marți, 23 septembrie 2014

Rosii uscate, in ulei de masline


Intotdeauna m-a tentat sa fac asa ceva, numai ca nu am apucat. Anul acesta am avut o recolta minunata de rosii cherry si m-am hotarat , gata.
Am spalat rosiile  (doar de praf ca nu au fost stropite si cu altceva )
le-am taiat in 2 , le-am pus pe o sita (ca o rama de tablou) si le-am presarat cu sare si busuioc. Aici nu stiu daca am facut bine, nu cred ca trebuia sa le pun ceva peste ele, cred ca se uscau mult mai repede daca nu le puneam dar asa , sarea le-a prea inmuiat pentru moment.
Le-am lasat la soare, la uscat, vreo 3 zile, acoperite cu tifon, sa nu bata musca. Tifonul nu a fost chiar peste rosii, ci numai peste rama de lemn, ca o cutie, ca sa nu le atinga . Dupa asta le-am pus in pod, si le-am facut  uitate acolo cam 2 saptamani.
Urmatoarea etapa a fost aceea ca, intr-un bol de inox, am pus otet de vin si am spalat rosiile uscate. Asa, la mana, prin rasturnare.Dupa asta, le-am scurs intr-o sita, le-am tamponat cu servete de hartie si , pe o tava  acoperita cu un prosop de bumbac, le-am pus inca o data la uscat.
S-au uscat frumos, s-a evaporat complet mirosul de  otet si ele au devenit  elastice, nu mai erau casante ca inainte.
Restul, simplu si fara adaosuri : le-am pus in borcan cu capac ermetic, peste ele ulei de masline de buna calitate si, gata, in camara cu ele. Ar trebui sa stea ceva timp asa, in forma asta, ca se se pupe gusturile, si abia apoi sa fie folosite. Ma gandesc la vremea in care nu vom mai avea rosii de gradina si vom vrea bruschete, sau, le vom pune  peste pizza,  peste paste.....oricum vor fi bune, deja miroase   grozav amestecul din borcan .

luni, 22 septembrie 2014

Conserve pentru iarna -cateva zile de lucru, cateva luni cu bunatati


 


Desi nu am terminat cu conservele, ma apropii vertiginos de muraturile asortate care sunt ultimele  de pus pe iarna. Asadar, daca nu ati pus pe iarna inca, urmeaza Ziua recoltei, mai este vreme  sa borcanarim . Asadar, anul acesta , am pus Pasta de ardei kapiaSuc de rosii (bulion),  Dovlecei,  Ghiveci,  Zarzavat,
 Castraveti murati in saramura (foarte frumosi castraveti , proaspeti si aproape de aceeasi marime erau toti




Magiun de prune (anul acesta am ales prunele Bistrite, mai coapte si mai dulci  si am pus si miez de nuca, copt in cuptor, a iesit un deliciu )

 Sos de rosii cu ciuperci, Ardei cu rosiiKetchupGogosari in otetFasole verde,Gem de caise, Gem de visine, Gem de capsuni ......mai urmeaza , nu e gata . Am pus si rosii uscate la soare

 in ulei de masline .
Nu am neglijat nici visinata , ca de multi ani nu am mai facut.
Urmeaza si Catina cu miere, nu trebuie sa lipseasca  din camara, mai ales pentru cine are copilasi mici.
Mai este loc, nu e gata inca, acum doar mai odihnim putin si ne mai preocupam si de altele.
Gata vara, deja este miros de toamna, bunatatile din pivnita vor fi binevenite in anotimpul rece, asa ca, merita facute toate.

