luni, 30 noiembrie 2015

Supa de curcan cu galuste de ficat si branza


O supa delicioasa, dietetica si gustoasa, tocmai buna pentru pranz intr-o zi rece, asa se poate descrie aceasta supa. 
Foarte simpla, se poate face si din pui sau vita. 
Asadar, o spinare de curcan, doua radacini de patrunjel, doi  morcovi si o ceapa mare, cu o lingura rasa de sare, cu cateva boabe de piper si un varf de cutit de turmeric se pun la fiert , cu apa rece cat sa treaca peste ele cam cu 5 cm.Eu le-am fiert in oala cu presiune, vreme de 40 de minute.
Dupa ce s-a racit putin, am strecurat supa. Separat am facut galustele : un ficat de curcan taiat marunt, impreuna cu o ceapa mica rasa, le-am pus intr-un tocator electric pentru cateva secunde si a iesit o pasta foarte fina. Am adaugat 2 linguri de branza de vaci dietetica, data prin sita , un ou si 2 linguri cu varf cu tarate de ovaz. Am potrivit cu sare si piper si am lasat  la odihna pentru 20 de minute. 
Am trecut inapoi pe foc supa strecurata  si, cand a inceput sa fiarba, am luat cu varful linguritei inmuiate in supa, cate putin din pasta de ficat si am pus in supa clocotita. Pasta este molcuta insa, in contact cu supa fierbinte, se intareste imediat. Au fiert galustele  cam 5 minute si apoi am tras oala deoparte, am acoperit-o si am mai lasat-o 10 minute. 
Supa s-a tulburat putin de la ficat , insa, gustul bate aspectul. 
Se mananca fierbinte si cu adaos de piper. 

marți, 17 noiembrie 2015

Ciorba de ciuperci pleurotus


De multa vreme mi-am propus sa gatesc aceasta ciorba si acum i-a venit randul. Asadar, o cutie de ciuperci pleurotus  , de 500  grame, a avut destinatie speciala pentru aceasta ciorba  delicioasa. 
Pentru asta, 2 cepe au fost taiate marunt si calite usor in 2 linguri de ulei, li s-au alaturat si 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel (tocati  foarte marunt ) iar, la urma, ciupercile taiate in fasii lungi. Am potrivit de sare si piper , am adaugat 2 litri de apa fierbinte si un varf de cutit de turmeric si am lasat sa fiarba, acoperit, la foc mic, 30 de minute. Apoi am adaugat 1 gogosar din otet taiat in felii subtiri , 2 ardei iuti din otet , o lingura de otet  si  5 catei de usturoi maruntiti, dupa care a mai fiert 5 minute. 
Separat, am batut un galbenus cu 2 linguri de iaurt (se poate folosi si smantana , pentru cine doreste ) si, incetisor, am adaugat peste acest amestec  ciorba fierbinte, pana la omogenizare completa. 
A iesit o ciorba minunata, deosebita la gust si aspect,  taman buna pentru vremea aceasta rece. 

sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Rulada cu marmelada de caise, glazurata cu ciocolata si alune caramelizate


Este wekend, este sarbatoare, pai, sa facem bunatati !!!

Pentru ca am mai avut 4 oua din cele primite de la tara, galbene ca sofranul, s-au potrivit perfect cu o rulada simpla si deosebit de gustoasa , facuta cu ce aveam prin casa. 

