuptorul preincalzit si am lasat-o la copt, la foc mediu, timp de 80 minute. 
Am stins focul, am lasat tava cu totul in cuptor pentru alte cateva ore (cam 5 ore) , sa se raceasca incet  de la sine. 
In momentul in care deschizi punga, lichidul  care a mai ramas in jurul carnii este deja gelatinizat, se poate indeparta cu usurinta si refolosi la orice fel de mancare cu legume, va imbunatati substantial gustul acesteia .
Carnea  este frageda, suculenta , de culoare roz.
Noi o mancam rece, cu sos de hrean cu iaurt  dar, se poate manca si calda, ca si friptura. 
Faptul  ca a ramas la racit in punga  a fragezit incredibil carnea si i-a dat un gust extraordinar de bun.  Se pastreaza la rece,  invelita cu folie alimentara, tocmai ca sa i se pastreze fragezimea. 





3 comentarii:

Anonim spunea...

Acum e la cuptor ,dar am renuntat la sos de soia .Am pus la "frectie" boia afumata.Multumesc pentru reteta! Doina Paula

Daniela spunea...

Pai, te rog sa imi spui cum a iesit . Numai gust bun putea sa ii dea o frectie cu boia afumata !

Anonim spunea...

E perfecta pentru noi.Multumesc de reteta!