luni, 8 septembrie 2014

Prajitura cu mere si crema de vanilie


Mai este undeva pe blog  aceasta prajitura cu mere, insa, acum am modificat-o putin, asa ca, o iau de la capat : 
4 oua, 11 linguri de zahar , 11 linguri de lapte, 16 linguri de faina, 1 plic de bicarbonat de amoniu dizolvat in putin otet. Acestea sunt ingredientele  pentru cele doua foi. Toate amestecate, omogenizate perfect, se impart in 2 si se coc 2 foi, in tava mare unsa cu ulei, timp de 5-7 minute fiecare,  la foc moderat. 
Separat, merele (vreo 3 kilograme), curatate de coaja si rase , impreuna cu o lingurita de scortisoara macinata si 200 ml de apa se pun intr-o cratita, la foc mijlociu, pana ce merele isi schimba culoarea. Atunci, se presara , amestecand continuu, 3 linguri de gris, se omogenizeaza bine, se  trage de pe foc si se lasa acoperita cratita 5 minute. 
Se aseaza merele fierbinti peste prima foaie, se niveleaza, se pune a doua foaie . 
Apoi, 3 linguri de marmelada de caise  se intind  bine peste  ultima foaie (marmelada se va subtia corespunzator, va fi fluida  si va acoperi bine foaia). 
Se lasa la racit  in bucatarie. Separat, 400 ml de frisca se bat spuma tare cu  2 linguri de zahar iar ca intaritor, eu am pus o crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o crema de  consistenta buna, pe care am pus-o in fasii, peste marmelada de caise. Am ornat cu buline de ciocolata si   cu ciocolata razuita. 
Sta la frigider aceasta prajitura de seara pana dimineata. 
Acum, sa spun  cate ceva despre modificarile retetei si despre beneficiile acestora:

  • am facut doar doua foi si  nu trei, ca inainte, asa prajitura nu a mai iesit asa de  inalta. 
  • acoperirea ultimei foi cu marmelada de caise, a fortat foaia de deasupra sa se fragezeasca, sa sugativeze din umezeala  aburilor de la umplutura de mere. 
  • umplutura de mere a fost mai moale, mai buna. 
  • crema de vanilie , combinata cu ciocolata razuita   a fost  delicioasa  peste prajitura, nici nu ar fi trebuit sa fie mai multa, gustul a contat, nu cantitatea. 

miercuri, 3 septembrie 2014

Ciorba de gaina cu razalai Dukan

 
Pentru ca suntem in mijlocul saptamanii si, deci, mancam dietetic, astazi o minunata ciorba de gaina  cu mult zarzavat si cu razalai, bineinteles , dukaniti (ceva intre zdrentele de ou si paste ) 
Asadar,dupa ce i-am scos pielea ,  gaina am taiat-o bucati si am pus-o la fiert, in apa rece, in oala cu presiune, impreuna cu o ceapa mare taiata marunt si cu zarzavat (ardei gras, morcov, patrunjel radacina, rosii ) . Aici nu a ma fost nevoie de sare, are zarzavatul suficienta. Au fiert timp de 35 de minute. 
Am desertat in alta oala si am pus , ca sa acresc , suc proaspat din 6 rosii mari  (am macinat in blender de fapt rosiile ) si am lasat sa fiarba un clocot. 
Separat, am facut razalaii, care, normal, sunt paste de casa  facute din oua, faina, sare si ulei. Dar, conform dietei, am schimbat regula. Astfel, 2 oua le-am batut bine , peste ele am pus 2 linguri de tarate macinate fin si 1 lingura de amidon. A iesit un aluat ca de clatite, putin mai gros. Intr-o strecuratoare de inox, cu gauri mai mari, am pus cu polonicul din amestecul facut si am tinut deasupra ciorbei care fierbea. Asadar, amestecul a curs in fir subtire, odata ajuns in ciorba s-a transformat in ceva similar orezului ca si aspect si a  dat consistenta ciorbei. A mai fiert 5 minute, am luat de pe foc, am aromat cu frunze de patrunjel si leustean  tocate marunt, am acoperit cu capac si am lasat inca 10 minute. A iesit o ciorba gustoasa si deasa, numai buna la dieta.