Deci, am batut albusurile spuma cu un praf de sare, am adaugat  4 linguri de zahar si am batut bine, pana a stat bezeaua pe tel, fara sa cada. 
Am pus galbenusurile, am amestecat prin rasturnare si la sfarsit, am pus deodata 4 linguri rase de faina alba, cernuta prin sita. 
Omogenizata prin rasturnare, am pus compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, am intins-o uniform si am pus-o la 175 de grade pentru 20 de minute. Am scos tava si am lasat blatul sa se raceasca putin in tava, ca sa se desprinda hartia de copt usor.
Cu ajutorul unu prosop de bumbac udat cu apa rece si stors bine, bine, am infasurat blatul sub forma de rulada si l-am lasat sa se raceasca . 
Cand a fost rece, am scos prosopul si am asezat blatul peste folie alimentara, l-am uns generos cu marmelada de caise, acrisoara si, cu ajutorul foliei, am rulat iarasi rulada, am legat folia la capete si am lasat asa 2 ore. 
Pentru glazura, am incalzit 100 ml de frisca pana la punctul de fierbere, am turnat peste 100 g de ciocolata neagrarupta bucati si am lasat 5 minute , dupa care am amestecat energic pana a devenit ca o smantana subtire, Am lasat la rece cam 30 de minute, pana ce s-a ingrosat putin, dupa care am glazurat rulada scoasa din folie. Peste ciocolata am pus alune caramlizate. Rulada trebuie sa stea la rece minimum 5 ore, ca sa se fragezeasca blatul si sa se usuce glazura .
Este delicioasa si combina foarte bine gustul acrisor al marmeladei de caise cu ciocolata. 

duminică, 8 noiembrie 2015

Taitei (taietei ) de casa




Bun, ce face o gospodina cand primeste oua de la tara ? Bineinteles, taitei de  casa  ! Pe diverse modele, incredibil de buni acesti taitei!
Asadar, clasica reteta, data de specialisti, nu de mine : la taiteii de casa, corect este asa : un ou se cantareste si faina este o data si jumatate , adica la un ou de 60 de grame, se pun 90 grame de  faina. 
Deci, azi am facut taitei din 10 oua, adica 500 grame (au fost micute) si 750 grame de faina. 
Se framanta un aluat compact 
se infoliaza si se tine in bucatarie timp de 30 de minute 
dupa care se taie in bucati (atatea bucati cate oua au fost )
Apoi se trece fiecare bucata prin masina , de ies niste bucati atarnatoare de aluat 
pe care, apoi, le vom subtia tot prin masina 
iar la final, dupa ce se vor fi uscat putin, le taiem prin cele 2 forme ale masinii.



Se lasa la uscare completa , pe panza de bumbac, atata timp cat este necesar. in functie de temperatura. Apoi, se pun in saculeti de bumbac si se tin la racoare, in camara !
De nu aveti masina, musai de invartit sicitorul si cutitul, pana iese tot asa! 

Perisoare din piept de curcan in sos picant


Potrivite  pentru o mancare de duminica, sunt bune, gustoase si usor de facut aceste perisoare in sos picant. 
Ingredientele sunt simple : 
- o  bucata de piept de curcan, de vreo 400 de grame, se toaca fin
- o  ceapa mica, se rade fin si se incalzeste intr-o lingura de ulei 
-  se adauga sare, piper si boia afumata. 
- orezul (150 g)  spalat  se pune peste ceapa
Toate acestea se amesteca, se mai pune patrunjel verde tocat marunt  si un ou. 




 Din amestecul acesta, cu  mana umeda,  se fac perisoare




 Intr-o cratita se pune apa la fiert , impreuna cu 2 linguri de legume uscate macinate marunt (morcov si patrunjel ) sau proaspete, dar, la fel, macinate marunt. In apa se mai pune si sare, o foaie de dafin , piper si boia de ardei iute. 



 Cand fierbe apa, se pun perisoarele la fiert, la foc mic si cratita se acopera cu capac tras putin deoparte. Se lasa la fiert 20 de minute. 
Sosul se face din 1 lingura de faina, 200 ml de suc de rosii si 2 linguri de smantana, se trece prin sita inoxidabila si se toarna in suvoi subtire  in cratita, amestecand continuu. Se fierbe pana ce se ingroasa sosul, cam 10 minute. 

Au iesit foarte bune, nu au nevoie de garnitura, perisoarele consistente sunt excelente in sosul moale si picant. 

Pentru cine este la dieta, este foarte usor sa inlocuiasca orezul cu tarate de ovaz, faina cu amidon si smantana cu iaurt sau lapte si, gata, a iesit mancarea de dieta, se poate manca fara mustrari de constiinta!